Schoon genoeg
Een schone huid is een absolute must voor een mooie make-up met een gezonde uitstraling. Als reinigingsmiddel zijn water en zeep echter niet ideaal. Betere alternatieven zijn melk, schuim of gel – in elk geval voor gezichtsreiniging.
Of je je opmaakt of niet, je huid – en vooral je gezicht – moet elke dag worden gereinigd. Miljoenen stofdeeltjes zetten er zich immers op vast. Vooral in grote steden moet je daarop bedacht zijn. Wie veel reist, heeft het wellicht al ondervonden. Veerle Van Laer is zo iemand: “Na een dagje in Parijs of Londen valt het mij op hoe vuil mijn huid wel is. Wanneer ik een wattenpropje met lotion over de huid wrijf ziet het letterlijk zwart als roet. Volgens mij heeft dat te maken met de luchtvervuiling daar. Thuis gebruik ik reinigingsmelk om mijn huid schoon te maken, in het buitenland reinig ik eerst nog met water en zeep.” Het mag duidelijk zijn: water alleen is niet voldoende om je huid grondig te reinigen. Water dringt niet door het vetlaagje dat zich op de huid vormt. Zeep helpt: ze lost op in water, schuimt, verbindt zich met vetdruppeltjes op de huid en maakt onzuiverheden los zodat ze met water kunnen worden weggespoeld. Voor het grondige werk zijn echter lotion en reinigingsmelk of een kleefpleister onontbeerlijk.
Voor de gevoelige huid van je gezicht is zeep eigenlijk een te agressief product, dat de beschermlaag kan aantasten waardoor de huid droog en schilferig wordt. En op langere termijn kan het ontstekingen en huidirritaties veroorzaken. Tegenwoordig bestaat er een heel gamma van ultrazachte zepen, die een uitstekend alternatief vormen. Zoals bijvoorbeeld Neutrogena. “Het is een neutrale, bijzonder zachte zeep,” zegt Nicole Eyben, persverantwoordelijke van Neutrogena en Roc, “waarmee het risico op huidproblemen minimaal blijft. Erg huidvriendelijk zijn de syndets, synthetische reinigingsblokjes die net zeep lijken, maar heel anders van samenstelling zijn. Deze zeep-zonder-zeep bestaat sedert de Tweede Wereldoorlog toen vetten zo schaars waren dat er een zeeptekort ontstond en er gezocht werd naar een surrogaat op basis van aardolie. Syndets zijn alkalivrij en hun zuurtegraad is aan de ph van de huid aangepast.” Naast Roc hebben ook Clinique, Shiseido en Dior syndets in hun reinigingsgamma.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen hun producten in de supermarkt kopen: liefst 97 % van alle gezichtsreinigingsproducten worden daar gekocht; tegenover 2 % in de apotheek en 1 % in de speciaalzaak. Elk van deze sectoren heeft een assortiment met eigen accenten. Zo is het aanbod in de grootdistributie heel ruim en groeit het nog voortdurend. “Met Plénitude streeft L’Oréal naar originele texturen, hightech-formules en een democratische prijs”, zegt persverantwoordelijke Françoise Varenne. “De nieuwe formules kosten tussen 125 en 205 fr. en worden opgevat als echte gelaatsverzorgingen, die beantwoorden aan de specifieke behoeften van elk huidtype.”
Nieuw in de apotheek is o.a. Gel Purifiant van Roc voor het reinigen van een acnéhuid. Ook Phas heeft een uitgebreid gamma huidreinigingsproducten. Hun voornaamste zorg is een correcte reiniging. Jean-Pierre Beaujean, persverantwoordelijke van Phas: “Al te vaak wordt bij het verwijderen van make-up agressief te werk gegaan, maar een correcte reiniging is een must voor elk huidtype. Phas heeft een volledig gamma reinigingsproducten die snel én effeciënt zijn in het gebruik. Bovendien besteden we extra aandacht aan de tere oogcontourzone waarvoor een als oftalmologisch oogwater geformuleerde reinigingslotion werd ontwikkeld, verpakt in steriele dosissen. Zo krijgt het reinigen een enigszins medische dimensie.”
In de speciaalzaak besteedt men extra aandacht aan het reinigen van een vette huid met Isopure van Jeanne Piaubert, Clear Difference van Estée Lauder, Biopur van Biotherm, Contrôle van Lancôme, Pureté van Yves Saint Laurent en Skin Pure van Lancaster, dat ook in handige 400 ml flacons te koop is. Formules voor een vette huid worden meestal in gel- of schuimvorm aangeboden.
Bij de keuze van een reinigingsproduct worden de reinigingswatten vaak veronachtzaamd. “De keuze van een efficiënt wattenschijfje is even belangrijk als de keuze van het reinigingsproduct”, zegt Pascale De Cock, persverantwoordelijke van Procter & Gamble. “Demak’up Maxi voor reinigen van het aangezicht is ovaalvormig zodat in één beweging 10 % meer gezicht wordt gereinigd dan met een rond schijfje. Het heeft een fijne structuur van kruiselings geweven katoenvezels zodat het niet pluist, stevig en toch zacht is.”
Het reinigingssponsje van Annayaké bestaat in Japan al langer, maar is pas nu in België te koop. Het is gemaakt uit poly vinyl alcohol en wordt zacht en soepel bij contact met water.
Een van de meest gebruikte producten is de reinigingsmelk, die vloeibaar is en de huid grondig schoonmaakt. Ook make-up verwijdert ze zacht en moeiteloos. Net als elke emulsie bestaat reinigingsmelk uit een olieachtige fase, een waterachtige fase en emulgatoren. In de olieachtige fase zitten allerlei fijne oliën (jojoba-olie, amandelolie, notenolie) en speciale wassoorten. De waterfase bestaat uit gezuiverd of gedistilleerd aromatisch water (rozenwater, kamillewater), waaraan vochtinbrengende stoffen en bewaarmiddelen worden toegevoegd. Démaquillant brengt u aan met de vingers of een wattenpropje en moet u ook altijd verwijderen.
Reiningingscrèmes zijn vrij recent. Hier is de emulsie veel minder vloeibaar en er zit ook een tensio-actief (schuimend) bestanddeel in de formule. In deze vorm lijkt reinigingscrème op een syndet, maar ze is zachter. Compacte reinigingsmelk is een handig product. Deze melk in vaste vorm verandert bij contact met water in een romige emulsie en is zuinig in het gebruik: in vergelijking met een gewone reinigingsmelk gebruikt u maar de helft. Compact Roc Dermatologic is bijvoorbeeld heel handig op reis.
Reinigende oliën blijken uitermate geschikt voor een droge, gevoelige huid. Ze worden op het aangezicht aangebracht en schuimen bij contact met water. Magic Falls van Valmont, de reinigende olie van Shu Uemura en de Biosource olie van Biotherm zijn voorbeelden van niet-vette oliën.
Lotions worden gebruikt in combinatie met een melk of crème. Ze vormen de finishing touch van het demaquilleren en geven een aangenaam verfrissend gevoel op de huid. Ze spelen een rol bij het neutraliseren van kalk en chloor in het water, en halen de laatste restjes vuil weg. Elke lotion bestaat voor het grootste deel uit gearomatiseerd gedistilleerd water (rozen, hamamelis, oranjebloesem), waaraan vochtinbrengende stoffen zoals glycerine en hyaluronzuur worden toegevoegd. Soms zit er ook alcohol in het product, maar een gehalte van meer dan 10 ° is te veel voor een normale huid. Andere toevoegingen zijn aluin, dat de huid soepeler en steviger maakt en stoffen die de poriën doen samentrekken. Lotions op basis van plantenaftreksels zoals duizendblad, goudsbloem, komkommer hebben een specifieke verzachtende, kalmerende of versterkende werking. Moderne lotions bevatten fruitzuren of salicylzuur (Mild Clarifying lotion van Clinique) wat extra exfoliatie van de huid geeft.
Nivea heeft heel nieuwe vorm uitgedacht voor het reinigen van de huid: de diepreinigende strip voor de neus verwijdert meeëters, onzuiverheden en make-up in 10 minuten. Helen Willems, marketing manager Beiersdorf: “Deze strip werd in Japan ontwikkeld door de cosmetica-reus Kao, die er op een jaar 160 miljoen stuks van verkocht. Een half jaar na de lancering in de USA is hij nummer een onder de gezichtsreinigingsproducten en staat nu voor 15 % van het marktaandeel. Dat komt omdat het een uniek product is. Het resultaat is zichtbaar en duurzaam, de huid ziet er meteen schoner uit. In tegenstelling tot een gewone pleister wordt deze strip geactiveerd met water en hecht hij zich enkel aan de vette delen van de huid. Het exclusieve ingrediënt heet plyquaternium 37, een polymeer met een positieve lading dat oplost in water en de negatief geladen onzuiverheden aantrekt.” Nivea pakt als eerste met dergelijke strip uit, maar binnenkort vind je ‘m ook bij Helena Rubinstein, Elizabeth Arden, L’Oreal Plénitude en Normaderm.
Onderschriften:
Het nieuwe reinigingsgamma van L’Oréal, Plénitude, is opgevat als een volledige gelaatsverzorging.
Het belang van ververzorgingswatten wordt onderschat. Demak’up Maxi, van Procter & Gamble, is ovaalvormig: voor een nog betere reiniging.
Phas ontwikkelde een speciale reinigingslotion voor de tere oogcontourzone, verpakt in steriele dosissen.
De diepreinigende strip voor de neus van Nivea verwijdert meeëters, onzuiverheden en make-up in 10 minuten.
Speciaal voor de vette huid: Clear Difference van Estée Lauder.
Linda Raats
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier