Geert Vandenhove heeft iets met exclusieve producten. In Prêt-à-Manger kookt hij met zoon Bart en samen doen ze hun best om de superingrediënten zo min mogelijk te verpesten.

:: Prêt-à-Manger : Havenstraat 15,

1ste verdieping slachthuis, 3500 Hasselt.

011 20 16 80. Zondag en maandag gesloten.

Lunch van drie gangen 40 euro,

viergangen-all-inmenu 70 euro.

Het slachthuis van Hasselt ligt tussen de kleine en grote ring en heeft een ruime parking. Boven de Vealerie Jos Theys met het smakelijke Junior Beef, vind je op de eerste verdieping Prêt-à-Manger. Drijvende kracht achter dit voor de buitenwereld verborgen gastronomisch loungerestaurant is Geert Vandenhove. Deze kolos, die in het verleden regelmatig te hard van stapel liep, opende voor zijn kinderen Bart en Maike een eethuisje. Prêt-à-Manger begon als een piepklein restaurant met enkele tafels en een eettoog in een vroegere garage. Een half jaar geleden verhuisden potten en pannen naar het slachthuis, naar de voormalige roepzaal voor de verkoop van varkens.

Ruwe bolster

Geert Vandenhove is in de horeca geen onbekende : deze ruwe bolster met blanke pit doorzwom vele waters en was regelmatig slachtoffer van zijn eigen soms wat onbesuisde enthousiasme. Hij was de man van restaurant Gerard in Mol en van de firma Rungis Express. Hij reed jarenlang met zijn vrachtwagentje in het holst van de nacht naar de Franse vroegmarkt en later ook naar het Schotse Isle of Sky om de beste producten, zoals bijvoorbeeld levende langoustines, naar de beste Belgische restaurants te rijden. De wildebras settelde zich in Schotland om schaal- en schelpdieren naar Azië te exporteren. Zo stuurde hij twaalf ton Schotse scheermesschelpen naar Hongkong en Singapore : ze spreken er nu nog van ! Het wilde leven heeft zijn sporen achtergelaten : de bonk heeft een voetprothese en andere ongemakken doch gaat door alsof er niets aan de hand is. Geert Vandenhove helpt de kinderen in het restaurant en gebruikt vroeger opgebouwde contacten om enkel met verse, hoogwaardige kwaliteitsproducten te kokkerellen, zoals lam uit de Pyreneeën, sint-jakobsschelpen en langoustines uit Schotland en truffels uit Italië. Het is bedoeling om deze bijzondere ingrediënten aan een verteerbare prijs te verkopen. Helaas blijven eersteklas producten, zelfs met een minimale winstmarge, voor velen (te) duur !

Hoogwaardige ingrediënten

Wij parkeerden de auto op de parking voor het slachthuis en vonden, na wat zoeken, de deur en de trap die ons naar boven leidden. Daar wacht een ruime, comfortabele en sfeervol uitgelichte eetzaal. Dochter Maike ontvangt met een lach, er klinkt lounge music en er hangen oude zwartwitfoto’s met afbeeldingen van slachthuizen en beenhouwerijen aan de muren. Centraal is een open keuken en daar koken vader en zoon in kokskostuum. De beknopte spijskaart vermeldt fijnkost als : spaghetti van schorseneren met Iraanse kaviaar (45 euro) of tarte tatin met gebakken ganzenlever (25 euro). Het lekkers op de spijskaart krijgt ondersteuning van een wijnkaart met een beperkte keuze aan kwaliteitswijnen, waarbij enkele topwijnen die ook per glas worden geschonken.

Wij kozen voor Schotse oesters, van superieure kwaliteit en, zoals voorheen, warm opgediend onder gegratineerde mousselinesaus (25 euro). Ook was er lentesla met tempura van groene asperges, gebakken prachtige Schotse coquilles en krullen ganzenlever, op smaak gebracht met een streepje oude balsamico en een puntje paprikacoulis (25 euro). Als voorgerecht volgden : moot van grote tarbot met jonge spinazie, Portugese cantharellen en boerenboter (40 euro) en fricadelle de luxe of in bladerdeeg verpakte kalfsgehaktbal gevuld met truffel en ganzenlever, opgediend met gebraiseerd witloof en bruine kalfsjus (30 euro).

Bij zo’n smaakbom hoort zwaar geschut en in het glas kwam een levendige Pommard Les Levrières 1997 van Domaine Jean-Marc Morey (65 euro) : als dat geen verrukkelijk vleugje decadentie was ! Moëlleux van chocolade of gebak met vloeibare kern en versgedraaid vanilleroomijs met frambozencoulis (9 euro) sloten deze uiterst smakelijke maaltijd af.

Vader en zoon Vandenhove koken puur en zijn aanhangers van goede producten, bereid met goede boter.

loungerestaurant

Keuken: 8/10, Decor: 7/10, Comfort: 7/10, Service: 6,5/10, Prijs/kwaliteit: 7/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content