Tafelen
In het vegetarisch eethuis DeKleine Johannes waakt Colette Leger over de gezondheid van haar gasten en over het welzijn van onze planeet.
Een vegetariër onthoudt zich in principe van het gebruik van vlees en vis. De term is een verzamelnaam voor vele voedingswijzen die onderling sterk van elkaar kunnen verschillen. Binnen het vegetarisme onderscheidt men veganisten, die àlle dierlijke producten afwijzen, en vegetariërs die wel zuivel- en eierproducten gebruiken.
Argumenten die vegetariërs en veganisten te berde brengen zijn onder meer : vlees eten is ongezond, het is in strijd met de ethiek, het verruwt de zeden, is onhygiënisch, oneconomisch en vreemd aan de menselijke aanleg en aard. Het nieuwe vegetarisme verzet zich wel tegen dogmatische diëten van bruine rijst, geroosterde noten en loodzware taarten. Het claimt de naam cuisine verte, is eleganter en lichter, en berust op een fantasierijk samengaan van ingrediënten die er even verleidelijk uitzien als dat ze smaken. Uit eerbied voor wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit, werd het natuureethuis De Kleine Johannes genoemd naar het antroposofische boek dat Frederik van Eeden in 1885 schreef. Het restaurant is het levenswerk van Colette Leger. Deze voormalige elektricien is reeds 9 jaar vegetariër en intensief bezig met planten en kruiden. Plaats van gebeuren is de stationswijk van Aalst, waar het gelijkvloers van een oud burgerhuis sober werd ingericht in zonnige Toscaanse kleuren. Colette kookt en bedient, en gebruikt zo veel mogelijk producten van biologische oorsprong. De spijskaart bestaat uit één dagschotel, die is samengesteld uit minimum 5 verschillende dagverse groenten. Vrijdagavond is het menu uitgebreider. Zelf omschrijft zij haar keuken als ?eigenzinnig? en ?volledig en evenwichtig? qua voeding. Mensen die een bepaald dieet volgen, kunnen gerechten op maat bestellen en kinderen mogen in de keuken uitkiezen wat zij lekker vinden. Wij proefden eerst een pittige soep van het groen van radijs (60 fr.), gevolgd door de dagschotel (290 fr.), die bestond uit deegwaren in 3 kleuren, linzenpuree en gefrituurde groenten. Als bijgerecht was er rauwkostsalade met ume bosi pruimendressing voor de spijsvertering. In De Kleine Johannes zijn de plezierige elementen van voeding, zoals smaak en presentatie, ondergeschikt aan evenwicht en gezondheid. Daarmee is het restaurant nog niet helemaal losgeweekt van het oude geitenwollensokken-imago en bruine rijst.
Natuureethuis De Kleine Johannes : Albert Lienartstraat 16, 9300 Aalst. Tel. (053) 71.18.11.’s Middags en vrijdagavond geopend. Zaterdag de hele dag gesloten.
ÞKO2Þþ
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier