Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: wijn uit Bulgarije (2).

De doorbraak van Bulgaarse wijnen in de Belgische supermarkten is vrij recent. “Voor 1990 gebeurde het dikwijls dat we gewoon aan de deur werden gezet. Nu zijn we aanwezig in alle grote Belgische supermarkten, zowel in het noorden als in het zuiden van het land: Match in 1993, Colruyt vanaf 1989 en GB sinds 1990”, zegt Margarit Todorov. De Bulgaarse “aanval” op de Belgische markt gebeurde via de Engelse vestiging BVC UK (Bulgarian Vintners Company) die door Todorov in 1980 – nog in volle Sovjet-tijd – op gang werd getrokken. De aanpak van België gebeurde vreemd genoeg langs Franstalige kant met reclame op de RTBF, en dat heeft ongetwijfeld vertraging meegebracht. Want, zoals de toenmalige verantwoordelijke voor BVC Belgium, Els Slegers, ruiterlijk moest toegeven: “Vlamingen staan iets meer open voor vreemde wijnen”. Onze Waalse broeders drinken meer Frans dan de Fransen: alle niet-Franse wijnen zijn voor hen des vins étrangers.

De Bulgaarse wijnbouw in zijn huidige vorm is zelf ook vrij recent. Afgezien van de onvermijdelijke historische referenties aan Romeinse wijngaarden in het oude Thracië en in het noordoosten van Macedonië, is het grote Bulgaarse wijnavontuur pas begonnen in 1950. Onder de verantwoordelijkheid van het staatsbedrijf Vinprom werd de druiventeelt toen helemaal vernieuwd en op moderne leest geschoeid, vooral met Franse druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot, en in mindere mate sauvignon en chardonnay.

Deze keuze was niet zozeer bepaald door platte commerciële redenen, zoals vaak smalend in Franse kringen wordt beweerd, maar was in de eerste plaats van technische aard. De Bulgaarse Vinprom-ingenieurs hadden namelijk van in het begin geopteerd voor een zo ver mogelijk doorgedreven mechanisatie van de wijnbouw. Ze hadden in Frankrijk gezien dat de druivenstokken gemakkelijk in lange smalle rijen konden worden gedwongen en dus zeer “machinetolerant” waren: hun keuze was vlug gemaakt. Vele jaren later zou blijken dat aan de Franse keuze ook een groot commercieel voordeel op de internationale markt verbonden was.

Nu beslaan de Bulgaarse wijngaarden zo’n 150.000 hectaren – dat is de helft meer dan de gehele druiventuin van Bordeaux – en leveren een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3 miljoen hectoliter.

De vier Bulgaarse wijnen uit het Delhaize-aanbod die we vandaag proeven, komen uit de streek rond Yambol, een stadje gelegen in de centrale sub-Balkan-regio van Bulgarije. Dit gebied, dat een centrale band vormt van west naar oost, en loopt van Karlova ten oosten van Sofia tot bijna aan de Zwarte Zee, omvat onder meer de Sungurlare-vallei en de beroemde Rozenvallei.

Wijnland Bulgarije is ingedeeld in vijf belangrijke wijnregio’s. Ten zuiden van de centrale sub-Balkan-band heeft men de “zuidelijke regio”, waar vooral rode wijn wordt gemaakt. Daar vindt men veel kwaliteitsmerlot en cabernet sauvignon, maar ook de inheemse Mavrud, een donkere en gevulde wijn, de trots van Bulgarije. Het gebied rond het stadje Melnik, vlak tegen de grens met Griekenland, vormt de “zuidwestelijke regio”. Hier heerst een uniek klimaat, vooral beïnvloed door de Middellandse Zee. Men treft er vooral de gelijknamige Melnik-druif, een zeer tanninerijke rode druivensoort die nog niet “getemd” is. De Melnik-wijnen smaken zwaarbitter maar bewaren eindeloos lang. Ter plaatse zegt men dat de wijn zo zwaar en vlezig is dat men hem kan meedragen in een zakdoek.

Ten noorden van de centrale band liggen nog twee wijngebieden, tegen de lange Donau-grens met Roemenië. Deze “noordelijke regio”, tussen de stadjes Vidin en het wondermooie Rousse, met hoofzakelijk rode druiven, produceert meer dan een derde van de totale Bulgaarse wijn. Vooral de streek van Suhindol, met een klimaat zoals dat van Bordeaux, is zeer geschikt voor cabernet sauvignon. Voorbij Rousse tot aan de Zwarte Zee ten slotte, vindt men de “oostelijke regio” met vooral witte druiven: de streek van Choumen is beroemd voor kwaliteitschardonnay.

Merlot 1997, Iambol, Delhaize-botteling

Normale frisse kleurconcentratie met rode nuance; goede ronde en evenwichtige merlotneus met goed fruit maar geen echte onderbouw; smakelijke, lichte, frisse merlotwijn met goede balans en omhulde tannines. Aangenaam. (Delhaize: 119 fr.)

Merlot Reserve 1994, Iambol

Kleur met wat vatspanning maar zonder sleet en met niet meer dan normale concentratie; stevige klassieke neus van gelagerde wijn met een begin van finesse in de bovenbouw en met neutraal hout; doortimmerde smaak, stevig en met de charme van zachte tannines en met een zekere lengte. Wijn die er is. (Delhaize: 149 fr.).

Cabernet Sauvignon 1997, Yambol, Delhaize-botteling

Mooi gevulde, donkere kleur; zachte neus van cabernet maar ook iets onzuiver muf; smaak met een accent van tannine en zuur die niet versmolten zijn. (Delhaize: 119 fr.).

Cabernet Sauvignon Reserve 1995, Iambol

Licht geëvolueerde kleur maar geen sleet; neus met wat scherp hout, cederachtig en met veel vanilletoetsen; fijne smaak van ontwikkelde cabernetwijn met goede lengte maar mist wat vlezigheid. Drinkklaar. (Delhaize: 159 fr.)

Volgende aflevering in Weekend Knack van 4 november: Bulgarije (3).

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content