TIJDGENOTEN

Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Wouter Van den Broeck (22) vult op Internet, voor Digitale Metropool Antwerpen, een virtueel huis met kultuur. Vroeger : kamers met zicht, nu : S-sense.

LENE KEMPS FOTO : LIEVE J. BLANCQUAERT

Ik ben gepassioneerd door interface, door manieren om ideeën vorm te geven, door lay-out zeg maar. Op een website kan je mensen langs verschillende wegen naar informatie leiden. Bemoederend en bijna pedagogisch, of je laat ze zelf zoeken. Internet is een nieuw medium, de mogelijkheden zijn enorm. Kunst, specifiek gecreëerd voor Internet bijvoorbeeld, is een bijna onontgonnen gebied. Een driedimensioneel schilderij om in te wandelen, stel je voor.

Een boek moet je volgen zoals de schrijver het heeft bedoeld. Ook tv is rechtlijnig : je neemt een programma zoals het op je afkomt. Internet draait rond hypertekst. Je graaft erin en volgt je eigen interesses. Ik heb altijd de beperking aangevoeld van boeken, tijdschriften en tv, en ben sinds mijn vijftiende op zoek naar een ander medium.

Computers en grafiek. Wiskunde en kunst. Ik voelde die tweedeling als een konflikt. Ik dacht het ontbrekende evenwicht te vinden in architektuurstudies, maar ben na twee weken gestopt. Toen ontdekte ik namelijk de filozofie. Ik ben een veeldenker en filozofie bracht me logika en struktuur bij. Ik heb ook mode gestudeerd aan de Antwerpse Akademie. De pers plakte achteloos het etiket ?cyber” op de kollektie waar ik een jaar aan had gewerkt. Dat stoorde me. De computer bleef roepen, ik had het gevoel dat mijn toekomst bij die machine lag.

Als je met een computer werkt, is de filozofische dimensie altijd aanwezig. Ik vermoed dat er na een tijd een supra-intelligentie zal ontstaan. Internet is als een reusachtige hersenmassa. Hersenschorscellen geven een salvo van impulsen, die worden verwerkt en doorgestuurd. Internet doet net hetzelfde. Ik heb het nagekeken : zo’n vijf miljard hersencellen vormen de basis van intelligentie. Wat gebeurt er als er vijf miljard Internetters zijn ? Ontstaat er dan iets waarop we geen vat hebben ? Het geheel is meer dan de som der delen, dat is bekend, misschien gebeurt er een loskoppeling. Of misschien is het weer een van mijn rare ideeën. Vreemde gedachten heb ik altijd gehad. Toen ik klein was, was ik ervan overtuigd dat de aarde een experiment was en dat vanuit de ruimte wezens toekeken hoe we de zaken hier aanpakten. Ik heb altijd vragen gesteld : wat doen we hier ? Waar is dit allemaal goed voor ? Ik zie de computer als een hulpmiddel in die zoektocht.

Internet vergroot je sociale radius. Je hebt meer kontakten, over grotere afstanden. Je ontmoet mensen van het andere eind van de wereld die dezelfde interesses hebben. Je stelt een vraag en krijgt meteen antwoord uit Australië. Dat je overal gelijkgestemde zielen vindt, blijft me verbazen. Omdat er geen gezicht bijhoort, sta je open voor de ander. Ik heb een 45-jarige pastoor over de vloer gekregen die ik via e-mail had ontmoet. In een café was ik waarschijnlijk nooit een gesprek met hem begonnen.

Dat de Internet-generatie apatisch is, klopt niet. Er zitten politieke aktiegroepen op het Internet, tegen Chirac bijvoorbeeld. Het meest revolutionaire is dat niemand de baas is. Niemand kan de stekker uittrekken. De gebruikers geven struktuur aan het medium en wisselen informatie uit. Het materiële komt er niet bij kijken.

Ik liep al lang rond met de idee een Digitale Metropool Antwerpen (DMA) op te starten, naar het voorbeeld van Amsterdam, toen ik op de radio hoorde dat iemand anders me was voor geweest. Maar DMA stond nog in het beginstadium en ik kon er nog bij. Ik organizeer de kulturele agenda. In het begin was dat een huis, een evidente manier om iets vorm te geven. Vandaar de naam ?kamers met zicht”. Ondertussen zijn we van dat huizen-idee afgestapt en hebben we ook de naam veranderd in ?S-sense”, wat voor buitenlandse gebruikers iets makkelijker in de mond ligt. Mensen moeten naar ons toe komen en dan helpen wij hen om de informatie op Internet te zetten. Ik maak geen site voor iemand die niets in het medium ziet, dat heeft geen zin. Omdat we begonnen zijn vanuit eigen interesses staan er vooral muziek, house-party’s en films op, een virtual gallery vol kunst, wat teater. In de maand september werden zo’n 12.000 pagina’s opgevraagd van ons huis, toch wel een sukses.

Voor Digitale Metropool Antwerpen en S-sense http://www.dma.be/p:amphion/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content