Veerle Donné en Juan-Luis Pinazo-Robles geven in hun Mangerie Lou Pistou een eigen interpretatie aan de mediterrane keuken. Vis, groenten en verse kruiden zijn troef.

L ou Pistou is te vinden aan de spoorlijn in Diegem, in een verloren straat die lang opgebroken is geweest door de werken voor de HST-trein. Het is een onmogelijke plek, waar elke twee minuten een trein voorbijraast of een straalvliegtuig donderend overvliegt. En toch zijn in Lou Pistou op een doordeweekse avond heel wat stoelen bezet. Het eethuis heeft een prettige inrichting zonder pretenties met lambriseringen van ruw witgeverfd hout en vloer, stoelen en tafels in natuurhout. Boven de oude toog en de nostalgische koelkast hangen aan het plafond worsten te drogen. Aan tafel zit een ontspannen publiek. Je hoort heel wat talen en dat zal wel te maken hebben met de nabijgelegen Navo en de multinationals uit de omliggende bedrijfsparken. Lou Pistou is een idee van Veerle Donné en haar Spaanse echtgenoot Juan-Luis Pinazo-Robles. Veerle komt uit Hasselt en woonde tussen 1989 en 1996 in Andalousië, waar zij werkte als agente van een glasfabriek en waar zij haar man leerde kennen. Juan-Luis Pinazo-Robles komt uit Malaga en is eigenlijk industrieel ingenieur met specialisatie in putboringen. In Lou Pistou geven zij uiting aan hun gemeenschappelijke liefde voor de zuiderse keuken. De spijskaart, die enkele keren per week verandert, is vooral gericht op mediterrane bereidingen uit Spanje, Frankrijk en Italië. Terugkomende gerechten zijn: Jabugo-ham met Catalaans brood (480 fr.), gevulde Provençaalse groenten (450 fr.), lamsfilet in korst met verse pistachenoten (790 fr.) en roulade van zwaardvis farci à la niçoise (760 fr.). Het is Juan-Luis in eigen persoon die, in vrijetijdskleding en smetteloos witte schort, de bestellingen komt opnemen. Hij spreekt Nederlands met zonnig, Spaans accent. We opteerden voor een Tempranillo, Bodegas Nekeas Tinto ’98 als innemende huiswijn (620 fr.) en gegrilde groenten met kruidencoulis, opgewerkt met olijfolie (490 fr.). Die waren lekker, maar toch ook weer niet zo lekker als in het zuiden, waar de zongerijpte groenten voor smaakexplosies zorgen. Aan de overkant kwam bagnat cauda, een oorspronkelijk Italiaans gerecht dat ook in de Provence populair is en waarbij men rauwe groenten doopt in een mengeling van lauwe olijfolie met ansjovis en knoflook (490 fr.). Bij dit smakelijke gerecht kwam een schaaltje met iets wat op een paprikarouille leek. Het hoofdgerecht bestond uit twee rosé gebraden kalfsnieren (740 fr.), geregen aan een rozemarijntwijg en opgediend met een bruine saus met moscatel of zoete muskaatwijn, aardappelgratin en gegrilde groenten (lekker maar waar kwamen wij die eerder tegen?). Aan de andere kant van de tafel stond kabeljauw met mousseline van tapenade op het menu, vrolijk gepresenteerd op een aarden bord met taartje van couscous en… opnieuw gegrilde groenten (750 fr.). Wij hadden al vis geproefd die verser en steviger was. Toch mag Lou Pistou er wezen: de landelijke, mediterrane keuken is misschien een beetje grof, maar heeft smaak en persoonlijkheid.

Mangerie Lou Pistou: Vankeerberghenstraat 26, 1831 Diegem. Tel. 02-725 07 60. Zaterdag uitsluitend volgens afspraak, vanaf 20 personen, en zondag gesloten. www.loupistou.be, e-mail: info@loupistou.be

XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content