Bij Paul Vermeiren in Brussel, een kleine makelaar van grote producten, proefden we vier excellente wijnen.

Montlouis ?sec?, 1995, Jacky Blot, Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis.

Jacky Blot is een gedreven wijnbouwer en is door Paul Vermeiren ?ontdekt? : het domein is slechts 8 ha groot, maar beschikt over diepe kelders van een vroegere steengroeve. Montlouis is een bescheiden appellation (13.000 hl gemiddeld) vlak bij Tours aan de Loire. Er wordt uitsluitend chenin geplant, de fameuze witte-wijnstok uit het Loiregebied die onder drie gedaanten in de flessen komt : schuimwijn, droge witte, of hemelse zoete.

De neus van onze sec-versie is zeer zuiver en tegelijk ook zeer intens, typisch voor rijpe chenin, puntig en breed met op de achtergrond een spoor van terroir (grond). De smaak is droog maar omfloerst met rijpe nuances en zeer mooi geïntegreerd zuur. Droge witte wijn van grote klasse. (326 fr.)

Montlouis Liquoreux, Cuvée des Loups 1990, Jacky Blot.

Uiterst geconcentreerde witte zoete wijn : hij vloeit als olie in het glas. Nog gesloten neus met gezond hout en vrij massief, zonder de referentie aan honing of perzik die men bij grote likeurwijnen gewoonlijk verwacht. Wel met gekarameliseerde zoetheid die ook in de smaak terugkomt. Smaak als een zoete vuist met prachtig balancerend zuur in de structuur. Een wijn met potentieel van verschillende generaties. (1116 fr.)

Château Pesquié, Quintessence 1991, Côtes de Ventoux.

Dit is een wijn uit een relatief bescheiden appellation, zeker wat kwaliteit betreft, die vooral bij de Franse pers bijzonder in de smaak valt. Zo was hij verleden jaar coup de coeur bij Hachette, waar hij zelfs het predikaat superbe meekreeg.

De kleur is normaal geconcentreerd en met een nuance van vers, geen spoor van evolutie. De neus is zeer intens met rijke kruidigheid en zeer rond, stilstaand al, met diepe sous-bois zoals bij oude Rioja crianza. Na walsen echter komt structuur in de neus met diep fruit, alles overkoepeld met een suave zachtheid. En het klopt in de mond : perfecte balans tussen zuur en bitter met flinke alcohol, dat alles in een zekere gestrengheid : de tijd moet versmelting brengen. Grote wijn. (385 fr.)

Vieux Château Gaubert 1994, Graves

Ook Dominique Haverlan in Portets, de zuidelijke Graves, is een wijnbouwer die vernieuwend werkt : hij redde niet alleen het oude 18de-eeuwse kasteel van de ondergang (en de verkavelingsrage), maar maakt ook grote wijn. Eveneens ontdekt door Paul Vermeiren.

De 1994 toont een mooi geconcentreerde kleur met een nuance van zachte rijpheid. De neus is duidelijk met gezond hout doortimmerd en met een moderne toets van het geschroeide vat maar ook met diep fruit na walsen, wat een absolute (maar geen voldoende) voorwaarde is om te kunnen liggen. De smaak is tegelijk sterk en zacht met rijpheid en structuur, goed geknoopt en met lengte in edele tannines. Wat kan men (voor de toekomst) nog meer verlangen. (360 fr.)

Vier excellente wijnen, ontdekt door Paul Vermeiren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content