OOST-VLAANDEREN

dit jaar is het 850 jaar geleden dat de naam Hansbeke voor het eerst opdook in de geschiedenis, en dat kan men hier natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Op 30 juni en 1 en 2 juli wordt dan ook een hele reeks festiviteiten georganizeerd, de ene al wat ernstiger dan de andere. Het weekend wordt op vrijdag ingezet met een openingskoncert dat plaatsvindt in de St.-Petrus-en-Pauluskerk (20 u.30), waar onder meer Johan Verminnen z’n opwachting maakt. Op zaterdag en zondag loopt er in het Parochiaal Centrum een tentoonstelling over de geschiedenis van Hansbeke, maar daarnaast is er ook een vinkenzetting (zondag om 9 uur), een Breugelmaaltijd (zondag vanaf 11 u.30) en een aperitiefkoncert (zondag 11 uur). De zondagnamiddag wordt helemaal gewijd aan een reeks historische taferelen, gespeeld langsheen een vast parkoers, waarin de voornaamste gebeurtenissen uit de laatste negenhonderd jaar worden opgeroepen. Zo werden in 1245 door bisschop De Marvis de grenzen van de verschillende parochies vastgelegd, wordt de kerk geplunderd in 1573, kan je een zitting van de vierschaar of rechtbank bijwonen zoals die in 1620 doorging, komen in 1795 Franse gendarmes te paard de pastoor aanhouden, en wordt het schoolgebeuren van vóór de Tweede Wereldoorlog heropgeroepen. Tegelijk worden ook diverse oude ambachten gedemonstreerd. Het weekend wordt op zondag afgesloten met een feestelijk vuurwerk (24 uur).

– Info : J. Cornelis, Nevelestraat 36 in 9850 Nevele-Hansbeke, (09) 371.73.93. Je komt in Hansbeke via de E40 uitrit Nevele, of met de trein via Gent of Brugge.

BRABANT

de VTB-VAB heeft vijf fietszoektochten uitgestippeld, elk zo’n 40 km lang, met als gemeenschappelijk tema Europese sporen in Vlaanderen. De tochten leiden de deelnemers door de vijf Vlaamse provincies, voor Brussel werd een wandelzoektocht opgezet. Zoutleeuw, Damme, Dendermonde, Mechelen, Tongeren… stuk voor stuk plaatsen die beslist een bezoekje waard zijn. Deelnemen is simpel : je kan vrij van start gaan tussen 1 juli en 31 augustus, zonder enige kosten. Integendeel, met een beetje geluk valt er zelfs een mooie prijs uit de bus : fietsen, reizen, reiswaardebons, boeken… Deelnemingsbrochures met routebeschrijving, vragenlijst en antwoordformulier zijn gratis af te halen bij de plaatselijke Toeristische Diensten, waar je ook de antwoorden moet deponeren.

De wandelbrochure voor Brussel is af te halen bij het VCGT, Grasmarkt 63 in 1000 Brussel. Wie slim is, kombineert z’n zoektocht in de hoofdstad met één van de gratis koncerten van “Boterhammen in het Park” (kiosk van het park van Brussel), die tijdens de zomermaanden telkens op vrijdag worden georganizeerd. Op het programma onder meer Kommilfoo (7/7), Kris De Bruyne en Jo Lemaire (21/7), Freddy Sunder (28/7) en Wigbert (4/8). Op 1 september sluiten Bram Vermeulen en Raymond van het Groenewoud de reeks. Afspraak telkens om 12 uur ; op 21 juli uitzonderlijk om 17 uur.

– Info : VTB-VAB, St.-Jacobsmarkt 45 in 2000 Antwerpen, (03) 220.32.22. Fax : (03) 220.32.26.

WALLONIE

bij uitgeverij De Rouck verscheen onlangs het Jumbo Plan Groot Luik, een nieuw stratenplan dat loopt over het grondgebied van 46 gemeenten (204 km2), met een overzichtskaart en een wegenatlas van de hele provincie die zorgen voor een beter totaalbeeld. Nieuw is de kilometerteller, een soort honingraatrooster waarmee de afstand tussen twee punten op het plan kan worden berekend.

In het midden van het kaartenboekje zit een kortingsbon van 20 fr. geldig bij aankoop van een uitgave van De Rouck èn mits inleveren van een oude kaart (uitgeverij van geen belang) die door de firma zal gerecycleerd worden. Verder worden wij er welwillend attent op gemaakt dat de vermelde gegevens na één jaar al voor 20 % verouderd zijn en na twee jaar voor 30 %, zodat een regelmatige konsumptie van kaarten en plannen zich opdringt. De Jumbo-kaarten zijn te koop in de boekhandel en kosten 499 fr.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content