wijn
Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeaux Château Ducla.
Bordeaux telt vele duizenden wijnchâteaus. Maar wat verstaat men eigenlijk onder château ? Het Bordelese Hof van Beroep heeft het begrip altijd zeer ruim geïnterpreteerd. Zo moet er geen kasteelachtige woning zijn waar de eigenaars verblijven, maar zijn bâtiments d’exploitation ook al goed. Een schuurtje met wat kelders en gistingstanks is dus ruim voldoende om op het etiket van een château te mogen spreken. Een decreet van 1949 de zoveelste wazige poging om het begrip te definiëren stipuleerde wel dat, om de naam château te mogen gebruiken, de wijn afkomstig moest zijn van een echt landbouwbedrijf. Een tractorgarage volstond niet meer. De Europese wetgeving betreffende de term château specificeerde nog verder : de wijn moest ook gemaakt zijn van druiven die op de kasteelwijngaard waren geoogst. Maar niets belette de eigenaars om hun kasteelwijngaarden uit te breiden.
Op 100 jaar tijd zijn de meeste grote châteaus van wijngaardoppervlakte verdubbeld. De bijkomende wijngaarden zijn daarom niet altijd van de beste en de wijn ervan kon moeilijk doorgaan voor grote châteauwijn. Zo ontstond de noodzaak om een ?tweede wijn? te maken die dan de naam van het grote château niet mocht dragen. Het uitvinden van bijkomende kasteelnamen is door de Europese regelgeving tegengewerkt, en zo komt het dat de tweede wijnen fantasienamen dragen die meestal toch wel zijdelings naar het grote moederchâteau verwijzen : Réserve de la Comtesse, Fiefs de Lagrange…
Wat we vandaag proeven, is wijn van een ?echt château? : Ducla. Het is gelegen in de gemeente Saint-Exupéry, 8 km ten noordoosten van Réole in het zuiden van de Entre-deux-Mers-regio. Réole is de stad waar de Garonne nog net getijdegevoelig is ; alle rivieren die onderhevig zijn aan ebbe en vloed noemt men in het Frans mer. De mers van het voornoemde gebied zijn dus de omliggende rivieren Garonne en Dordogne.
Château Ducla is een oud wijndomein (70 ha) dat sinds 1932 eigendom is van de familie Mau, die ook het grote handelshuis Mau père et fils beheert, in 1990 goed voor 25 miljoen flessen. De familie ging er met de grote middelen tegenaan en herstelde het domein in zijn oude glorie. Het druivenbestand voor rood bestaat uit 32 procent cabernet sauvignon, 40 procent merlot en 28 procent cabernet franc. Voor wit : 50 procent sauvignon, 30 procent sémillon, 12 procent muscadelle en 8 procent colombard. Tot in de 14de eeuw was het hoofdgebouw een jagershuis van de Schotse familie Douglas. De naam werd in de volksmond verbasterd tot het Frans klinkende Ducla.
Bordeaux is tafelwijn, dat wil zeggen bij uitstek bestemd om gedronken te worden bij gerechten. Om stand te houden als begeleider van maaltijden moet de smaak echter stevig en gestructureerd zijn, met weerstand in de mond. Hij moet ook ruim en breed zijn zodat hij de smaak van de gerechten kan omvatten, optillen en accentueren. Het ideaal is dat de gerechten beter worden van de wijn en omgekeerd : een gastronomische synergie.
Château Ducla, Bordeaux 1996.
Goedgevulde kleur met een nuance van rijp. Brede golvende merlotneus met iets onderbouw van de cabernetdruiven en een zachte, maar goed door zuur gedragen smaak, met smakelijke tannines en een matige maar goedgeknoopte lengte. Men mag synergie verwachten met gebakken varkensvlees. (Colruyt, 185 fr.)
Château Ducla, Entre-deux-Mers 1996
Haast geen kleur maar wel een goedrijpe en toch puntige neus die breed opengaat dankzij de verschillende druiven die gebruikt zijn : puntigheid van sauvignon, breedte van sémillon en reliëf van muscadelle. Een tegelijk traditionele en technologisch-moderne Entre-deux-Mers. De smaak volgt de neus : zacht rijp en ruim met frisse puntigheid. Proberen met gebakken vis, voor oesters is hij te zachtaardig. (Colruyt : 163 fr.)
Volgende aflevering in Weekend Knack van 26 november : witte Côtes du Rhône.
HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier