Vandaag is de eerder aangekondigde Côtes du Ventoux aan de beurt, een van de vier vrij recente appellations van de Rhônevallei. De Côtes du Ventoux kregen het statuut van VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure) in 1952 en moesten tot 1973 wachten om de AOC-status te bereiken, samen met Tricastin. Van de 10.000 theoretisch mogelijke hectaren zijn er nu 7400 beplant. Ze liggen als een kring omheen de hoge (1912 m) berg Ventoux (vooral gevreesd bij fietsers) en strekken zich uit van Vaison-La-Romaine in het noorden tot Apt in het zuiden. De streek was vroeger vooral bekend voor de productie van vin de café, wijn van korte gisting, hoogstens twee dagen, wat hem halfweg tussen rosé en rood bracht. Nu wordt er echter op coöperatieniveau veel primeurwijn gemaakt, à la Beaujolais, met gisting onder koolzuurgas, die natuurlijk ook licht is en snel te drinken en die de vin de café heeft verdrongen.

De regio is veel koeler dan de streek rond Nîmes of de valleibodem bij Orange of Avignon, en sommige wijngaarden zijn zelfs aangelegd tot op 500 meter hoogte. Verder zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur ook meer uitgesproken waardoor er in de wijn een zekere zuurgedragen frisheid komt, zonder de wat zware koppigheid van Châteauneuf-du-Pape. Zo komt het dat er wat meer syrah en carignan wordt aangeplant, eerder dan de iets zwaardere grenache. De AOC bestaat voor 80 procent uit rood, voor 3 procent uit wit en voor 17 procent uit rosé, voornamelijk van cinsault-druiven. Meer en meer komen er onafhankelijke wijnboeren die hun druiven niet meer verkopen aan coöperaties of groothandel, maar die zelf wijnen maken en bottelen onder eigen naam : een gelukkige ontwikkeling.

Côtes du Ventoux 2002, ‘La Sartan’, Les Vignerons du Mont Ventoux, cave coop.

Heel lichte, bijna rosékleur en een charmante neus van zacht rood fruit. De smaak is fris met een zuur accent maar wel iets kort. Koel serveren in de tuin als aperitief. (Colruyt : 1,85 euro).

Côtes du Ventoux 2002

Kleur van rosé en neus van zacht rood fruit zoals bij de vorige wijn, waarvan hij zeker dichte familie is. De smaak heeft iets minder charme door het feit dat het fruit wat is afgestompt. (Carrefour : 1,98 euro).

Côtes du Ventoux 2000, ‘Cuvée des 3 Messes Basses’, Les Vignerons du Mont Ventoux, cave coop.

Normale goede kleurconcentratie met een nuance van zachte evolutie, de neus is mooi versmolten en verbreedt goed bij opschudden, men ruikt zelfs wat houttonen. De smaak is stevig tot op het einde en de lengte is goed. Ideale wijn voor bij rood vlees van de barbecue. (Carrefour : 3,84 euro).

Côtes du Ventoux 2001, Château Grillon, Les Vignerons du Mont Ventoux, cave coop.

Normale goede kleur met een aanzet van evolutie en een complexe neus met frisheid en charme. De smaak is fruitig en soepel met normale lengte. Een echte instapwijn voor moeders keuken. (Colruyt : 3,27 euro).

Côtes du Ventoux 2002, ‘Soléterranée’, agriculture biologique.

Normale goede kleurconcentratie met een frisse nuance en een rijke, diepe, frisse, brede neus. De smaak is wat arm en eendimensionaal kort. De wijn valt een beetje weg op het einde. (Colruyt : 4,33 euro).

Côtes du Ventoux 2002, Domaine Estelle du Rocan.

Normale goede kleur met een frisse nuance en een goede complexe neus met diepte. Aangename, frisse smaak met een zekere geknoopte lengte, maar wat anoniem. Ideaal bij charcuterie. (Delhaize : 3,19 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content