Etam gaat in zee met Natalia Vodianova. Het topmodel zal drie jaar lang elk seizoen een lingerie- en badpakkenlijn tekenen voor het label.

Hoewel het prêt-à-porterlabel van de Franse modeketen rake klappen krijgt en dit jaar zijn winkels in België en Luxemburg verkoopt, blijven de afzonderlijk opererende lingerievestigingen van de Etamgroep overeind. Etam Lingerie koos dit jaar alvast een nieuw gezicht : het Russische model Natalia Vodianova. Ze kreeg een drie jaar durend contract aangeboden en de vraag om ieder seizoen een collectie te tekenen onder de naam Natalia pour Etam. “Het feit dat ze een mode-icoon is en tegelijkertijd een gezin onderhoudt en veel waarde hecht aan familie, maakt van haar een aantrekkelijk gezicht voor ons label”, verklaart Jean-François Mura, directeur bij Etam Lingerie. “Vodianova kan onze klanten laten dromen. En dat is belangrijk op dit moment, niet ?”

Vodianova’s eerste collectie werd onlangs gepresenteerd tijdens een defilé in het prestigieuze Ritzhotel in Parijs. Een lieflijke maar ook sensuele collectie, die door de talrijk aanwezige beroemdheden blijkbaar werd gesmaakt.

Als ik de Russische schone ontmoet in haar Parijse hotelsuite vallen me meteen haar enthousiasme en jeugdige uiterlijk op. Haar dochtertje Neva zit bij haar op schoot. “Mijn eerste kreeg ik toen ik negentien was”, zegt Vodianova. “Het is niet makkelijk het moederschap te combineren met een carrière. Het gaat erom een goede balans te vinden. Ik neem gewoon minder modellenwerk aan.”

U wilde blijkbaar wel eens in de schoenen van een ontwerper staan ?

Natalia Vodianova : In het begin was het voor mij als een donker bos. Ik wist niet welke richting ik uit wilde. Ondergoed lijkt eenvoudig, maar de juiste pasvorm verkrijgen is erg moeilijk. Ik dacht altijd dat een kledingstuk met veel details moeilijker is om te maken. Maar dat is niet zo. De zoektocht naar die perfecte snit is veel intenser dan ik had gedacht. Ik heb ook ontdekt dat zijde geen gemakkelijk materiaal is om te verwerken, vooral in een cup. Dat waren allemaal openbaringen voor mij. Op het laatste nippertje vielen alle puzzelstukjes dan toch op hun plaats.

Welke stijl had u voor ogen toen u deze collectie ontwierp ?

Toen ik in New York woonde, droeg ik vaak vintage slips en nachtkleedjes om uit te gaan. Ik ben dus vertrokken van het idee dat ondergoed gezien mag worden. Ik wilde onderkleding maken die je ook als bovenkleding kan dragen, zodat je ’s ochtends een brood kunt halen in je pyjama zonder dat iemand raar opkijkt, of ’s avonds kunt uitgaan in je bustiertop. Mijn nachtkleedjes zien er ook uit als avondjurken als je er een hak onder draagt, en met een slipper kan je ze net zo goed op het strand dragen.

Gezien de huidige economische omstandigheden is dat geen slecht idee.

De lingeriesector doet het eigenlijk nog goed. Waar ik me meer zorgen om maak, zijn de liefdadigheidsprojecten. The Naked Heart Foundation ( Vodianova’s project dat speelpleinen bouwt voor kinderen in Rusland) krijgt steeds minder donaties. Mensen besteden hun geld liever aan kleine verwennerijen zoals lingerie. Ik begrijp dat wel. Voor vrouwen is het een soort therapie. Al wordt het budget dan wat kleiner, aan een cadeautje voor zichzelf, haar huis of kind kan een vrouw niet weerstaan. Ik ben ook zo : toen ik het vroeger niet zo breed had, kocht ik ook af en toe een kleine attentie voor mezelf. Het doet gewoon deugd !

www.etam.com/natalia

Britt Guetens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content