Mijn vader leed eronder dat hij zijn eigen idealen niet waarmaakte, en onbewust liet hij ons dat voelen. Daarom heeft hij onze keuzes altijd gerespecteerd. Ik heb de weg van mijn hart mogen volgen.

Kinderpsychologie en kinderopvoedingwaren mijn passie als jonge kerel . Sinds mijn zestiende zette ik mij in voor de begeleiding van kinderen met weinig middelen. Ik weet wat het betekent als een kind op kamp aankomt met één T-shirt, één onderbroek en een lege enveloppe voor zakgeld.

Ik ontdekte de reissector als student aan boord van nachttreinen. Ik was er steward, maakte er bedden op, zorgde voor food and beverage en deed later buitenlandse stages.

In de reiswereld proefde ik van de vrijheid. Ik heb mensen kunnen ontmoeten, verschillende zakensegmenten kunnen verkennen en mijn zin in het ondernemersschap ontdekt.

Ik ben een ondernemer en dat geeft me een goed gevoel. Ik hou van de vrijheid om eigen beslissingen te nemen en risico’s in te schatten. Ik hou van de durf, van het verleggen van grenzen, van het verhogen van de lat.

Toen ik in New York woonde, ging er een wereld voor me open. Bij terugkeer was ik dolenthousiast, maar later leerde ik dat te relativeren. Geef mij maar Europa. Met zijn openheid in de echte zin van het woord, zijn transparantie en zijn eerlijkheid.

Als je botst, kan je elkaar nog altijd ontmoeten. Als je jezelf in nesten werkt, ga je naar huis met een kei in je maag. Daarom volg ik altijd de recht-voor-de-vuistlijn, dat is veel duidelijker voor iedereen en het wordt steeds meer aanvaard.

Een goed gezinsleven is een droom. Lange tijd heb ik de geborgenheid van een gezin weggeduwd om me professioneel te bewijzen. Met een zoontje van drie, een dochtertje van zes maanden en fantastische vrouw is er een evenwicht in mijn leven gekomen.

We proberen altijd naar onze passagiers te luisteren. Om van daaruit impulsen te krijgen. We worden wel eens vergeleken met een huwelijksbureau, dat de wensen van de klant toetst aan de noden van de leverancier.

‘Brain Reserve’ van Faith Popcorn is vaak mijn leidraad geweest. Het boek zet mij ertoe aan om het strategisch plan telkens weer in vraag te stellen. In een forum ondernemen we vervolgens verdere stappen om de identificatie van het merk met de klant te vergroten.

We dromen nog altijd van een mobiel hotel. Dat zou een gigantische bedoeïenentent kunnen zijn die op de grootste evenementen kan worden neergezet. Met zowel kamers voor backpackers als Out of Africa-rooms voor koppel die meer privacy willen.

Een monopoliepositie maakt je alleen maar zwakker. Omdat je de uitdagingen en mogelijkheden niet meer ziet.

Ik geloof in mensen die in iets geloven.

Uiteindelijk neem je je eigen lot in handen. Het is niet omdat je uit het bijna-niets vertrekt, dat je als bijna-niets hoeft te eindigen. In harmonie en met de kracht van een team hebben we een bedrijf opgezet dat graag uitdagingen aangaat. Een outsider met een vleugje rebellie.

Have a dream and go for it, wil ik de jongeren meegeven. Verberg je niet achter clichés, geloof in jezelf en ga voor je idealen.

Ronny Bayens (46) is oprichter en managing director van Connections, dat zijn twintigste verjaardag viert. Het bedrijf is gespecialiseerd in de voordeligste vluchten wereldwijd. Het veranderde de visie op reizen op de Belgische markt.

Pierre Darge / Foto Lieve Blancquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content