Tafelen
In het stemmige La Fin de Siècle eet je smakelijk voor een habbekrats, en dat aan de chique Brusselse Louizalaan.
Twee restaurants met dezelfde naam, identieke spijskaart, een vergelijkbare sfeer en dezelfde eigenaars, die bewust op de achtergrond willen blijven. Bij La Fin de Siècle is het de formule die belangrijk is, niet de baas of de kok. De eerste Fin de Siècle opende enkele jaren geleden aan de Legerlaan 3 in Etterbeek, de tweede is recenter en bevindt zich aan de Louizalaan 423 in Elsene. In beide afdelingen heeft men zonder reservatie weinig kans op een tafel : de formule valt duidelijk in de smaak. Maaltijdsalades en gerechten op basis van deegwaren : dat zijn de specialiteiten van beide eethuizen. De pasta’s worden vers aangekocht en ook al het andere dat in de keukens wordt verwerkt, is vers. En toch is de gemiddelde prijs van een hoofdgerecht nog geen 400 fr., een mooi decor en een portie gezelligheid inbegrepen. De democratische prijzen zijn mogelijk omdat men zich in La Fin de Siècle beperkt tot de essentie. Dus hier geen stijfdeftige obers met strik onder de kin maar vriendelijke jongelui in vrijetijdskleding, en geen sneeuwwitte tafelkleden maar kale tafelbladen met onderleggers, waarop papieren servetten liggen.
Wij kozen voor de Louizalaan en troffen een stemmingsvol huiskamerrestaurant in een majestueus huis uit het begin van de eeuw. De vertrekken zijn gevuld met barokmuziek. Er wordt alom ontspannen en rustig getafeld te midden van een opulent fin-de-siècle-decor, opgebouwd uit antieke meubels, ouderwetse gordijnen, kristallen luchters, schemerlampen, grote spiegels met gouden lijsten en oude portretten van triestkijkende notabelen. Wij proefden van een royale portie inktvisringen in bros frituurdeeg met verzorgd groente- en rauwkostgarnituur en lekkere tartaarsaus (350 fr.), en een rijkelijke hoeveelheid scampistaarten, gekarameliseerd in honing en feestelijk opgediend in een kom van krokant gebakken deeg (310 fr.). Als hoofdgerechten waren er twee bereidingen met deegwaren : tagliatelle met oesterzwammen en (te) braaf gekruide roomsaus (360 fr.), en lintspaghetti met broccoli en scampi’s (380 fr.). Het glas werd gevuld met de eerlijke witte en rode huiswijn (Villa Adamis, 540 fr.). De aangename avond werd afgesloten met een luchtige tiramisu (180 fr.) en een kopje zachte Illy-koffie (70 fr.), waarna iedereen tevreden over het eten en opgetogen over de rekening terug de buitenlucht inging.
La Fin de Siècle : Louizalaan 423, 1050 Brussel. Tel. (02) 648.80.41. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier