Wat doet rauw met u ?

De laatste jaren schieten buitenissige diëten als paddenstoelen uit de grond. Een eetpatroon dat meer en meer aanhangers verzamelt, komt uit de VS en draait rond rauw voedsel. Er zijn pro’s en contra’s.

Hét dieet voor de 21ste eeuw, zo noemen Raw food-adepten hun manier van eten. Raw food betekent letterlijk ‘rauw voedsel’. Aanhangers eten alleen onbewerkt voedsel, liefst van biologische oorsprong. Bovendien mag het voedsel niet boven 46°C verhit worden. Daarom wordt deze voeding ook living food (levend voedsel) genoemd. Raw foodisten geloven dat tijdens het bakken of koken waardevolle enzymen, die helpen bij de spijsvertering, vernietigd worden. Verder zou een raw food-dieet een resem gezondheidsvoordelen hebben, gaande van een mooiere huid, minder allergieën en meer energie tot een ideaal gewicht, een stabiele bloedsuiker en evenwichtig humeur en, last but not least, een langer en gelukkiger leven.

In de praktijk beperkt de meerderheid van de raw foodisten zich tot een veganistische voeding, waarbij alle voedsel van dierlijke oorsprong gemeden wordt (niet alleen zuivel, maar ook honing bijvoorbeeld). ‘Rauwe’ veganisten eten voornamelijk groenten, fruit, noten, zaden, zeewier en gekiemde peulvruchten. Suiker wordt vervangen door gedroogd fruit, ahornsiroop, agavenectar en andere natuurlijke zoetstoffen.

Hoewel rauwkost ongetwijfeld voordelen biedt, zijn er evenveel studies die waarschuwen voor de gevaren van een rauw veganistisch dieet, als studies die de nadelen van gekookt voedsel aanstippen. Ondervoeding door een gebrek aan vitaminen en mineralen is een gevaar waar diëtisten voor waarschuwen. Bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamine B12, bètacaroteen en ijzer) worden namelijk beter door het menselijke lichaam opgenomen als ze van dierlijke oorsprong zijn, of als het voedsel gekookt wordt voor consumptie. Het lichaam maakt overigens zelf voldoende enzymen aan om gekookt voedsel te verteren.

Kwestie van evenwicht

Wie dacht dat rauwkost garant staat voor een snelle hap, komt bovendien bedrogen uit. De ironie is dat er flink wat voorbereidend werk aan te pas komt om een rauwe maaltijd te bereiden. Voedsel moet gepureerd, versneden, gecentrifugeerd, gedroogd, gecultiveerd en/of gekiemd worden. Bewerkelijk en tijdrovend. Bovendien moet de gemiddelde raw foodist meer consumeren dan een doorsnee-eter om dezelfde hoeveelheid calorieën op te nemen. Een veel voorkomend nadeel van een rauw veganistisch dieet is bijgevolg ondergewicht. Wellicht ligt daar de verklaring voor de populariteit van dit dieet in Hollywood met zijn obsessie voor het lichaamsgewicht van (hoofdzakelijk vrouwelijke) beroemdheden.

Naast de extreme veganistische variant zijn er echter ook stromingen binnen de raw food-beweging waarbij het eten van zuivel, vlees en/of vis toegelaten zijn.

Raw food kan ongetwijfeld een waardevolle aanvulling vormen op het huidige westerse dieet dat te veel vetten en suikers bevat. Maar net als de meeste diëten moet ook deze extreme manier van eten niet te letterlijk worden genomen. Het is zoals steeds een kwestie van het zoeken naar een juist evenwicht.

Voor wie raw food zelf eens wil uitproberen, zijn bijgaande recepten een goede start. Er komen geen ingewikkelde toestellen zoals droogovens aan te pas, maar een goede blender of keukenrobot is wel een must.

Voor meer info,

recepten en workshops :

www.rawliving.be

Door Veerle de Pooter Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content