WIJN
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (169), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte rhônewijn.
Voor niet-Franse wijnen is Frankrijk een totaal gesloten land : Zuid-Afrikaanse wijn is er niet of nauwelijks te vinden en zelfs Spaanse of Italiaanse heeft er een imago van exotisch product dat best verbannen wordt naar folkloreachtige winkels. Maar nog erger : ook de Franse departementen zijn gesloten voor wijn van andere Franse gebieden. In de Roussillon geen elzaswijn en in de Elzas wordt Côtes du Rhône beschouwd als een tafelwijn : een gros rouge. De Fransen zijn ook op lokaal niveau zeer chauvinistisch. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je in België op een en dezelfde plaats veel meer verschillende Franse rode wijnen kan aantreffen dan waar ook in Frankrijk, en daarbij ook nog andere types, waaronder meer uitgesproken bewaarwijnen.
De Belg drinkt bovendien zijn wijn aan tafel bij de maaltijd, waardoor het rode marktsegment met 75 procent nog altijd veel belangrijker is dan het witte. Maar er komt verandering : de ’terrasconsumptie’ van wit en rosé gaat in stijgende lijn en ook de gerechten van de zo geprezen Belgische keuken worden eleganter en schuiven daardoor op in de richting van stevige witte wijn.
Er komt dus een grote opening voor de vele Franse witte wijnen uit streken waar we traditioneel alleen rode wijn mee associëren : rolle ( vermentino) uit de Provence, picpoul uit de zuidelijke Rhône en viognier uit de grote plas van de Vin de Pays d’Oc. Vandaag proeven we witte Côtes du Rhône. Als contrast zetten we er nog een andere ‘sterke witte’ naast, die goed gemaakt is van een originele lokale druivensoort ( viura) en waarin het hout op een verstandige manier is gebruikt, namelijk de Rioja Marqués de Cáceres.
Terwijl de noordelijke Franse witte wijnen zoals sauvignon en chenin uit de Loirevallei, de gehele Elzas en voor een groot deel ook de Bourgogne, een aureool voeren van frisheid en eerder op fruit zijn gericht, vertonen de zuidelijke Franse witte meer karakter van rijpheid en stevigheid. Ze passen dus bij een andere soort keuken, niet bij oesters of schelpen, maar wel bij geroosterde vis en stoofpotjes van jong varkens- of kalfsvlees.
De noord-zuidas van de Franse witte wijn vertoont een knikpunt bij Pouilly-Fuissé in de Mâconnais. Een grote Pouilly-Fuissé, denk maar aan de wijn van Vincent op het Château de Fuissé, wordt bij het proeven met de ogen dicht, haast altijd voor een stevige rode genomen. Vanaf hier begint het Frankrijk van de ‘stevige witte’ en komen ook andere druivensoorten in het vizier : roussanne, marsanne, viognier, rolle…
Maar ook zuidelijke witte wijnen moeten eerst en vooral fris smaken, dat wil zeggen met voldoende zuren en bovendien moeten ze goed oxidatiebestendig zijn zodat ze in de warme ambiance van het zuiden een bepaalde levensduur hebben. Dit zuur moet op een natuurlijke wijze in de druiven en in de wijn tot stand zijn gekomen want als het gewoon wordt ‘bijgevoegd’ komt het in het smaakprofiel naijlend en naakt op het einde en krijgen we in wezen een ‘rolmopswijn’. Het naakte finale zuur geeft aan de wijn een overmatig zuur accent, zelfs als het volgens de cijfers en de analyses niet te veel is.
(Men geeft nu al toe dat veel van de Franse wijn uit het jaar 2003 bijgezuurd werd omdat de grote hitte het originele zuur van het millésime heeft afgebouwd. Afwachten wat dat zal geven.)
Côtes du Rhône 2002 ‘Les Truffiers’
Gemaakt van bourboulenc, witte grenache en clairette. Bleekgele kleur en een discrete maar wel zuivere neus met zware componenten en een hint van citrus. De smaak is van het zuiderse type : ernstig en met eenheid. Stevige wijn voor geroosterde tarbot en zelfs gebakken haring. (Delhaize : 3,59 euro)
Côtes du Rhône 2002 ‘Cuvée Réservée’
Kleur met een meer uitgesproken nuance van geelrijp en een presente maar wat vermoeiende, heel licht oxidatieve neus. De smaak is glad met opliggend zuur accent en een zure finale. (Carrefour : 4,48 euro).
Côtes du Rhône 2002 ‘Château La Courançonne’
Bleekgeel. Discrete, zuivere neus met zware componenten en een ronde, ernstige en geknoopte smaak van het ‘zuiderse’ type zoals Les Truffiers. (Colruyt : 3,69 euro).
Rioja 2002 Marqués de Cáceres
Bleekgele kleur. Exuberante, frisse en tintelende neus met groene appel en een frisse levendige smaak à la sauvignon. Niet zuiders, oesterwijn. (Carrefour : 4,99 euro).
Herwig van Hove I Foto’s Gerald Dauphin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier