Deze nieuwe rubriek bericht over eten en drinken, brengt restaurantnieuwtjes en signaleert nieuwe producten.

In het boek 100.000 seconden distilleerde Herwig Van Hove 100 excerpten uit de zevenjarige carrière van het culinaire tv-programma 1000 seconden. De keuze werd gedaan in functie van een eerlijke huishoudelijke keuken. Voor Van Hove is een kok een architect, die met smaakbouwstenen werkt aan een ruimer geheel, dat dan een gerecht heet. Vele grote gerechten zijn gekenmerkt door smaakbruggen, het cement van de keukenarchitect. Vaak vervult de saus de brugfunctie. Wanneer de constructie typisch is voor de ‘bouwer’, kan men spreken van een persoonlijke stijl. Zo herkennen gezinsleden moeders keuken door persoonsgebonden structuren van smaakeenheid: voor Van Hove is moeders keuken automatisch grote kookkunst en wortelen in het familiale eetgebeuren de fundamenten van de gastronomie.

100.000 seconden is een leeskookboek, zonder foto’s, waarin 100 menu’s worden voorgesteld. Ze zijn ingedeeld in 7 hoofdstukken – Moeders keuken, Bier aan tafel, Mediterraan, Oost-Europa, Italiaans, Ronde van Europa en Feestelijk – waartussen 6 beschouwende artikels over drank zijn opgenomen. De recepten worden zonder ingrediëntenlijsten weergegeven, wat aanzet tot een vrije interpretatie. Het voorwoord is van Felice. Uitg. Globe, 599 fr.(PVD)

Weekend Knack geeft 10 exemplaren van ‘100.000 seconden’ cadeau aan lezers. Geïnteresseerden sturen een gele briefkaart met naam en adres naar de Weekend Knack-redactie, Raketstraat 50, bus 3, 1130 Brussel.

Op de plaats waar zich eens het legendarische eethuis Café de Paris bevond, is nu de Grand Central gevestigd. Bar-restaurant staat er op het uithangbord van deze Parijs aandoende brasserie. Grand Central is een grote ruimte met art-deco-inrichting, maar dan van de 21ste eeuw; een dj die het volume doseert, zodat de mensen die lectuur verkiezen niet worden gestoord; en een gevarieerde spijskaart. Chef-kok is Olivier Donners. Hij deed ervaring op in ernstige eethuizen zoals het Brusselse Maison du Boeuf (Hilton) en La Maison du Maître (Conrad International) en bij Michel Close in Glabais. Zijn repertoire gaat van bio/organische gerechten, zoals tabouleh met kamut (485 fr.), vegetarische bereidingen als tagliatelle met pistou van het huis (325 fr.) tot meer traditionele kleine en grote gerechten als club-sandwich (325 fr.) en Argentijnse runderlende met bearnaise en gemengde sla (745 fr.). De spijskaart vermeldt een afzonderlijk hoofdstuk gerechten die met Absolut Wodka zijn bereid. Achter het concept steken Jean-Pierre Mels (10 jaar Mirano Continental) en Alexandre Flammang (organisatie van speciale avonden in Mirano en andere trendy evenementen); partners zijn het merk Absolut Wodka en de Brusselse hoedenmaker Elvis Pompilio.( PVD)

Grand Central, Zwarte Lievevrouwstraat, 12, 1000 Brussel. Tel. 02/503.34.20. Open van 12 tot 14.30 u. en van 19 tot 23 u., in het weekend tot 24 u.

Sushi’s zijn Japanse snacks, gemaakt van rijstcanapés met beleg, zoals gerookte, gezouten, rauwe of gekookte vis en groenten. Marks & Spencer (Brussel, Antwerpen, Luik en Wijnegem) pakt uit met dergelijke exotische hapjes en brengt diverse variëteiten. Nigiri zijn hapjes van azijnrijst geparfumeerd met wasabi met daarbovenop gerookte zalm, gekookte garnaal of krab. Californische rolletjes zijn rijstrolletjes omringd met gegrilde sesamzaadjes met vullingen als tonijn/mayonaise, avocado/komkommer en garnaal/komkommer. Maki-nori bestaat uit rijstrolletjes met een krans van zeewier en in het midden gegrilde rode paprika of komkommer met tonijn, en Gunkan-balletjes zijn samengesteld uit rijst, gegrild zeewier met daarbovenop surimi. Een klein doosje van 6 stuks kost 150 fr., een medium doosje 195 fr. en een assortiment van 12 stuks 315 fr. ( PVD)

Vanaf dit jaar heeft de Belgische afdeling van de Jeunes Restaurateurs d’Europe er een lid bij. Guy Weyts is chef/eigenaar van restaurant De Pas in het Kempense Retie en beschouwt deze toetreding als een erkenning van jarenlang werken aan een vernieuwende en creatieve gastronomie. Restaurant ’t Doffenhof in Olen stapt uit de vereniging. Chef-kok/eigenaar Pascal Geerinckx verkocht zijn zaak en zou in het buitenland gaan werken. ( FV)

Het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen heeft aangekondigd dat over drie jaar alleen nog groenten en fruit van milieubewuste teelt mogen worden verhandeld op de Belgische tuinbouwveilingen. Dat houdt onder meer in dat er zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dat er met nuttige insecten (lieveheersbeestjes en sluipwespen) wordt gewerkt om schadelijke insecten uit te roeien. ( FV)

Naar aanleiding van de koffiebeurs Aroma die in Brussel plaatshad, was koffiepausErnesto Illy op bezoek in ons land. Deze kranige zeventiger staat nog steeds aan het hoofd van het wereldberoemde espressomerk en houdt er een speciale levensstijl op na. Zo heeft hij steeds een zilveren lepeltje op zak waarmee hij altijd en overal koffie kan proeven. Illy ontwierp zelf zijn gepatenteerde machines die de koffiebonen branden en malen. Zijn espressokoffie wordt via een systeem van overdruk verpakt in blik. Vacuümzuigen is uit den boze, vertelt de koffiepaus, omdat er dan aroma’s verloren gaan. ( FV)

Het culinaire magazine spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen en van de lekkere dingen des levens houdt – is te koop in de krantenwinkel.

Pieter Van Doveren / Filip Verheyden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content