Tafelen
Aperto Chiuso ontstond in het brein van tandtechnieker Emilio Van den Berg. Olijfolie is er baas in de keuken.
Aperto Chiuso betekent in het Italiaans ?open toe? en is de naam van een allesbehalve alledaagse trattoria. Het eethuisje is ondergebracht in het bouwvallige huis van een schoenmaker, gelegen in de Sleepstraat (in Gent beter gekend als de ?Turkenstraat?). De negotie, die op de gevel geen naamsvermelding draagt, is te herkennen aan de vitrine, waarin boven een stilleven van aarden potten een verlicht houten vliegtuigje zweeft als kunstwerk van Bob Van de Putte. Wij bezochten Aperto Chiuso op een zwoele zomerdag en liepen door de met pigment bepleisterde vertrekken langs de schilderijen van Ndege ( Mosca en Willem Hoet), de door Emilio zelf ontworpen ?wandelende tafel? en de rommelige open keuken naar de sfeervolle binnenplaats. Dat kon makkelijk, want de achterkant van het huis was uitgebroken in afwachting van de aanleg van de veranda. Aperto Chiuso is een echt huiskamerrestaurant : dat merk je aan het kinderspeelgoed dat her en der op de vloer ligt, aan de fietsen die naast de trap staan geparkeerd en aan de toog voor het fornuis waar Emilio Van den Berg met zijn vrienden pastis drinkt. Emilio was 6 jaar tandtechnieker toen hij besloot om goudsmid in Toscane te worden. Vorig jaar opende de globetrotter Aperto Chiuso. Emilio was van plan om zelf te koken, maar hij voelde zich in zijn open keuken uitgesloten : de toeloop was te groot waardoor hij aan het fornuis gekluisterd was en geen tijd had om zijn bezoekers te woord te staan. Nu staat Dirk Wittewrongel, die eigenlijk fotograaf is, onder de oude tandartslamp aan het fornuis, maar toen wij kwamen was Lionel vervangkok. Hij is te herkennen aan de diadeem, die zijn lange haar op de plaats houdt. ?Niet de kok maar olijfolie is de baas van de keuken?, zegt Emilio, die regelmatig naar Toscane trekt en terugkomt met tonnetjes olie van koude persing. Ook de verse tagliatelle komt uit Italië en wordt wekelijks geleverd. Wat de pot schaft, staat op de muur gekalkt : eenvoudige en zachtgeprijsde kost naar Italiaans voorbeeld, zoals bruschetta (ovenbrood met knoflook, tomaten en olijfolie, 90 fr.), courgettemousse (175 fr.), deegwaren met zelfgemaakte pesto (325 fr.), met Gentse Pas-de-Bleu-kaas (300 fr.) en met ansjovisboter (200 fr.). Wij proefden van carpaccio van in citroensap en olijfolie klaargemaakt rundvlees met schors van parmezaankaas (300 fr.) en van al dente gekookte deegwaren met pesto van vermalen raketsla, amandelen en parmezaankaas (325 fr.). De onaangenaam bitter smakende pesto werd teruggestuurd en vervangen door deegwaren, op smaak gebracht met olijfolie en schilfers knoflook (250 fr.). Daarbij kwam een glas St. Lorenzo uit Toscane (75 fr.) als eenvoudige huiswijn. Wij rekenden niet helemaal tevreden af.
Aperto Chiuso : Sleepstraat 82. Tel. (09) 233.72.64. Woensdag gesloten.
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier