tafelen

Jan Van Landeghem en Ann Robberecht bouwden in De Sonne met eerlijk geprijsde menu’s en royale porties een gedegen reputatie op.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Stap eens uit in Temse” zegt de tekst op een groot reclamebord langs de ringweg rond Temse. Omdat het een mooie dag is, volgen wij het advies, rijden de stad in en maken een wandeling langs de terrasjes aan de Scheldekaai en langs de beelden De Kaailopers, De Tuysscheren en De Azijnsteker. In de verte, op de terreinen van de voormalige scheepswerf Boelwerf, verrijst het Nieuwe Temse, een prestigieus totaalproject om te wonen en te leven. Van de Scheldekaai naar de Markt is het slechts enkele passen. Daar, in de schaduw van de O.-L.-Vrouwekerk en het gemeentehuis, bevindt zich restaurant De Sonne.

In dit tweemansbedrijf bewaakt Jan Van Landeghem het fornuis en ontfermt echtgenote Ann Robberecht zich over het gebeuren in de eetzaal. De kok ging als broekie in de weekends in de leer in de vermaarde eetfabriek Reinaert (Sint-Niklaas). Dertien jaar geleden heeft hij zijn eigen restaurant geopend en Ann Robberecht, die toen onderwijzeres was, ging mee. De Sonne bouwde met een prijsvriendelijk menusysteem een goede reputatie en een uitgebreide klantenkring op. De bereidingen die op het bord komen, zijn seizoengebonden, en ’thema-festijnen’ rond producten als hopscheuten, asperges, kreeft en wild, zijn populair. De spijskaart krijgt ondersteuning van een wijnkaart met aantrekkelijke wijnen voor verteerbare prijzen.

De Sonne heeft drie in elkaar overlopende eetvertrekken die warm zijn ingericht in hedendaagse Engelse countrystyle. Er zijn lambriseringen van hout en kristallen luchters. Aubergine, grijs en beige zijn de terugkomende tinten. In het verlengde van het achterste vertrek ontwaart men een binnentuin met buxushagen.

Wij werden vriendelijk onthaald, nestelden ons aan een tafeltje en kozen het Sonne-menu (40 euro, plus 15 euro voor de bijpassende wijnen). In plaats van de aangekondigde salade met ossenstaartvlees, begon het menu met een vervanggerecht van krulsla, een royale portie kreeft, mango, getoaste pijnpitten, droogtomaten en een vinaigrette met notenolie. Dit voorgerecht viel helemaal in de smaak. Het glas werd gevuld met een 2001 Niersteiner, Heiligenbauw, Kabinett Trocken, als aangename riesling met fris, exotisch karakter van het Weingut Seebrich. Als tussengerecht was er een bereiding van jakobsschelpen met currysaus, bieslook en gebakken aardappelen. Wij vonden de curry overheersend en de gebakken aardappelen overbodig. Het hoofdgerecht was hoevekip, op het bord gebracht met gevogeltejus, tuinbonen, doperwten, limoen en groene tagliatelli. Het vlees van de kip was succulent, maar de tuinbonen waren niet gepeld. Hierbij werd een Quinta Seara d’Ordens 1999 geschonken, een sappige en zonnige Portugese wijn met fluwelige afdronk, uit de Dourovallei. Aardbeien met industrieel ijs en tiramisu sloten af. Na het eten kwam de chef vragen of alles wel in orde was, wat wij beaamden. Jan Van Landeghem en Ann Robberecht zijn aimabele mensen, die het goed voor hebben met hun klanten. De gehanteerde prijzen zijn aantrekkelijk en de porties zijn royaal.

Restaurant De Sonne: Markt 10, 9140 Temse, 03 771 37 73. Menu’s: 40 en 52 euro. Woensdag en donderdag gesloten.

Categorie: gastronomisch restaurant.

Beoordeling:

Keuken: 6,5/10

Sfeer: 7/10

Service: 7/10

Prijs/kwaliteit: 7/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content