Creatief omgaan met materie, of je nu schilder of kok bent, daar zit de kunst. Drie getalenteerde, jonge Vlaamse koks creëerden voor Weekend Knack drie relatief gemakkelijk te bereiden, moderne Belgische gerechten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Diane Hendrikx

Kunstzinnig, persoonlijk en creatief

Het jonge duo Reinout Reniere (24) en Ines Parret (23) opende eind vorig jaar restaurant Zeno in Brugge. De oude patriciërswoning werd met hulp van de ouders, die beiden artiest zijn, op een kunstzinnige manier heringericht. Het nieuwe eethuis werd genoemd naar de zestiende-eeuwse Brugse arts, filosoof en alchemist Zeno, het hoofdpersonage van Marguerite Yourcenars historische roman Het hermetisch zwart. Om efficiënt tegen bodemprijzen te kunnen werken, wordt het menu gepromoot. De gerechten zijn persoonlijk en creatief, zoals zeetong met zalf van peterseliewortel, krokante mossel, jus met lavas en crumble van pinda’s ; of krokante kalfszwezerik in combinatie met kikkerbillen, anijszwam, melkschuim van bouillabaisse en look.

Als creatief Belgisch gerecht presenteert Reinout het subtiele Belgische vlees van rood rund uit Koekelare, gecombineerd met kroketje van de staart en zwarte truffel, crème en crunch van knolselderie, paddenstoelen met look en jus van St. Bernardus. Het gerecht toont respect voor het basisproduct. Ook de omlijsting is gebaseerd op seizoenproducten van eigen grond. De verrassing zit in de originele benadering en de presentatie.

Restaurant Zeno : Vlamingstraat 53, 8000 Brugge. 050 68 09 93. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. www.restaurantzeno.be

Volgens het aanbod van de markt

Peter Collen heeft lekkerbekkend Leuven lang doen wachten. Zijn restaurant Botaniq ging door verbouwingsproblemen negen maanden later open dan oorspronkelijk was gepland. Van zodra het eethuis geopend was, stroomde het publiek toe. Peter Collen werkt graag met lokale producten, die hij op een verfijnde manier probeert te brengen en dat liefst zonder het te gaan zoeken in moderne technieken en technische hoogstandjes. Hij streeft ernaar om maximum vier smaken op het bord te combineren. Het liefst speelt hij als kok in op het aanbod van de markt. Bij deze spontane bereidingen van de dag zoekt sommelier Tom Geerts een passende wijn, die in het restaurant ook per glas kan worden besteld.

Peter presenteert voor ons als recept een eenvoudige, zijdeachtige aardappelbereiding, die hij op een smakelijke manier combineert met gerookte vis. De puree is fluweelzacht in de mond en geeft aardse smaken vrij. Tom Geerts kiest bij dit gerecht een chenin blanc van Domaine Les Sablonnettes, een droge en minerale wijn die op een natuurlijke manier werd gemaakt door Christine en Joël Menard (7,80 euro bij Troca Vins Naturels in Roeselare, www.troca-vins-naturels.be).

Botaniq : Kapucijnenvoer 48, 3000 Leuven. 016 22 23 17. Zaterdag en zondag gesloten. www.botaniq.be

Verbazende snoephapjes

Thierry Theys is slechts 23 jaar oud en opende met hulp van zijn ouders een stijlvol gastronomisch restaurant in Duffel. De kok en zijn rechterhand Danny Spoel slagen erin om de meest verwende lekkerbek te verbazen met snoephapjes, bereid volgens de laatste technieken. Eten in restaurant Nuance is een spetterend feest, van begin tot einde. Kroepoek van inktvis, een contrastenhapje van tamarillozuur, zout koffieschuim en zoete rode biet, sojamacaron op marshmallow van ponzu : alles is modern, speels en lekker. Thierry Theys creëerde voor deze reportage een nagerecht rond chocolade, aardbeien (in de winter te vervangen door passievrucht) en babelutten, drie Belgische producten samengebracht in een trendy nagerecht vol smaakcontrasten.

Restaurant Nuance : Kiliaanstraat 8, 2570 Duffel. 015 63 42 65. Dinsdag en woensdag gesloten. www.resto-nuance.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content