Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: rode tuinwijn.

Wanneer men in Frankrijk spreekt van een vin de piscine of un vin de barbecue, doelt men uiterst minachtend op simpele, rode, fruitige wijntjes die men ‘moet ondergaan’ in de algemene tuin-ambiance. In de buitenlucht komt het wijnboeket immers niet tot zijn recht: de minste bries verdunt en verjaagt dat boeket en maakt alle wijnen neusdood. Daar komt nog bij dat andere geuren, van planten of van geroosterd vlees, het geurlandschap domineren zodat de eventuele nuance en complexiteit van het boeket onbereikbaar worden. Het is dus zonde om buiten grote wijn te schenken. Wijn die daarvoor wel geschikt is, moet aan andere, specifieke eigenschappen voldoen.

Ten eerste moet hij spreken door de smaak en de smaakconcentratie. Hij moet soepel en fruitig zijn en voldoende vlezig en gevuld om het aan de tuintafel waar te maken. Hij moet smaakprésence hebben zodat hij in het geweld van de buitenlucht niet ten onder gaat.

Hij moet ook ‘ruim’ kunnen gedronken worden, en mag dus niet te alcoholrijk zijn, wil men dronkenschap of ander ongemak vermijden.

Ten slotte moet hij voldoende zuur zijn om ook koel tot zijn recht te komen: de frisheid van de drank contrasteert dan prettig met de warme temperatuur.

De wat mysterieuze aantrekkelijkheid van het koppel ‘fruitige wijn – geroosterd vlees’ is terug te voeren tot de genetische voorbestemdheid van de mens als vruchteneter. (In de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens ging hij als rondlopend zoogdier in symbiose leven met de bomen die hun zaden, om ze te verspreiden, verpakten in smakelijk fruit). De charme van gebraden vlees en van alle verhit voedsel in het algemeen is tot dezelfde fruitfactor terug te voeren. Het verhittingsproces doet het vlees, alleszins oppervlakkig, korsten en van samenstelling veranderen. De reactie tussen proteïnes en suikers, essentieel voor de korstvorming, brengt de vorming mee van producten die men ook aantreft in rijp fruit. Daardoor versterkt het koppel ‘fruitige wijn – geroosterd vlees’ elkaar en spreekt de mens direct aan, “in de buik”. Nergens wordt er zoveel (te veel) gegeten en gedronken dan rond de barbecue.

Merlot-wijnen zijn ongetwijfeld goede tuinkandidaten. De betere zijn gevuld fruitig en vlezig-fluwelig. Maar ook andere druivensoorten zoals cinsault, syrah en zelfs cabernet sauvignon en mourvèdre kunnen dankzij allerhande moderne oenologietechnieken tot rode tuinwijnen worden omgetoverd.

Haut Poitou 1997, Gamay

Vrij lichte kleur maar wel met een nuance van rijp en een neus van zacht rood aangenaam fruit. Soepele, smakelijke tuinwijn die best fris wordt gedronken. Gebotteld door Delhaize (Delhaize 116 fr.).

Corbières 1997, Ch. La Sabine

Normale kleurconcentratie met een paarse nuance van vers en jong. Stekelige neus met oud hout en wat dierlijke elementen. Soepele en karaktervolle stevige wijn met een zuur accent. Drinken bij geroosterd varkensvlees. Tegenetiket in het Frans (GB 109 fr.).

Vin de Pays d’Oc 1997, Merlot

Op het tegenetiket wordt enthousiast verwezen naar Saint-Emilion en Pomerol, en over merlot staat te lezen: “Zijn rond, vol en zacht karakter valt zeer in de smaak bij de dames…”

Gevulde kleur met een nuance van vol en rijp, en een ronde rijpe neus met zelfs wat onderbouw. Frisse soepele fruitige smaak met wat stevigheid van de tannines. Mooie tuinwijn, ook voor heren! (GB 99 fr.).

Minervois 1997

Mooie kleur, maar iets licht van concentratie. Brede, iets anonieme multi-cépage neus, maar wel met goed fruit. Smaak met elegantie en soepelheid. Gekoeld drinken. Gebotteld door Delhaize (Delhaize, 97 fr.).

Cabernet Sauvignon California 1996, Nathanson Creek

Normale kleurconcentratie. Licht kruidige, vegetale cabernet sauvignon-neus met fruit en elementen van groene pepers. Karaktervolle smaak, ondersteund door hout en goed omhulde bitterheid. Past bij geroosterd rundvlees. Tegenetiket in het Engels (Colruyt 175 fr.).

Cinsaut-Cabernet Sauvignon 1997, Paarl, wijngoed Groot Genoegen, Zuid-Afrika

Hoewel het landgoed wordt vermeld is dit geen ‘Landgoedwijn’: de druiven werden overal in Paarl aangekocht. Normale kleurconcentratie met een nuance van rijp. Getemperde neus van cabernet met een fijn accent van hout na opschudden. Stevige, goed frisse en dragende smaak. Voor het grote roosterwerk buiten. (Colruyt 159 fr.).

Vin de Pays d’Oc 1997, Syrah

Goede, frisse kleurconcentratie en een ronde neus van wat gestoofd rood fruit maar geënt op een fijn netwerk. Ronde, smakelijke aanspraak in de mond en soepel tot en met het einde. Goede door fruit gedragen buitenwijn. Gebotteld door Delhaize (Delhaize 104 fr.).

Volgende aflevering in Weekend Knack van 8 juli: nieuwkomers.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content