wijn
Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : Muscadet.
Het gebied rond Nantes, de meest westelijke stad van het Loirebekken (30 km verder zijn we in Saint-Nazaire aan de Atlantische kust), is gekenmerkt door een heuvelend landschap en een zacht zeeklimaat. Alles samen zijn er 13.500 hectaren wijngaard met, vanaf 1994, vier verschillende appellations d’origine contrôlée : een regionale Muscadet (800 ha), en drie subregionale : Muscadet de Sèvre et Maine (10.500 ha), Muscadet des Côteaux de la Loire (600 ha) en Muscadet de Grand-Lieu (2600 ha). Sèvre en Maine zijn twee rivieren die ter hoogte van Nantes samenvloeien en dan in de Loire uitmonden ; Grand-Lieu is een 7500 ha groot meer ten zuidwesten van Nantes dat een eigen zacht microklimaat veroorzaakt.
Vanaf 1994 zijn de regels van het Muscadet-spel wel wat veranderd, maar daarom niet verbeterd. Terwijl de toegelaten maximumrendementen per ha verhoogd werden, is contradictorisch genoeg de snoeiwijze strenger geworden (minder ogen per vruchttak en dus minder druiventrossen).
De mise sur lie, het bottelen vanop de droesem voor meer frisheid, was voor 1994 een lachertje. Men mocht immers wijn uit het gistvat in citernes overpompen en vervoeren, om elders, ver van de lie te bottelen. Nu mogen alleen nog druivensap en druiven zelf vervoerd worden en dan nog maar binnen de AOC-regio. De sur lie-procedure is ook voorbehouden aan de sub-regionale appellations en wijn die sur lie op het etiket heeft staan, mag ten vroegste op 1 maart worden gebotteld en vanaf de derde donderdag van de maand op de markt komen. Vroeger kwam deze wijn al op 15 december op de markt en was het droesemeffect op deze korte tijd onbestaand.
De naam van de druivensoort Muscadet is afgeleid van het Franse musqué wat vroeger ?geoxideerd? betekende en van cadet, wat staat voor ?jongste?. Ze is inderdaad pas na de vernietigende vorst van 1709 vanuit Bourgogne ingevoerd en haar officiële naam is Melon de Bourgogne. Tot dan toe was er vooral pinot noir aangeplant waarvan droge scherpe, roodachtige wijnen kwamen. De Hollandse kooplui bevorderden echter al vanaf de 17de eeuw de aanplant van witte druiven waarvan de wijn veel beter kon gedistilleerd worden. Dat de jongste soort ook oxidatief was, had dan niet veel belang.
Muscadet oxideert inderdaad heel makkelijk en, nu men er ook de wijn van drinkt, komt de mise sur lie goed uit : daardoor is geen oxidatief oversteken op andere vaten nodig. Muscadet is ook heel productief nog iets dat de Hollandse kooplui erg waardeerden en daarom is nu het aantal ogen op de vruchttak beperkt.
Beendroge Muscadet is ?maritiem? : hij moet volgens de boekjes smaken naar de zee en naar neutraal naamloos fruit.
Een kwart van de totale Muscadet-productie gaat naar het buitenland. Bij ons komen er jaarlijks ongeveeer 2 miljoen flessen over de grens. Muscadet moet fris (8 tot 9C) gedronken worden, niet kouder want dan gaat de delicate smaak en de neus verloren. Hij past, weer volgens het boekje, bij alles wat uit de zee komt.
Zoals vrij algemeen aan de Loire, is het millesime 1996 zeer goed (1995 ook trouwens). De referentiewijngaarden gaven op 12 september verleden jaar alcoholgehaltes van 10,5 graden en zuurconcentraties van wel 5,8 g per liter : voor Muscadet een droom.
Muscadet Sèvre-et-Maine 1995
Bleke, heel lichte kleur met een lichtgele nuance. De neus komt pas los na flink schudden en is inderdaad gedragen door wat naamloos neutraal fruit. De smaak is eenvoudig en wat kort van opbouw maar goed geknoopt en met een smakelijke aanspraak, ook ten gevolge van de 12 alcohol. Eerlijke correcte frisse witte wijn. Ook correcte (Nederlandse) info op het tegenetiket : ?Niet te lang bewaren en fris drinken.? (GB, 99 fr.)
Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie 1995, ?Les Lauriers?
Neus met een zekere rijpe diepte, vers en puntig, en een ruime openplooiende finesse, krokant vers. Heel smakelijk begin en een redelijk gevarieerde fijne lengte. Zachte fijne wijn met rondeur en frisheid samen. (Colruyt, 154 fr.)
Muscadet de Sèvre et Maine 1996
Neus met een toets zwaarte in de onderbouw (rijp jaar), vooral in vergelijking met de vorige. Na opschudden goed present fruit dat doet denken aan frisse zure appel en verre citrus. Aangename wat simpele smaak, een eenvoudige zachte zuurbalans, eindigt wat verdunnend. (Delhaize, 116 fr.)
Volgende aflevering in Weekend Knack van 4 juni : Madiran.
HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier