voor CULTUURFANATEN

Azulejos. © GF

Houd de ogen open en ontdek de indrukwekkende architectuur van vroeger en nu. Probeer het daarna zelf met een kasteel van zand.

Samenstelling Ellen de Wolf

Ogen open !

Je vindt ze in het hele land in tuinen, kerken, flatgebouwen en zelfs metrostations : de azulejos. Ofwel : kleine, gepolijste tegels. De Arabieren versierden in de Middeleeuwen hun huizen met de kleurrijke tegels en die traditie werd later overgenomen door de Portugezen. Het loont de moeite om de azulejos ook van dichtbij te bekijken, want vaak gaat het om afbeeldingen van heiligenverhalen of profane thema’s, zoals de fabels van de La Fontaine. Vandaag worden de azulejos nog gebruikt door moderne kunstenaars bij het ontwerpen van openbare plaatsen en bouwwerken. Zo kan je in de metrostations van Lissabon het werk van Vieira da Silva of Júlio Pomar bewonderen. In het station van São Bento in Porto is de geschiedenis van de spoorwegen afgebeeld en ook de toegangswegen tot de stad worden opgevrolijkt met kleurrijke azulejos. Wie een volledig overzicht wil van de geschiedenis van de kleine tegels, kan terecht in het Museu Nacional do Azulejo in Lissabon of in het Museu de Cerâmica in Caldas da Rainha.

www.casadamusica.com

Het Casa da Musica in Porto heeft veel meer te bieden dan muziek. Zo is het ontwerp van de bekende architecten Rem Koolhaas en Ellen van Loon. Het indrukwekkende bouwwerk biedt naast verschillende concerthallen, repetitieruimtes en een opnamestudio ook onderdak aan drie trendy bars en een restaurant. Dat laatste bevindt zich op de hoogste verdieping en is de enige ruimte met toegang tot het terras.

Agenda

31 juli tot 14 augustus

De zevende editie van het Festival dos Oceanos staat in het teken van honderd jaar republiek. Op het programma staan straattheater, een museumnacht en gratis optredens van onder anderen Lauryn Hill en fadozangeres Cristina Branco. Het feest in de hoofdstad wordt afgesloten met vuurwerk boven de Taag.

Info : www.festivaldosoceanos.com

Tot 5 september

Het Museum voor Moderne Kunst (CAM) in Lissabon toont Larger than Life, een duotentoonstelling van de Portugese videokunstenaar Vasco Araújo en de Venezolaan Javier Téllez. Ook een bezoek aan de vaste collectie van het museum is de moeite waard.

Info : www.cam.gulbenkian.pt.

Tot 22 oktober

Het Internationaal Zand-sculpturenfestival in Pêra, in de Algarve, is dit jaar gewijd aan fauna en flora. ’s Avonds staan ook muziek, theater en dans op het programma. Er is ruimte voorbehouden voor wie zelf een kunstwerk van zand wil maken.

Info : www.fiesa.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content