“Nog een verhaaltje!” Je kent het scenario wel. Dan kwam mama of papa naast je zitten op bed om je voor te lezen uit een boek. Zelfs als je zelf al behoorlijk kon lezen, bleef je hunkeren naar die gezelligheid. Precies die unieke sfeer ligt aan de basis van Les Liseuses Fabuleuses: een Antwerps clubje met een ware passie voor literatuur en voorleescultuur. “De naam is trouwens ontleend aan de Franse zwart-witfilm La Liseuse“, vertelt Anne-Marie Segers (foto), drijvende kracht achter dit project. “Daarin verdient een vrouw haar brood door bij mensen thuis te gaan voorlezen en met haar warme stem brengt ze een rustige, mooie sfeer in die huizen.”

“Les Liseuses Fabuleuses is een familie lekkere stemmen. Stemmen die u graag willen verwennen met mooie woorden. Ze komen voorlezen bij u thuis, op kantoor of in uw feesttent. In het park, op het strand en op alle andere woordvriendelijke plaatsen”, zo lezen we in het persdossier. Een leesservice op maat dus. Anne-Marie: “Je kunt een sessie bestellen als een menu in een restaurant. Er zijn kant-en-klare pakketten rond thema’s als liefde, water, muziek of rond bepaalde auteurs.” Een Tom Lanoye-avond, een uur genieten van poëzie, Braziliaanse literatuur… Het kan allemaal. Voor hun eerste eigen cd-leesschijf koos de groep voor Antwerpse teksten rond onder andere het Conscienceplein, de kathedraaltoren, de Noorderlaan, Café De Kat enzovoorts. Denk echter niet dat het werkterrein van Les Liseuses Fabuleuses zich beperkt tot voorlezen: er zijn ook de workshops, de vertelcursussen en de happenings waarin literatuur gecombineerd wordt met een tentoonstelling, een brunch, een concert en dergelijke. Maar alles wel gedrenkt in die intimistische voorleessfeer. Anne-Marie: “We proberen literaire projecten in een nieuw kleedje te steken. Een frisse wind te laten waaien. Toegegeven: in een tijd waarin moderne technologie de communicatie bepaalt, is dit initiatief een puur anachronisme. Zoals wanneer iemand vandaag weer postduiven zou gaan gebruiken. Maar precies daarom vinden mensen het grappig en ze genieten van de bijzondere sfeer die ervan uitgaat.” (EP)

Les Liseuses Fabuleuses, Tabaksvest 51, Antwerpen. Anne-Marie Segers: tel. 0476-31 30 56, e-mail lesliseusesfabuleuses@yahoo.com. Lentehappening: 24 maart, in het Landhuis, Havenmarkt 3, 2040 Lillo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content