Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Gewürztraminer.

G ewürztraminer is een heel speciale druivensoort. De geur is van de muskaatfamilie en is uiterst intens: wie ooit de wijn ervan gedronken heeft kan hem nooit meer vergeten. De naam Gewürz, Duits voor ‘kruidigheid’, verwijst naar die zeer speciale geur. De kleine, lichtrode druifjes zijn zeer zoet en overrompelend van smaak, een smaak die men ook in de wijn terugvindt. Geur en smaak zijn zo doordringend aanwezig dat de wijn aan tafel haast niet te plaatsen is. Daarom wordt hij in veel gevallen wat ‘zoet’ gevinifieerd als Vendange Tardive of Sélection de Grains Nobles, en schuift zijn toepassingsgebied naar het eind van de maaltijd toe: hij is ideaal voor bij lichte pittige kaas of vruchtentaart. De klassieke mariage is met Munsterkaas.

Gewürztraminer, met druifjes ‘in de kleur van rozen’, maakt deel uit van de Traminer-groep, ook genaamd Savagnins. Men vindt er ook niet-aromatische varianten onder, zoals klevner of de witte savagnin uit de Jura. De typische aromatische kenmerken die men vooral in de Elzas aantreft, zijn eigen aan de optimale groeiomstandigheden die praktisch nergens buiten de Elzas zo’n kwaliteit opleveren. Te veel warmte gaat altijd ten koste van het boeket. In de streek van Tramin, aan de bovenloop van de Adige in Italiaans Tirol, waaraan de druif ook haar naam ontleent – wordt ze geplant op vrij grote hoogte, waar het redelijk fris is. In warme jaren is het ook in de Elzas oppassen geblazen, wil men niet het gevaar lopen dat zuurheid en boeket verloren gaan. Het zuur is immers absoluut nodig om het boeket een zeker aureool van frisheid mee te geven.

Parallellen voor de geur zijn lychees en rozen. De moderne technologie heeft de expressie van de specificiteit van de druivensoort nog opgedreven. Gisting bij lagere temperatuur, dé technologische vernieuwing van de jaren ’80, belet het wild opborrelen en openspatten van de most en zorgt ervoor dat de aroma’s in de wijn blijven en niet in de buitenatmosfeer verloren gaan. Verder komen veel van deze speciale aroma’s maar vrij als de vrucht en de schil gekneusd worden, als de cellen worden beschadigd. Daarom is ook een bepaalde mate van schilcontact, waarbij druivensap en schillen een tijdlang worden samengehouden, erg aromabevorderend.

Gewürztraminerwijn, zeker de zoete versie, is een excellente kompaan bij exotisch fruit zoals mango’s, aardbeien, kiwi’s en natuurlijk lychees. Vooraleer het fruit te besprenkelen met wat Gewürzwijn is het nuttig om het een kleine warmtestoot te geven: de smaak wordt dan heel sterk verhevigd. Een ander groot toepassingsgebied van Gewürztraminer is natuurlijk de exotische, Aziatische keuken waar de zoetfactor heel gewoon is. De zachtzoete Japanse keukenwijn Mirin kan te allen tijde door zoete Gewürzwijn worden vervangen. Bij licht aangebraden ananasschijven met enkele druppels balsamico-azijn doet Gewürztraminer wonderen.

De wijnen die we hieronder bespreken komen alle drie uit de Elzas, maar men kan er ook vinden in Baden, het verlengstuk van de Elzas over de grens met Duitsland.

Bennwihr Gewürztraminer, Vin d’Alsace 1998.

Stompe, ongenuanceerde neus en een vette alcoholrijke korte smaak. Oninteressant. (Colruyt: 209 fr.).

Domaines Schlumberger Gewürztraminer, Vin d’Alsace 1995.

Ontwikkelde, exotische, diepe Gewürzneus en een genuanceerde exotische smaak. Zachtaardig en met grote fijne en geknoopte lengte. Mooi evenwicht. (Delhaize: 369 fr.).

Caves Vinicole de Pfaffenheim Gewürztraminer, Vin d’Alsace 1997.

Simpele, scherpe Gewürzneus en een zoetzure dikke smaak met naijlend zuur en alcoholisch (13,5%). (GB: 209 fr.).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content