:: Tante Kaat-reeks, Elma Dalhuijsen, Roularta books, telkens 12,50 euro, 100-150 p. :: Schoon !, Claudette Helkers en Annemarieke Piers, Mo’media, 14,95 euro, 144 p. :: De groene zeep voorbij, Marjan van Marle, Het Spectrum, 14,95 euro, 256 p. :: Hoe houd ik huis, Sam Martin, Tirion, 14,95 euro, vanaf september, 144 p. :: Rita’s tips for domestic bliss, Rita Konig, Ebury Press, 7,99 pond (ongeveer 12 euro), 196 p. :: Pocket mom, Dina Fayer, Quirk books, 12,95 dollar (onge- veer 10,57 euro), 176 p.

Een nieuwe golf huishoudboekjes is gearriveerd. Niet voor huisvrouwen of -mannen ditmaal, maar voor dolende mannen, verwende stadsmeisjes of kotstudenten.Dat tante Kaat handig is, wisten we al, maar hip ? En haar tijd vooruit ? In 1992 bracht Elma Dalhuijsen, alias tante Kaat, haar eerste Gouden Raad in boekvorm uit. Het was een bundeling van exact duizend praktische tips die ze sinds september 1989 elke dinsdagmorgen op Radio 2 had verteld. Intussen schreef ze zeven boekjes, goed voor meer dan 350.000 exemplaren. Niet dat tante Kaat het warme water uitvond, in 1915 was er al De vrouw – huiselijk leven, en in 1959 verscheen een heuse Prisma huishoudencyclopedie. Dit soort publicaties was bedoeld voor de huisvrouw, toen nog een fulltime bezigheid mét bijbehorende beroepseer.

Ondertussen zijn de professionele huisvrouwen of -mannen in de minderheid. Meer dan ooit komen snelle en handige tips van pas. En dat hebben verscheidene internationale auteurs onlangs begrepen, tien jaar na tante Kaat.

Terwijl De groene zeep voorbij, dat verscheen in maart, nog een veeleer klassieke bundeling is van kook- en strijkweetjes, tot kids-, honden- en kattentips, zijn de meeste nieuwe huishoudboekjes specifiek gericht op een doelgroep. Hoe houd ik huis ? bijvoorbeeld is volgens de uitgeverij “een onmisbare gids voor de dolende man in het postfeministische landschap van de 21ste eeuw”. Was sorteren, schoorsteenvegen, koelkast ontdooien en de vloer vegen, Sam Martin – u kent hem als de auteur van Hoe maai ik het gras – legt het de moderne man met de nodige humor uit.

Schoon ! het grote schoonmaakboek voor mannen en vrouwen, is gemaakt om poetsrecords te breken. Een wc in 3 minuten en 20 seconden bijvoorbeeld. Barbie en Ken loodsen de lezer door de zwaarste klussen en voor wie echt een hekel heeft aan schoonmaken, is er het hoofdstukje Hoe vind ik een schoonmaakster ?

In november vorig jaar zegende Vogue-columniste Rita Konig de wereld met haar Tips forDomestic Bliss, een samenvatting van Domestic Bliss, dat in 2002 verscheen. Het is een handleiding om in stijl het huis op orde te houden met tips als “Stofzuig in je ondergoed, het is veel gemakkelijker, en mannen zullen ervan houden, vooral als je er je beste hoge hakken onder draagt.” Het boekje mag dan vooral verwende stadsmeisjes én hun vriendjes aanspreken, er staan ook handigheden in die je van de dochter van socialite binnenhuisontwerpster Nina Campbell niet zou verwachten.

Dina Fayer redt, vijf jaar nadat Op kot met tante Kaat verscheen, op haar beurt de eer van prille kotstudenten. Haar boekje Pocket Mom is niet meer, maar ook niet minder, dan een gezonde dosis moederverstand, opgedeeld in hoofdstukken goede manieren, gezondheid, koken, poetsen, hygiëne en liefde en relaties.

Voor elk huishouden een boekje dus, al is het misschien goed nuchter te blijven, zoals deze lezer op de website van de uitgeverij van Schoon ! : “Nou schoonmaken heb je geen boek voor nodig hoor, je doet het of niet.”

Tekst Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content