Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Twee zwart-witte poezen liggen aan mijn voeten te spinnen. Het zijn niet de mijne. “Ze zijn veel knuffels gewoon. Eten geven kan de buurvrouw wel, maar ze hebben graag iemand in huis ’s avonds.” Ik hoor het haar nog zeggen. Een vriendin vertrok twee jaar geleden voor een paar weken op reis en was bezorgd over haar vier katten. De dag daarna zou ze vertrekken. Haar huissleutel hing diezelfde dag nog aan mijn sleutelbos. Ik zou de knuffeltaak met plezier op mij nemen. Nu is het de derde keer dat ik voor een paar weken in haar huis woon. Intussen is deze jaarlijkse logeerpartij bij de katten het symbolische begin van de lente geworden. Het zal wel toeval zijn, maar elke keer zijn de weken in het dorp van mijn vriendin zonnig, vrolijk en warm. Het heeft, denk ik, met haar tuin te maken. Door grote ramen valt het voorjaar pardoes mijn leven binnen. Ineens komt dat veel dichterbij dan in een appartement in de stad.

Eigenlijk hadden we deze Zomerwonen gerust een maand eerder kunnen brengen. Niet alleen omdat de maanden februari en maart dit jaar extra warm waren. Mensen trekken ook vroeger hun schuifdeuren weer open. Steeds vroeger willen we de tuin in of het terras op en almaar vroeger beginnen we aan de inrichting ervan te denken. Tuinmeubelmerken weten dat : de leveringstermijn moet zo kort mogelijk zijn, want zodra de bestelling geplaatst is, blijkt elk zonnig weekend zonder die buitensofa een verloren weekend. Inspiratie genoeg in dit nummer : van een exotisch landhuis in de Dominicaanse Republiek en eentje aan de Leie, een architecturale boomhut in Frankrijk tot een slimme en rebelse kelderetage in Knokke en een kasteeltje in Diksmuide. We brengen vijf totaal verschillende zomerse interieurreportages samen en maken onze selectie uit de nieuwe oogst tuin- en terrasmeubelen.

De tuin blijkt vooral belangrijk als tegenwicht tegen het dagelijkse leven : een ideale ontsnapping. Ook escapistisch is het internetspel Second Live waarin je een virtueel alter ego een al even virtuele wereld instuurt. Een elektronische nieuwsbrief liet weten dat het spel een bouwopzichter krijgt om de wildgroei aan burgerarchitectuur tegen te gaan. Gelukkig bleek het om een eenaprilgrap te gaan van een Nederlandse bouwnieuwswebsite. Feit is dat mensen in het spel architecturale pareltjes neerzetten : er worden mooie virtuele huizen gedroomd in cyberspace. Toch zijn virtuele huizeninrichters niet ver af meer van de echte wereld. Meubelmerken introduceren roomplanner-software in hun showrooms of op hun websites (zie p. 130). Zo hopen ze klanten te kunnen helpen bij de inrichting van hun badkamer, slaapkamer, keuken of thuiskantoor. Leuk en een klein beetje verslavend is het wel, zo achter het scherm de woonkamer van je dromen verzinnen, maar misschien evolueert het spel wel naar een handige marketingtool of een doe-het-zelftechnologie voor de hedendaagse uitprobeerconsument.

Het voorjaar durft al eens druk te zijn. Ook voor ontwerpers. De Belgische Arne Quinze bereidt koortsachtig de opening van een Kortrijks hoofdkwartier voor (zie p. 38). De Brit Tom Dixon (p. 32) op zijn beurt is aan het stressen om én zijn eigen collectie én de nieuwe collecties voor het Finse Artek, waar hij creatief directeur van is, rond te krijgen voor Milaan. Tussen 18 en 23 april heeft daar naar jaarlijkse gewoonte de internationale meubelbeurs plaats. Wanneer u dit leest, zitten wij er al, in Milaan. Een verslag van de beurs en evenementen in de stad zult u dit jaar voor het eerst online kunnen lezen. Op www.weekend.be zullen Jesse Brouns en ik via een weblog onze ontmoetingen met de gloednieuwe meubelen, de ontwerpers en de stad quasi live samenvatten. Vanaf vandaag breidt onze website trouwens grondig uit : er komt naast de mode- en beautyrubriek ook een volwaardige sectie design online. Met hot news, trends en shoppingtips.

Reacties : leen.creve@knack.be

Leen Creve

Partner Content