Ligging : IN HET DORPSCENTRUM VAN LEUT, TEGENOVER DE KERK

sfeer : EIGENTIJDS IN EEN GERESTAUREERD OUD PAND

reistijd : VIJF KWARTIER RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs/kwaliteit : ZEER REDELIJK

In het centrum van het verstilde Leut, waar jaarlijks toch 52 klassieke concerten worden georganiseerd, verrast een B&B waar resoluut de eigentijdse kaart werd getrokken. Sara en haar man kochten het pand zes jaar geleden en speelden toen al met de gedachte om er gasten te verwelkomen. Zij is handelsinge-nieur, werkte in de informaticasector maar vond er nooit haar draai. Daarna hielp ze haar ouders met de administratie van hun bedrijf, maar keek al uit naar zo’n gastenverblijf. Daar was wat geduld voor nodig want de veranderingen aan het huis waren redelijk ingrijpend. Sara wist ongeveer wat ze wilde (“veel hout, tegeltjes in de badkamer”) maar sprak een vriendin aan die de plannen tekende. Interieurarchitect Victor Simoni zette ze om in een sober geheel met heel veel ruimte.

Op de benedenverdieping is er een zithoek met een haard op gas, die van op afstand wordt bediend, en een ontbijtruimte die over de grote tuin uitkijkt. In een aanpalend vertrek staat er een grote ijskast en alles wat nodig is om koffie te zetten of een warm drankje klaar te maken. De kamers liggen op de eerste verdieping, de suite een etage hoger. Die is niet alleen behoorlijk ruim, ze beschikt ook nog over een dakterras met tuinzicht.

Die tuin is bijna honderd meter diep en ontstond volgens Sara uit de wildernis die ze bij de aankoop aantroffen. Van dat woelige verleden valt in ieder geval nog maar weinig te merken. De prachtige zwemvijver met kois en een houten terras ligt te midden van het ruime gazon. In het pool house werd een sauna geïnstalleerd, die naar keuze op de klassieke manier of met uv gebruikt kan worden. Verderop ligt er nog een petanquebaan.

We slapen op de eerste verdieping in een kraaknet geheel met houten vloer en egaal grijze muren. Er hangt een flat-screen, er is wifi voorhanden en zelfs een werktafeltje. Alles prima, maar een beetje koel. Naast de toeristen vinden steeds meer zakenlui de weg naar B&B Basil, en die zitten ’s morgens samen aan een prachtig ontbijt met fruitsla, een glas vers geperst sinaasappelsap, broodjes en croissants en confituren.

Info

B&B Basil telt vijf tweepersoons-kamers tegen 100 euro en een suite tegen 120 euro, inclusief de ontbijten. In het weekend wordt 5 euro supplement per persoon gevraagd voor wie maar één nacht blijft.

B&B Basil, Sint-Pietersstraat 75, 3630 Leut-Maasmechelen, 0474 26 14 58, www.hotelbasil.be.

TIP

Wandelen op de Mechelse Heide in het nationaal park de Hoge Kempen.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content