Vaak dromen mensen van een nieuw leven op een andere plek. Bijna even vaak komt het er niet van. Anderen vertrekken voor even, maar blijven gewoon. Iets meer dan zes jaar geleden kwam journalist Dirk Vermeiren in Istanbul aan. Hij zou er twee maanden blijven om Turks te leren. Vandaag woont hij er nog altijd, van waaruit hij correspondent is voor de VRT en verscheidene Vlaamse en Nederlandse media. Turks leren vergde meer inspanningen dan verwacht, maar Dirk Vermeiren beet er zich in vast. Hij spreekt de taal nu vlot en heeft zelfs een eigen radioprogramma dat uitgezonden wordt in Istanbul, Izmir en Ankara (www.soulsendikasi.com). Ook op de Turkse televisie is hij geregeld te zien in politieke debatprogramma’s. Hij schreef ondertussen ook drie interessante boeken over Turkije.

De titel ‘Afspraak in Istanbul’ (pagina 59) van het stadsportret dat Dirk Vermeiren maakte over zijn geliefde stad, is letterlijk te nemen. Dirk Vermeiren neemt u mee door zijn Istanbul en stelt u zijn kennissen en vrienden voor die mee het verhaal van die levendige stad aan de Bosporus schrijven.

Wie het allemaal zelf wil meemaken, kan met ons meereizen in mei of juni. De lezersreizen van Weekend Knack zijn een traditie. New York, Sjanghai, Parijs, Kaapstad, Helsinki, Stockholm en nog een pak andere steden hebben we bezocht. Deze reizen kleuren buiten de traditionele toeristische lijnen. Zo zijn de fietstochten met Jacqueline Goossens door New York intussen een begrip geworden. Ook de ontdekkingstocht door Istanbul in het spoor van een insider belooft boeiend te worden.

In eigen land nemen we u deze week op sleeptouw door Brugge. In de reeks culinaire stadsportretten zochten Pieter van Doveren en fotograaf Michel Vaerewijck naar de beste adressen van de stad. De anders nuchtere Pieter van Doveren kwam helemaal lyrisch terug. “De mooiste stad van Vlaanderen is ook de lekkerste”, beschrijft hij zijn ervaringen in ‘Van Bourgondisch tot moleculair’ (pagina 41). Wie de stad nog wil verkennen in de winter, voor de grote toeristenstroom weer op gang komt, vindt met dit artikel onder de arm, zeker de weg door deze historische stad met een gevarieerd culinair aanbod.

Een laatste tip : ‘s-Hertogenbosch, op een uurtje van Antwerpen, voor het gereputeerde Noordbrabants Museum waar vanaf 24 januari de tentoonstelling ‘De ideale vrouw’ loopt, over de vrouwelijke ideaalbeelden in de Nederlandse kunst. Wim Denolf praatte met kunsthistorica Yvonne Bleyerveld (pagina 24) en ontdekte dat het schoonheidsideaal maar een van de vele eisen is waaraan moderne vrouwen moeten voldoen. Zucht.

Dirk Vermeiren heeft ook een blog over de Turkse actualiteit : blogs.knack.be/turkije

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content