TOPRIESLING PROEVEN
De proeverij in Wiesbaden verliep niet in een euforische sfeer. Maar de natte oogstmaand in 2014 leverde toch goede wijn op, de vakkennis van de wijnmaker was eens te meer bepalend.
Alle planten ter wereld behoren via het Dar- winiaanse selectiesysteem origineel tot een enkele stamboom : ze zijn familie van elkaar. Daarom hoeft het ons niet te verbazen dat we in fruit en druiven (en ook in de wijn ervan) gemeenschappelijke geuren en smaken kunnen tegenkomen. Het is dus niet helemaal belachelijk als we vinden dat een pruim naar rozijnen geurt of een appel naar vers gemaaid gras.
Die aroma’s en geuren in fruit en druiven ontwikkelen zich samen met de toenemende rijpheid, zoals de kleur van de schillen en de bitterheid van de pittenLangrijpende vruchten, zoals rieslingdruiven uit gematigde streken, zijn hier in het voordeel. Snelle rijping leidt tot meer eenvoudige aroma’s, daarom zijn wijnen uit het zuiden samengesteld uit meerdere druivensoorten, elk met hun eigen spectrum.
Rieslingwijnen zijn gekarakteriseerd door aroma’s die aangeduid worden met de naam van de vrucht waarin ze dominant zijn : abrikoos in rijpe en zelfs botrytis– riesling, witte perzik in riesling van koelere bodems, citroenschil bij jonge riesling, appel zoals friszure boskoop bij jonge ries-ling en meer genadige zuurheid van cox bij rijpere wijn. Exotische toetsen van passievruchten, lychees, honing, rozijn, sinaasappelschil en karamel komen eerder aan bod bij overrijpe wijnen.
Sommige oude rieslingwijnen, na meer dan tien jaar, ruiken soms naar een halo van petroleum, vaak wordt dat door kenners hoog gewaardeerd. Eigenlijk is het de geur van lijnzaadolie die zich vormt uit caroteen waarmee de druivenschil gedurende de rijpingsperiode zich tegen al te hevige zon zou beschermen. Typisch dus voor warme jaren en warmere wijngebieden.
Een tweede groep aroma’s ontstaat door het gistingsproces zelf wanneer organische zuren reageren met de gevormde alcohol om geurende esters te vormen: ananas in riesling en banaan in beaujolais zijn typische voorbeelden. Ook het zacht zalvende glycerol is een direct product van de gisting. Bij wijnen die lange tijd op de gistrest gelagerd blijven ontstaan soms toetsen van biscuit en gebakken brood, rechtstreeks uit de gist.
Een derde vooral in Duitsland en Frankrijk druk besproken set van aroma’s zijn terroirgebonden. In Duitsland, het rieslingland bij uitstek, is de bodemsamenstelling zeer verscheiden. In Bordeaux komt men toe met zand, klei, grint en kalk.
Voor riesling spreekt men gewoonlijk van mineraliteit : in wijn opgeloste mineralen onder vorm van hun zouten zoals in mineraal water. Vooral zouten van kalium, fosfor, zwavel, magnesium, calcium van 200 tot 50 mg per liter en mangaan en ijzer van 20 tot 50 mg per liter en dan nog koper, zink en molybdeen tot 5 mg per liter. Deze mineralenbasis komt van de bodemsamenstelling en van meststoffen en onkruidverdelgers. Stenige bodems zoals de leisteen uit de Moezel en de rolkeien van Chateauneuf houden de warmte vast en draineren het overtollige water zoals de grint in de Médoc : ze beïnvloeden het microklimaat. Maar ze zouden ook de smaak en de geur van een zekere ‘stenigheid’ in de wijn kunnen veroorzaken, zoals de geur van kasseien na een regenbui of de geur van botsende keien of de delicate geur van mineraal water. Maar die ‘stenigheid’ terugvoeren tot het soort rotsen in de wijngaard is vooral een mooi onderwerp voor gladde sommeliers.
Proeven van riesling
In moeilijke jaren als 2014 is de invloed van de wijnmaker belangrijker dan de typiciteit van de cru (Lage), we verwijzen dan ook enkel naar de wijnmakers.
Clemens Busch (invoer : Pro Vino Vero, Elsegem) : de wijnen missen expressie.
Dr. Loosen (invoer : Vine Devos, Torhout en Frank Fissette, Diepenbeek) : rond en rijp in de neus en aan-genaam smakelijk in de mond.
Fritz Haag (invoer : Langbeen, Terhagen en Vine Devos, Torhout) : diepe klasse aan de neus en goede expressieve lengte in de mond.
Von Othegraven (invoer : Weinwelt, Mol) : rond, ook puntig aan de neus en aangenaam compleet, met lengte in de mond.
Künstler (invoer : Wijnmakelaarsunie, Diepenbeek) : de zwakheid van het jaar in de finale.
Toni Jost (invoer : Langbeen, Terhagen) : met hun stevige goede structuur en lengte behoren de wijnen tot de beste van het oogstjaar.
Geheimrat Wegeler (invoer : Langbeen, Terhagen) : klasse, stevigheid en structuur.
Friedrich Fendel (invoer : Wijnfestijn, Roeselare) : ook zeer erg goed. Rijp met een honingtoets aan de neus en smakelijk zachte grote lengte.
Schlossgut Diel uit de Nahe (invoer : Langbeen, Terhagen) : tintelend fris en levendig mineraal (hij heeft ook een excellente schuim-wijn in de korf met meer dan tachtig maanden lagering op de gistrest : Sekt Goldloch).
Schäfer-Fröhlich (invoer : Vinikus & Lazarus, Merchtem) : ook van het tintelend frisse type.
Emrich-Schönleber (invoer, Gusto World, Alleur) : een haast volmaakt evenwicht. (Hij verbaast ons ook met een 2004 Frülingsplätzchen van uiterst smakelijke lengte. Een perfect verouderde wijn uit een moeilijk jaar.)
Reichsrat von Buhl uit de Pfalz (invoer : Weinwelt, Mol) : goed evenwicht.
Bassermann-Jordan uit de Pfalz (invoer : Thienpont, Etikhove) : wat kort en zuur.
Dr. Bürklin-Wolf uit de Pfalz(invoer : Pirard, Genappe) : vol van nuance, structuur en lengte, van de beste van 2014.
Stefan Christmann, de VDP-voorzitter, kan niet overtuigen, de wijn is te gewoon en te zuur.
Alle info over Duitse wijn in België : www.deutschewein.be
Door Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier