vijf parels
Een eigenzinnige keuze uit het recente aanbod voor het jonge volkje tot twaalf jaar.
Voor de kleintjes
Ik zie ik zie…
(Marianne Dubuc,
Querido, 2010, +1,5 jaar)
‘Op een heuvel achter een wit hek, onder een grote eik, zie ik… ons huis. Voor ons huis een roos. ‘ In dit praktische aanwijsboek leidt de ene associatie naar de andere. Zo ontstaat een fantasievolle wereld vol verrassende knipogen. Er is plaats voor een sprookjesboek, oude sokken, een verdwaalde babypinguïn, zelfs het hele heelal. De potloodtekeningen van de bekroonde Canadese Marianne Dubuc zijn eenvoudig en heerlijk naïef. Op YouTube komt het boekje tot leven in de animatie Devant ma maison.
Voor de kleuters
Seizoenen
(Blexbolex, Clavis,
2010, +4 jaar)
Een prentenboek over de seizoenen, u zucht al. Maar zo gestileerd en retro als dit hebt u het nog niet gezien. De Franse artiest en illustrator Blexbolex – geboren Bernard Granger – verbeeldt een jaar op deze aardbol, nu eens herkenbaar, dan weer filosofisch. Het resultaat is een soort dik beeldwoordenboek, eigenzinnig qua kleuren, puur van lay-out. Jong en oud kunnen op zoek naar de visuele verbanden in dit experimentele boek. Zijn voorganger, Allemaal mensen, kreeg in 2009 op de Leipziger Buchmesse de prijs voor het beste boekontwerp van de wereld.
Voor de groeiers
Een kikker om te kussen
(Sylvia Vanden Heede e.a., Lannoo, 2010, +5 jaar)
Het kruim van de Belgische illustratoren en auteurs blaast verzamelen voor deze bundel met 22 beknopte voorleesverhalen. De kikker op de cover wordt – zoals het hoort – gekust door een echte prinses : Mathilde, die het boek van een voorwoord voorziet. De gevarieerde vertellingen zijn geknipt ‘voor het slapengaan en andere momenten’. Het hele boek biedt een mooie staalkaart van het Vlaamse talent en een al dan niet eerste ontmoeting met kinderboekenmakers bezuiden de taalgrens.
Voor de fantasten
Louize en het schoolspook (Chris Riddell, Manteau,
2009, +8 jaar)
Op hun nieuwe school leren Louize de Vries en haar harige metgezel mijnheer Norbert de genaamde Cécile Hoogendorp-Fortuyn III en haar Patagonische pony Mummel beter kennen. Als er een angstaanjagend schoolspook opduikt, gaat het gezelschap onvervaard het avontuur aan. Dit prettig gestoorde pocketboek barst van de humor en bevat gedetailleerde illustraties die minstens even onthullend zijn als de tekst. Dit is geen gloednieuw boek, wel een blijver voor een soms moeilijk te porren leesleeftijd.
Voor de groten
De hemel van Heivisj
(Benny Lindelauf,
Querido, 2010, +11 jaar)
Na zijn ijzersterke debuut Negen open armen bevestigt Benny Lindelauf met zijn tweede roman. Opnieuw spelen de zusjes Fing, Muulke en Jes de hoofdrollen maar dit boek is los te lezen van het eerste deel. Dit keer brengt de Tweede Wereldoorlog de relatie tussen de zusjes onder hoogspanning, en moeten ze het rooien in moeilijke tijden. Recensenten noemden het boek ‘ingetogen en indringend’, ‘een familie-epos en imponerende oorlogsroman’, ‘een instantklassieker’. Need we say more ?
Ook het lezen waard :
– Bij mij thuis in de boom (Sara Gillingham en Lorena Siminovich, Gottmer, 2010, +1)
– De Boomhut (Marije en Ronald Tolman, Lemniscaat, 2009, +3)
– Verjaardag met taart (Thé Tjong-Khing, Lannoo, 2010, +4)
– Het boeboek (Imme Dros en Harrie Geelen, Querido, 2010, +5)
– Het land van de grote woordfabriek (Agnès de Lestrade, De Eenhoorn, 2009, +6)
– Job en de duif (Evelien De Vlieger en Noëlle Smit, Lannoo, 2010, +6)
– Rico, Oscar en de spookschaduwen (Andreas Steinhöfel en Peter Schössow, Davidsfonds/Infodok, 2010, +9)
– Dissus (Simon van der Geest en Jan Jutte, Querido, 2010, +10)
– Toen mijn vader een struik werd (Joke van Leeuwen, Querido, + 10)
Door katrien steyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier