Verleiding

Verlokkingen alom in het nieuwe thrilleraanbod. Van macht, geld en vrouwen. Een mysterieuze afperser chanteert aidspatiënten, een verwarde vrouw gaat op de vlucht na een spectaculaire schilderijenroof, een New Yorkse straatventer valt voor een ‘uptown girl’, en de kuiperijen in Amerika’s ‘donkerder natie’.

Besmet

In de debuutthriller Stigma van de Vlaamse Hilde Eynikel (58) speelt een vrouw de hoofdrol. Eerder publiceerde Eynikel onder meer een biografie over Damiaan en schreef ze scenario’s. Gastons oorlog was een onderzoek naar de achtergrond van verzetsman Gaston Vander-meerssche. Robbe de Hert baseerde er een film op. Ook Stigma blijkt terug te gaan op een aantal waargebeurde feiten, maar toch blijft haar eerste misdaadroman in de eerste plaats fictie. Dokter Dubois werkt in het Tropisch Instituut en houdt zich bezig met aidspatiënten. Het onderzoek naar de ziekte staat nog in de kinderschoenen. We zijn in 1985. Ook de computertechnologie is nog in veel bedjes ziek. Iemand is aan de gegevens van de patiënten geraakt en zowel Dubois als een paar van haar zieken worden gechanteerd. Er wordt veel geld geëist opdat hun namen geheim zouden blijven. De klassieke vragen liggen voor de hand : wie en waarom ? Eynikel kruidt het verhaal met de gebruikelijke chicklitelementen om het een modern tintje te geven. Dubois is een hardwerkende vrouw met twee kinderen, rept zich van lab naar school naar huis. Haar man is afwezig en ze moet het allemaal alleen redden. En er komt ook nog een beetje romantiek om de hoek kijken. De roman heeft wat van een ouderwetse puzzeldetective waarin veel dode mussen van het dak vallen. Er staan, wellicht voor het tijdsbeeld, een paar bladzijden in over het Heizeldrama, en er moet nog flink uitgelegd worden wat inloggen, crashen en trojans zijn.

Stigma, Hilde Eynikel, Houtekiet, 18,50 euro, ISBN 978 9052 4092 52.

Verwarde vrouwen

Lichtjes mysterieuze, weinig rationele en wat naïeve vrouwen zijn de hoofdfiguren in de twee thrillers die de Ierse Claire Kilroy (35) tot nu toe schreef. In De violiste is de jonge Eva bezeten van een viool. Niet zo ongewoon, want ze bespeelt dat instrument met veel talent en ambitie. Het is dan ook heel aannemelijk dat ze de Stradivarius die een vreemde man in New York aan haar tracht te verkopen, wil hebben. Maar Eva heeft geen geld en krijgt nauwelijks enige garantie over de authenticiteit van het peperdure stuk. Kilroys pas in het Nederlands verschenen debuut, De hele zomer, begint al even intrigerend. De jonge Anna Hunt is op de vlucht en belandt op een eilandje voor de kust van Ierland. Ze huurt er een bouwvallig huisje en volgt in de kranten het nieuws over een schilderijenroof. Het is duidelijk dat ze daarbij betrokken was. Eigenlijk gaat het in de twee thrillers om gelijkaardige figuren. Zowel Anna als Eva hebben een onverwerkt verleden en zijn op zoek naar een eigen identiteit. Boeiend, maar niet altijd even spannend.

De hele zomer, Claire Kilroy, Anthos, 19,95 euro, ISBN 978 9041 4120 10.

De straten van New York

De Nederlander Elvin Post (35) liet zich voor Geboren verliezers inspireren door een boeiende studie van de Amerikaanse socioloog Mitchell Duneier. Die deed onderzoek naar het leven van zwarte straatventers die in New York tweedehandsboeken en oude tijdschriften verkopen. Mensen die aan de rand van de maatschappij in een minibiotoop leven, met eigen wetten en ethiek en vaak banden met het drugsmilieu. Post woonde en werkte zelf een paar jaar in New York. Hij ging niet blindelings het werk van Duneier, die maanden met de straatventers leefde, even ‘verthrillen’. Integendeel. Hij toont zich in zijn jongste misdaadroman een van de weinige Nederlandstalige auteurs die binnen het genre kunnen concurreren met wat in het betere buitenland gebeurt. Niet voor niets heet de held annex underdog in het verhaal Romeo. Hij is assistent van een straatventer (er is een hiërarchie in het wereldje) en wordt smoorverliefd op een beeldschone, rijke vrouw die bij hem een tijdschrift kocht. De puberliefde wordt een obsessie en als hij de vrouw tot aan haar huis volgt, beschuldigt de politie hem van stalken. Romeo weet niet wat hem overkomt, tot hij beseft dat ze het eigenlijk op zijn broer gemunt hebben, die straatwachter is bij drugsdeals. Post heeft zijn talent al bewezen met thrillers als Groene vrijdag en Vals beeld. En hij doet het opnieuw in deze zwarte, ironische, scherpe roman van de straat.

Geboren verliezers, Elvin Post, Anthos, 19,95 euro, ISBN 978 9041 4113 34.

Donkerder natie

Er bestaat in de Verenigde Staten een machtige en rijke kleine groep Afro-Amerikanen over wie weinig geweten is. Stephen L. Carter (54), hoogleraar rechten aan de beroemde universiteit van Yale, is een van hen. De man heeft een pak wetenschappelijke werken op zijn naam staan, maar raakte bij het grote publiek vooral bekend met zijn vijf jaar geleden verschenen thriller De keizer van Ocean Park. Een turf van ruim zevenhonderd bladzijden waarin hij bijvoorbeeld uitlegt langs welke kronkelwegen de opperrechters benoemd worden. Uiteindelijk draait het rond de dood van een man die net op het punt staat zo’n hoge functie te krijgen, maar de boot mist door een schandaal. Een krimi over een familiedrama met Grishamelementen, maar veel eleganter geschreven. Het witte hart, zijn jongste thriller, is weer zo’n misdaadverhaal dat diep graaft in het verleden van een paar superrijke zwarte families met een flinke stamboom, de ‘donkerder natie’. Maar dit keer is de setting het universitaire wereldje en krijgen we knipoogjes naar Dan Brown met zijsprongen naar mysterieuze genootschappen.

Het witte hart, Stephen L. Carter, Cargo, 24,90 euro, ISBN 978 9023 4272 54.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content