Van Brugge tot Knokke
’s Zomers zijn Brugge, het Ommeland, de polders en de kust een geliefde bestemming om te ontspannen en zich culinair te laten verwennen. In de strook van Brugge tot de Oostkust selecteerden wij vijftien gereputeerde eethuizen, vermaard om hun constante kwaliteit. Er is keuze voor als u simpel of gastronomisch, hip of traditioneel wil tafelen.
3 X FAMILIAAL 1/ Knus onder de molen
Restaurant De Kruier bevindt zich in het schilderachtige Ramskapelle in een hoeve-tje, onder aan de ‘berg’ met de graanmolen. De Kruier wordt uitgebaat door de broers Pieter en Maarten Callant. Overgrootvader, die ook Pieter Callant heette, kocht het boerderijtje met inbegrip van de bergmolen. De ouders maakten van de hoeve een restaurant en de kleinzonen Pieter en Maarten vernieuwden de zaak. In de open keuken zie je Pieter (27) aan het werk. Hij volgde een opleiding in Spermalie en ging in de leer in kustrestaurants als Ter Dycke, Esmeralda en Maison Vandamme. Maarten (25) studeerde eerst industriële wetenschappen, voordat hij zich bekeerde tot de horeca en in de leer ging in Jardin Tropical in Knokke. In De Kruier wordt klassiek gekookt en verse vis is specialiteit.
–
Restaurant De Kruier : Ramskapellestraat 66, 8300 Knokke-Heist. 050 51 53 13. www.kruier.be. Alleen contante betaling. Dinsdag en woensdag gesloten.
2/ Verse kreeft, oesters en vis
De overgrootvader van Piet Devriendt startte in 1885 met de invoer van mosselen en oesters. Honderd jaar later, in 1986, vatte kleinzoon Piet het idee op om in een hangar van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant te openen, waar de mensen bijeenschuiven aan grote tafels. Vanaf de eerste dag liep het storm in de Oesterput. In deze keet, met aan de ene kant betonnen putten als leefbassins voor kreeften en aan de andere kant een open keuken over de volledige lengte van de wand, wordt massaal genoten van superverse schaal- en schelpdieren. In het seizoen komen er zo’n 600 kilo kreeft en 4000 oesters per week op de borden.
–
Restaurant en kleinhandel Oesterput Devriendt : Oude Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge. 050 41 10 35. www.oesterput.com. Dinsdag gesloten, behalve in schoolvakanties. ’s Winters alleen op vrijdag, zaterdag en zondag.
3/ Van Knokke naar Ramskapelle
Tweeëntwintig jaar heeft ’t Kantientje zijn deur opengehouden aan de Lippenslaan in Knokke. Het druk bezochte eethuis bouwde een goede reputatie op bij burgers van een zekere leeftijd die zich aangetrokken voelden tot de ouderwetse gezelligheid en de traditionele bereidingen. De eigenaars besloten eind 2007 om de zaak te sluiten en de inboedel te verkopen. Chef-kok Dominique Pille had rust nodig. Lang heeft die rust niet geduurd, want echtgenote Marleen Van de Broucke miste haar publiek. Er werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in het nabijgelegen Ramskapelle. Het nieuwe Kantientje is minder intiem maar comfortabeler en ook duurder : vroeger waren mosselbereidingen troef, nu eet men er kreeft op zeven verschillende manieren.
–
’t Kantientje : Ramskapellestraat 61, 8300 Knokke-Heist. 050 60 54 11. Dinsdag, woensdag en donderdagmiddag gesloten. www.kantientje.be
3 X BRASSERIE 4/ Derde generatie
Het waren de grootouders van kok Chris-tian Delacourt die in 1927 Hotel Bristol openden. In het familiehotel werd zeven dagen op zeven gewerkt. De kleinkinderen vonden de formule te arbeidsintensief en droomden van een werkweek met twee sluitingsdagen. Het hotel werd afgebroken om plaats te ruimen voor een modern appartementsgebouw met op de begane grond een hedendaagse brasserie. Brasserie Bristol opende op 1 juli 2008 en had vanaf de eerste dag succes. Het publiek houdt van de laagdrempelige formule, de hedendaagse inrichting, de familiale sfeer en de smakelijke bereidingen gebaseerd op goede producten.
–
Brasserie-Taverne Bristol : Zeedijk-Heist 291, 8301 Knokke-Heist. 050 51 21 12. www.brasseriebristol.be. Woensdag en donderdag gesloten.
5/ Het goede van vroeger
Geert Ven Hecke, chef-kok van het vermaarde eethuis De Karmeliet, heeft zijn liefde voor de klassiekers uit de Belgische en Franse keuken nooit verborgen. De naam van zijn bistro-naast-de-deur, Refter, roept herinneringen op aan de eetzaal van een college en de geuren van de jeugd. De inrichting is verzorgd en de spijskaart vermeldt uitsluitend een keuzemenu van drie gangen voor 35 euro. Voor die prijs kun je kiezen uit acht voor- en negen hoofdgerechten en kaas of het dessert van de dag. Voor bereidingen met exclusieve producten betaal je een supplement van 5 of 10 euro. Geerts zoon Louis staat in de eetzaal. Hij volgde, zoals zijn vader, een horecaopleiding in Ter Duinen in Koksijde
–
Bistro Refter : Molenmeers 2 (om de hoek van De Karmeliet), 8000 Brugge. 050 44 49 00. www.bistrorefter.com. Zondag en maandag gesloten. Alleen driegangenmenu met keuze, 35 euro.
6/ Eetzaal in België, parking in nederland
Brasserie Living Room 102 bevindt zich langs de drukke baan van Knokke naar Sluis, aan de rand van het beeldschone grensgehucht Sint-Anna-ter-Muiden. Binnen wacht een huiselijke inrichting met Hollandse bar en een schoolbord waarop de suggesties van de dag staan vermeld. Olivier Thiel en kok Maxime Osten durfden het aan om het huis, dat vijf jaar had leeggestaan, te verbouwen tot brasserie. Olivier ontvangt, wars van Knoks snobisme, en Maxime kookt puur. Hij gebruikt uitsluitend verse producten. Boter en eieren komen van de boerderij, de lammeren komen van het slachthuis in Sluis. Specialiteiten zijn : hoevekip ‘Baron De Wijnendaele’, garnaalkroketten en tartare minute mère Andrée.
–
Brasserie Living Room 102 : Sluisstraat 102, 8300 Westkapelle-Knokke. 050 62 41 22. www.livingroom102.be. Maandag gesloten.
3 X GASTRONOMISCH 7/ Een fris windje aan de kust
Escabèche wist op korte tijd faam te verwerven. Men eet er hedendaags verfijnd en de bereidingen zijn persoonlijk en een beetje avontuurlijk, door invloeden uit de mediterrane en Japanse keuken en door heimelijk geflirt met de moleculaire keuken. Ook de actuele, sobere inrichting is nieuw voor Knokke. De spijskaart telt een vijftiental bereidingen. Er is een lunchmenu van drie gangen voor 28 euro (48 euro met drank). ’s Avonds eet men à la carte. Bereidingen met schaal- en schelpdieren (kokkels, scheermessen, langoustines) en makreel- ceviche met jonge wortels, citroenjus en Marokkaanse kruiden, jonge duif met mousseline van erwten en tussenribstuk Angus SSS (sappig, stevig en smakelijk) zijn troef. Escabèche is een veelbelovend restaurant dat inspeelt op moderne behoeften.
–
Restaurant Escabèche : Dumortierlaan 94, 9300 Knokke-Heist. 050 60 76 50. Dinsdag en woensdag gesloten. www.escabeche.be
8/ Verse noordzeevis
Bart Desmidt werd 39 jaar geleden geboren in Heist-aan-Zee, Zeedijk 267. Daar hadden zijn ouders een speelgoedwinkel en daar heeft Bart sinds 1994 zijn restaurant Bartholomeus. Bart wilde absoluut kok worden maar heeft eerst zijn humaniora afgemaakt. Op zijn achttiende begon hij als laatbloeier onder aan de ladder met een leercontract in de keuken. Toen hij zijn eigen restaurant opende, had hij weinig ervaring. Toch wisten zijn exquise gerechten meteen de meest verwende lekkerbekken te epateren. In de zestien jaar dat Bartholomeus bestaat, werd er regelmatig geïnvesteerd en kwam de lat telkens wat hoger te liggen. Bart kookt het liefst met vissen van bij ons.
–
Restaurant Bartholomeus : Zeedijk 267, 8301 Heist-aan-Zee. 050 517576. www.restaurantbartholomeus.be. Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten.
9/ Kok met ambitie
Frederik Deceuninck was maar 25 toen hij, financieel geruggensteund door zijn ouders, uitpakte met een prachtig eethuis aan de dijk. De inrichting is modern, strak en sober, in verschillende schakeringen van grijs. De keuken bevindt zich achter glazen wanden en is uitgevoerd in glanzend staal. Sel Gris opende drie jaar terug en ontpopte zich tot de revelatie van de kust. De bewerkelijke feestgerechten, bereid met de laatste technieken, vallen in de smaak bij verwende eters. Frederik weet wat hij doet aan het fornuis : hij was twee jaar chef de partie in De Karmeliet en drie jaar souschef in Jardin Tropical. In zijn eigen restaurant wist hij de gerechten, het wijnassortiment en de service geleidelijk aan te verbeteren. Aan verwennerij op niveau hangt een prijskaartje : vandaag ligt de gemiddelde besteding voor spijs en drank boven de 100 euro.
–
Restaurant Sel Gris : Zeedijk 314, 8301 Duinbergen (Knokke-Heist). 050 51 49 37. www.restaurantselgris.be. Lunch : 32 euro. Menu’s van 65 tot 105 euro. Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen de woensdag).
3 x TRENDY 10/ Knokke zonder pretentie
Wil je in Knokke los en vlot eten in een laagdrempelig restaurant, dan is Bar à Manger een goed adres. Het concept is van John Liefferinckx en zijn vrouw Emely Brys. John liep beroepsschool aan Ter Groene Poorte waar hij nog les kreeg van Emely’s vader. Na de school ging hij gedurende tien jaar aan de slag in een reeks bekende en minder bekende eethuizen in binnen- en buitenland (’t Molentje in Zeebrugge, Seagrill en Comme chez Soi in Brussel en Mirabel in Colorado). De gerechten vertonen wereldse invloeden (België, Italië, Frankrijk en Azië) en kunnen in kleine of grote porties besteld worden. Specialiteiten zijn : pasta met truffel (10 euro als tapa, 20 euro als voorgerecht, 29 euro als hoofdgerecht), sashimi (9, 19 of 25 euro) en tartaar van tonijn (8, 16, 23 euro). Bar à Manger is alleen ’s avonds open : de keuken van 19 tot 24 uur, de bar tot later.
–
Bar à Manger : De Judestraat 1, 8300 Knokke. 050 60 01 70. ’s Middags, maandag en dinsdag gesloten.
11/ Blijvend in de mode
De druk bezochte Brugse bistro Rock Fort bestaat bijna tien jaar en is nog steeds in de mode. Het is een realisatie van Hermes Vanliefde en Peter Laloo. Hermes liep koksschool in Koksijde, volgde stages in het buitenland en was anderhalf jaar barman en assistent-sommelier in De Karmeliet. Peter kreeg een opleiding aan de Brugse vakschool Ter Groene Poorte en werkte in Brugse brasseries. Specialiteiten zijn : langoustines bereid volgens het seizoen en king crab van de grill met langoustineolie. Omdat het duo gek is op Barcelona, werd naast de deur de trendy tapasbar Barsalon geopend. Je zit er hoog aan de bar of bij de keuken en je drinkt er een cocktail of snoept van kleine of grotere gerechten. Na de laatste verbouwingen werd Barsalon geïntegreerd, zodat Rock Fort er achttien couverts bijkreeg.
–
Restaurant Rock Fort en Barsalon : Langestraat 15, 8000 Brugge. 050 33 41 13. www.rock-fort.be. Zaterdag en zondag gesloten.
12/ Puur om de smaak
Pieter Lonneville werkte onder meer drie jaar bij Sergio Herman in restaurant Oud Sluis en trok vervolgens naar IJsland. Terug in België werd hij chef-kok/gerant van De Witte Raaf in Brugge, waar hij bewees dat hij kan koken en weet wat lekker is. In zijn vrije tijd verbouwde hij een oude slagerij. Halverwege 2009 opende Pieter Lonneville er zijn eigen zaak : Tête Pressée, een moderne traiteurwinkel met een groeiend assortiment bereide gerechten en in het verlengde daarvan een eettoog die uitgeeft op een open keuken. Er zijn 21 zitplaatsen, die tussen 11 en 15 uur soms twee keer bezet zijn. Bij mooi weer verhuist men naar het recent toegevoegde terrasje. Voor 30 euro kies je vrij uit de spijskaart een voor-, hoofd- en nagerecht. Het menu wisselt dagelijks. Specialiteit is huisbereide tête pressée van kalf met gebakken hersens, zurkel, mosterdzaad en jonge wortels.
–
Eethuis en traiteurwinkel Tête Pressée : Koningin Astridlaan 100, 8200 Brugge. 0470 212627. www.tetepressee.be. Eetruimte open van 11 tot 15 uur. ’s Avonds na reservatie, vanaf 10 personen. Winkel van 9 tot 19 uur. Maandag gesloten.
3 X EVERGREEN13/ Trouw aan Escoffier
De Knokse bistro De Snippe is knus en chic. Deze ‘nieuwe’ Snippe werd vier jaar terug geopend door Luc Huysentruyt, echtgenote Francine Bout en de kinderen. De 67-jarige kok kan bogen op een eersteklasopleiding (beroepsschool in Koksijde, Comme chez Soi, Moulin de Mougins). In zijn eerste zaak, in de Ezelstraat in Brugge, behaalde hij een Michelinster. Huysentruyt is oprichter van de koksvereniging Disciples d’Escoffier en bleef altijd trouw aan de richtlijnen van de grote Franse kok. In de nieuwe Snippe staat dochter Maribel naast vader in de keuken. De spijskaart vermeldt specialiteiten als karnemelkpuree met gepocheerd ei en grijze garnalen (18 of 24 euro), rivierpaling met 14 kruiden (29 of 36 euro), gebakken zeetong (32 euro) en moot tarbot (59 euro). De lunch komt op 30 euro, de keuzemenu’s kosten 39 en 47 euro.
–
Bistro De Snippe : De Wielingen 5, 8300 Knokke-Zoute. 050 62 81 62. Menu’s : 42 en 47 euro. www.desnippe.be. Gesloten op woensdag en donderdag.
14/ Voor jong en oud, arm en rijk
De Siphon werd in 1903 geopend als café waar je welkom was voor een boterham (en zelfgevangen paling) en wordt nog steeds gerund door de familie Callewaert. Omdat elke Vlaming minstens eens in zijn leven in deze gerenommeerde familiezaak komt, verloopt het eten in shifts (in het weekend zijn er vier services voor 150 hongerige klanten). Men stroomt massaal toe voor de mooie ligging langs de Damse Vaart, voor de tradities en de traditionele gerechten, voor de betaalbare chateauwijnen en voor de prijs-kwaliteitsverhouding. Paling in ’t groen, gebakken, in roomsaus of napolitain (met tomaat, champignons en pepertjes), fazant met witloof of in roomsaus, wild, côte à l’os… : de obers met epauletten op hun jasjes kunnen de Belgische heerlijkheden nauwelijks aanslepen.
–
Siphon : Damse Vaart Oost 1, 8340 Oostkerke. 050 620202. www.siphon.be Donderdag en vrijdag gesloten.
15/ Onvergankelijke smaakmakers
Plaats van gebeuren is het sfeervolle oude huis van een marmerbewerker. De nieuwe bewoners van ’t Zwaantje decoreerden de ruimtes rijkelijk met barok houtsnijwerk uit Tsjechië. Ook de kerkelijke afbeelding van het Lam Gods boven de bar komt uit die contreien. De eetvertrekken zijn aangekleed met antiek en dikke stoffen. In deze nostalgische omgeving worden met zorg bereide smaakbommen uit de Belgische en Franse keuken opgediend. Het repertoire is breed : handgepelde garnalen, gebakken ganzenlever met chocolade uit Peru (winnend gerecht Chocoladebeurs 2007), zeetongen van een halve kilo het stuk, gebakken rogvleugel, varkenswangen van Duke of Berkshire, haantje in wijn, filet pur ‘Rossini’. Eigenaar/chef-kok Geert Vanhee is een rot in het vak : hij weet wat lekker is en kan koken. Zijn dochter staat in de eetzaal.
–
Restaurant ’t Zwaantje : Gentpoortvest 70, 8000 Brugge.0473 71 25 80. www.hetzwaantje.beAlgemene info : www.brugseommeland.be, www.dekust.org.
Door Pieter van Doveren – Foto’s Michel Vaerewijck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier