WEST-VLAANDEREN

druilerige vakantiedagen ? En een even ‘druilerige’ kroost ? Een tip om hen gelukkig te maken : een bezoek aan de Stripweken in Koksijde, een evenement dat nog loopt tot en met 23 april. Net als het zomerse stripgebeuren is dit een gevarieerde expo met een ruim aanbod aan boeken, tekenaars die hun werk komen signeren, animatie, spektakel…. Op zondag 16 april worden trouwens twee voorstellingen voorzien van de terechtstelling van Bakelandt (om 15 en om 17 uur), een evenement waaraan zo’n 60 figuranten deelnemen en dat gebracht wordt in samenspraak met de mensen van de Bakelandtstoet in Langemark. De keuze van dit spektakel is niet toevallig : de stripfiguur Bakelandt, gebaseerd op de gelijknamige legendarische Vlaamse struikrover die in het begin van de negentiende eeuw op het schavot eindigde, bestaat twintig jaar. In oktober 1975 verscheen deze strip, van de hand van Hec Leemans en Daniel Jansens, voor het eerst in Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Ook Indiaantje Yakari, van de Zwitserse tekenaar Derib, wordt in de bloemetjes gezet voor z’n twintig lentes.

De Koksijdse Stripweken vinden plaats in de Duinenabdij en lopen nog tot 23 april. Open : van 10 tot 18 uur. Inkom : 100 fr. Kinderen betalen 50 fr.

BRABANT

zin in iets kompleet anders ? Afspraak op zaterdag 6 en zondag 7 mei op het Provinciaal domein in Huizingen voor de eerste Belgische open Koi-show, waar delegaties uit Taiwan, Nederland, Duitsland en Engeland verwacht worden. Voor kampioenen onder deze spectaculaire en sierlijke kleurkarpers worden in Japan reusachtige bedragen neergeteld, maar ook bij ons groeit de belangstelling voor deze dieren en nu zijn de Vlaamse Koi- en Vijvervrienden (die ook een tijdschrift met informatie over Koi, vijvers en Japanse tuinen uitgeven) aan hun eerste internationale evenement toe. Van meet af aan worden de zaken ernstig aangepakt : de aanwezige vissen zullen met strenge hand gekeurd worden door een jury uit Japan. Criteria voor de selektie zijn o.a. het silhouet, de tekening van de vis en z’n kleuren (met extra punten voor ongewone patronen). Wie op slag de smaak te pakken krijgt, kan zich hier het nodige materiaal aanschaffen om thuis zulke vissen komfortabel onder te brengen. De show staat open voor het publiek van 9 tot 18 uur. Inkom : 100 fr. voor de show zelf, 80 fr. voor het Domein.

– Info : De Vlaamse Koi- en Vijvervrienden, Paul Gilsonstraat 11 in 8200 Brugge, tel. : (050) 31.55.31.

ANTWERPEN

om de laatste vakantiedagen door te komen kan je er met de kroost ook op uit trekken naar het Mechelse Speelgoedmuseum (en welke volwassene wordt hier niet door enige nostalgie overvallen ?). Daar werden speelgoedsoldaatjes en modelbouwfiguren verzameld in een tentoonstelling die de naam Elastolin meekreeg, zo genoemd naar de merknaam van de reeks figuurtjes die de Duitse firma Hausser reeds voor de Eerste Wereldoorlog vervaardigde. Dat er nu opnieuw belangstelling bestaat voor deze reeksen is wel merkwaardig te noemen, want in de jaren tachtig ging het bergaf met de firma : de figuurtjes werden te duur, en moderne kinderen verkiezen ander speelgoed. Maar verzamelaars en al wie nog graag soldaatje speelt, kunnen opgelucht ademhalen : historische figuren, waaronder Romeinen, cowboys en Indianen, maar ook beesten voor boerderijen en miniatuur-dierentuinen, worden opnieuw gemaakt : een ander Duits bedrijf (Preiser) nam de lijn over. Niet meer in papier-maché zoals vroeger (het procédé hiervan wordt trouwens ook in beeld gebracht), maar nu in plastiek. De tentoonstelling loopt nog tot 8 oktober 1995. Open van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag. Inkom (museum en tentoonstelling) : 120 fr. voor volwassenen, 100 fr. voor kinderen.

– Info : Speelgoedmuseum, Nekkerspoel 21 in 2800 Mechelen, (015) 55.70.75.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content