Skiën op het Net
Een bestemming uitzoeken, kijken of het er sneeuwt, een hotel boeken, skiles volgen. Het kan allemaal via Internet, tenminste als je de juiste piste kent.
Bruno Koninckx
Op Internet kan je zowat alles vinden wat met skiën te maken heeft : van informatie over skigebieden, logies en materiaal, het reserveren van een kamer of appartement, tot pre-skigymnastiek en skilessen.
Een eerste stap is bepalen waar je op wintersport wil. Voor je op het Web gaat zoeken, heb je best al een idee van de streek of de mogelijke skigebieden die in aanmerking komen, anders geraak je bedolven onder soms eindeloze lijsten. Maar gewoon wat grasduinen kan natuurlijk ook ideeën opleveren.
Verschillende grote sites op het Net bieden zo compleet mogelijke overzichten van de skigebieden. Hoewel de meeste echt grote sites Anglo-Amerikaans van origine zijn, bieden ze bijna allemaal ook informatie over Europese plaatsen, sommige vrij summier, andere met degelijke uitleg. Vaak wordt doorverwezen naar de webstek van de locatie in kwestie, wat natuurlijk het beste is, al zijn de gegevens in die gevallen nooit echt kritisch.
De Skiin-site (http://skiin.com) bijvoorbeeld, biedt een zeer goed overzicht. Je kan er zelfs een formulier naartoe sturen om meer te weten te komen over een bepaalde streek, de prijzen en mogelijkheden. Ook andere, als Goski (www. goski. com), of Skicentral (http://skicentral.com) geven een lijst van honderden gebieden.
Meestal blijft de informatie beperkt tot cijfers en eventueel wat tekst. Maar om je een beeld van de grootte en de mogelijkheden van de skistations te kunnen vormen, heb je eigenlijk een kaartje nodig. Dat krijg je op Skimaps (http://www.skimaps.com). Specifiek voor Oostenrijk vind je soortgelijke informatie op Aclick (www. aclick. at). Op de Worldski (http://www.demon.co.uk/worldski/intro.html) worden dan weer punten toegekend, die aangeven of de gebieden geschikt zijn voor beginners, gevorderden of cracks. Op basis van de punten worden vergelijkingen gemaakt. Ken je een van de beoordeelde skioorden, dan weet je meteen of het gepresenteerde ook voor jou in aanmerking komt.
Op de Goski webstek (www. goski. com) kunnen bezoekers zelf een evaluatie van een gebied of van skimateriaal achterlaten. Die besprekingen zijn niet altijd even relevant, maar leveren soms toch nuttige informatie op.
Heb je een bestemming uitgekozen, dan is de volgende stap verblijfsmogelijkheden zoeken. Dat kan meestal niet vanop zo’n grote overzichtssite. Daarom zijn er per land, per regio of per skigebied, sites met meer gedetailleerde informatie. Maar de kwantiteit en kwaliteit ervan lopen sterk uiteen.
Voor Frankrijk is er bijvoorbeeld de uitgebreide Skifrance (www. skifrance. fr). Hier kan je per streek, massief of domein op zoek gaan. Je krijgt een overzicht van alle hotels, met vermelding van het aantal sterren en kamers, of van de agentschappen. In de meeste gevallen blijft de informatie verder beperkt tot telefoon- en faxnummers, maar bij hotels of agentschappen die zelf een site hebben, wordt daar uiteraard naar doorverwezen, en is het meestal mogelijk om via elektronische post meer inlichtingen te vragen, of om meteen te reserveren.
Ook de Oostenrijkse dienst voor toerisme heeft een vergelijkbare site, al is die niet zo uitgebreid (www. austria-info. at). Je kan hotels zoeken in bepaalde regio’s of volgens het aantal sterren, maar meestal moet je de zaak verder afhandelen per telefoon. Een aantal Oostenrijkse skigebieden, zoals Hintertux (www. tux. at), heeft wel een uitgewerkte site, waar je alle nodige gegevens vindt. Pluspunt is dat ook de prijzen van skipassen vermeld staan, een niet onbelangrijk gegeven bij de keuze van een bestemming.
Is de reis geboekt, dan kan je af en toe nog eens op het Net om je mentaal voor te bereiden, of om de evolutie van de sneeuwhoogte van dichtbij te volgen. Sommige sites hebben zelfs zogenaamde webcams, camera’s die livebeelden doorsturen, zodat je kan zien welk weer het op een bepaald moment ergens is. De Skifrance-site bijvoorbeeld geeft toegang tot een aantal van die camera’s.
Andere sites bieden ander leuks. Zo staan er op Skinet (www. skinet. com) enkele skilessen en voorbereidingsoefeningen. Je kan ook vragen om suggesties in verband met het soort ski’s dat het best geschikt is voor je mogelijkheden of stijl. Sommige sites zijn echte on line-skimagazines, te vergelijken met hun papieren soortgenoten.
Uiteraard zijn er nog andere mogelijkheden. Op de bekende index-site Yahoo bijvoorbeeld kan je gaan zien onder de sectie Sport, Skiën (www. yahoo. com/Recreation/Sports/Skiing Snow/). Om informatie over een specifiek gebied te vinden, kan je ook een zoekopdracht ingeven in een zoekrobot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier