Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (201), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bordeaux (4).

Bordeaux kent een Atlantisch klimaat met invloed van de cycloon der Azoren die op geregelde tijden veel regen brengt. De zomers zijn er dikwijls ongenadig warm en de winters stevig koud. Daarom zijn de wijnen van dit gebied altijd samengesteld uit verschillende druivensoorten. Wijnen met een enkele druivensoort zouden te simpel uitvallen. Het rode hoofdduo van de streek is merlot-cabernet sauvignon.

Van merlot komt een soepele wijn die vrij snel op dronk komt. Merlot rijpt sneller dan cabernet maar is veel gevoeliger voor vriesschade en rot. De druif doet het goed op koelere bodems en vormt dus de hoofdmoot van de aanplant meer landinwaarts, op de rechteroever van de Gironde, aan de Saint-Emilion-kant. Cabernet sauvignon rijpt later dan merlot en is verantwoordelijk voor de bitterstructuur van de wijn. Daarom zegt men wel eens dat cabernet de takken vormt van de boom en merlot de vruchten. Om rijpe cabernet te oogsten moet het najaar – de maanden september en oktober, en vooral de weken voor de oogst – voldoende zonnig en droog zijn. Rechtstreeks invallend zonlicht doet de bitterstoffen, die uitsluitend in de schillen zitten, rijpen tot een zekere zachtaardigheid. Deze zogenaamde ‘rijpe’ tannines zijn misschien wel het geheim van grote bordeauxwijn. Moderne bordeaux moet het hebben van deze rijpe bitterheid en dus van zon in het najaar.

Zo werd het jaar 2002 gered door het goede weer vanaf 9 september, samen met stevige wind uit het noordoosten die de beginnende rothaarden deed verschrompelen. Voor de merlot kwam de weersverbetering iets te laat en er kwamen dus wat verdunde zure wijnen van. Cabernet daarentegen, die later rijpt, is er erg goed van geworden. 2002 is dus het jaar van de ‘geredde’ cabernet : het is een redelijk goed medocjaar, saint-émilion en pomerol, die het van merlot moeten hebben, kunnen we vergeten.

2001 was helemaal verregend en koud, tot en met de oogstdagen. Het jaar is getekend door onrijpheid die bij cabernet leidt tot groene, harde tannines. Door het grote succes van de perfect evenwichtige 2000, die zeer snel was uitverkocht, is men 2001 gaan ophemelen. Oppassen en zelf proeven is de boodschap.

Het jaar 2003 was dat van de grote hitte die vooral toegeslagen heeft op de betere percelen waar de waterhuishouding in de normale jaren juist voldoende is. Er kwam groeistilstand van, en dat leidt tot concentratie van onrijpheid door verdamping, met als gevolg zoetzure wangedrochten en heel weinig wijn, vooral van merlot. Als reactie was de opbrengst van merlot in het jaar 2004 ronduit overmatig. Het gebeurt dikwijls dat rijke jaren volgen op magere. Zo wordt 2004 het jaar van de verdunde merlot : er is geen noemenswaardige goede saint-émilion of pomerol.

De verhouding merlot-cabernet stuurt dus de kwaliteit van het jaar, en de vrijheid om te mengen heeft menig bordeauxjaar gered. Maar er komt ook een jaaraccent van : soms is de strenge cabernet bepalend en soms de meer voluptueuze merlot. Bordeaux is zeer avontuurlijk.

Château Haut Moulin, Médoc 2002

Iets dunne kleur en een matige concentratie. Een ontwikkelde, fijne maar wat eenvoudige neus zonder diepte. Frisse, wat zure smaak en simpele tannines. Eenvoudige wijn. (GB/Carrefour : 5,34 euro).

Château Roc de Bigorre,

Côtes de Castillon 2000

Goede, iets zwakke kleur met duidelijke evolutie en een mooi ontwikkelde neus met breedte en goede eenheid na opschudden. De smaak is stevig maar zet door in finesse. Goed evenwicht. Goede wijn. (Delhaize : 4,19 euro).

Clos Le Bois Du Mas,

Lussac-Saint-Emilion 2003

Heel goed gevulde, diepe, sombere kleur en een presente zachte neus die verruimt na opschudden. Smaak met zachte tannines en goed evenwicht. Mist iets fruit. Goede wijn. (Colruyt : 5,99 euro).

Château Perrin,

Côtes de Castillon 2000

Goede maar iets zwakke kleur met evolutie en een ruim ontwikkelde presente neus van wat flauwe merlot. De smaak is zacht, goed geknoopt en met evenwicht, misschien iets kort. Fijne, eenvoudige wijn.

(Delhaize : 4,69 euro).

Château Roc de Montpezat,

Côtes de Castillon 2002

Goede kleur van het type zachtrood en een duidelijk presente neus in het wat flauwe merlotfruit. Goede, zachte smaak met rijpe structuurtannines. Eenvoudige, vriendelijke wijn. (GB/Carrefour : 4,61 euro).

Le Haut-Medoc d’Eric Miailhe 2002

Goede kleur met evolutie naar getaand rood, een fijne ontwikkelde neus met breedte van de cépage-blend maar geen diepte. Goed gebouwde smaak met wat ruwe tannines, typisch voor medoc. Goede wijn voor de stevige tafel.

(Colryut : 4,95 euro).

Herwig van Hove

Partner Content