WEST-VLAANDEREN

de driemaandelijkse folder van de VVV Heuvelland bevat diverse suggesties voor bezoekjes aan deze mooie streek. En ook hier gaat men niet voorbij aan de traditionele karnavalviering (op zaterdag 18 februari in Kemmel). Wie echter op zoek is naar streekgebonden tradities kiest op zaterdag 18 maart voor het Borellefeest, een oud feest dat in 1977 in ere werd hersteld. Sindsdien viert men hier weer elk jaar de aftocht van de winter en het inhalen van de lente met het ontsteken van een groot vuur : volgens Oudgermaanse overlevering zuivert het vuur de lucht en maakt men op die manier het land vruchtbaar. Vanaf 16 uur roept de Belleman iedereen op om aan de festiviteiten deel te nemen en vanaf 17 uur gaat men op stap voor een wandeling van zowat 5 km. Onder het stappen worden liedjes, gedichten en verhalen ten beste gegeven, men verbrandt stropoppen en er worden Borellekoeken, voorzien van de traditionele patakon, verorberd. Hoogtepunt van de dag is het onsteken van het vuur bij valavond en de fakkeltocht die erop volgt : op die manier wordt immers het nieuwe vuur in het dorp binnengebracht. Vergeten we ook niet te vermelden dat in februari-maart het 22ste Gastronomische Festival van het Westland plaatsvindt, waarbij een aantal restaurateurs uit de streek hun beste beentje voorzetten (gids te verkrijgen bij de VVV), en dat men op zondag 26 februari vanuit Westouter naar het Hellegatbos wandelt en een bezoek brengt aan het jonge reservaat De Sulferberg, op het grensgebied tussen Reningelst en Westouter. Afspraak om 14 u.30 aan de kerk.

– Info : VVV Heuvelland, Reningelststraat 10 in 8956 Kemmel, (057) 44.66.50. Fax : (057) 44.56.04.

OOST-VLAANDEREN

de VVV Leiestreek heeft in een kalender meer dan tachtig verschillende manifestaties samengebracht, die ongetwijfeld ook bezoekers van buiten de regio kunnen boeien. Naast traditionele aktiviteiten zoals een Bloemenmarkt (Sint-Martens-Latem, 2 april), een Streekbierweekend (Deinze, 14 april) en de Dag van de Beiaard (Deinze, 18 juni), wordt dit jaar speciale aandacht besteed aan het vierhonderdjarige bestaan van het Kasteel van Ooidonk, dat tot op de dag van vandaag bewoond wordt en ook enkele maanden per jaar openstaat voor publiek. Op het feestmenu vinden we o.a. koncerten door jonge musici (23 april, 14 mei, 25 juni), een schuttersfestival (25 juni), koetsenparade en -wedstrijd (20 augustus), klank- en lichtspel (21 september). Precieze gegevens over dit alles leest u de komende maanden nog in deze rubriek.

– Info : VVV Leiestreek, Stadhuis, Gentpoortstraat 1 in 9800 Deinze, (09) 386.08.79. Fax : (09) 380.08.52.

WALLONIE

in de laatste nieuwe informatiebrochure van de altijd aktieve Dienst voor Toerisme van de Oostkantons wordt een belangrijk deel van de aandacht opgeëist door de diverse karnavalverenigingen, die tussen januari en eind maart altijd wel ergens van de partij zijn. Voor wie het graag wat ernstiger ziet, stippelde het VVV-Eupen een kerststallentocht uit, die nog tot Maria Lichtmis (2 februari) kan afgewandeld worden en zo’n anderhalf uur in beslag neemt. Vlugge vogels kunnen op 17 februari in Spa hun hartje ophalen aan de Rally Boucles de Spa. Wat er tot eind december van 1995 nog te beleven valt in de Oostkantons kan u nalezen in de uitgebreide evenementenkalender, een uitgave die in de loop van het jaar nog voortdurend wordt geaktualizeerd. Informatie over evenementen en aktiviteiten in de Oostkantons is ook verkrijgbaar via de vrijetijdstelefoon op het nummer (080) 22.74.74. Via dit automatisch antwoordapparaat krijgt u in de winter bovendien de sneeuwberichten te horen, met vermelding van de geopende pistes.

– Info : Dienst voor Toerisme van de Oostkantons, MühlenbachstraBe 2 in 4780 St. Vith, (080) 22.76.64. Fax : (080) 22.65.39.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content