Reis

Córdoba is met de hogesnelheidstrein AVE twee uur rijden van Madrid en een half uur van Sevilla. Een auto is een blok aan het been : de straatjes zijn erg smal en parkeren is een nachtmerrie.

Periode

De lente en de herfst zijn de beste seizoenen, de zomer is erg warm. De Goede Week is fantastisch. In de meeste hotels krijg je gratis een boekje met het programma. In mei is er een patiofestival en een bloemenkruisenfestival. Alle kruisen in de stad zijn dan versierd met bloemen.

Logies

Uitgebreid aanbod in alle prijsklassen. Soms zijn ook hotels in prachtige herenhuizen niet duur ! Let wel : dit is Spanje, dus vele plekken zijn nogal lawaaierig. En tijdens de Semana Santa is het zeer druk.

Eten en drinken

Ruime keuze aan restaurants, bodega’s en tapasbars.

Een keuze uit de plaatselijke gerechten : voorgerechten ( entradas) als salmorejo (een gazpacho aangedikt met brood en gemengd tot een smeuïge brij), alcachofas a la cordobesa (artisjokken gekookt met Montillawijn en saffraan), berenjenas rellenas de calamaritos (aubergines gevuld met pijlinktvis), ajoblanco (verfrissende soep met look en amandelen), spinazie met kikkererwten. Hoofdschotel : speenlam met honingsaus, perdiz escabechada (gepekelde patrijs), of een typisch Andalusische specialiteit als rabo de toro (stierenstaart). Dessert ( postre) : pastella de Córdoba (patisserie gevuld met engelenhaar, karamelsuiker en kaneel), tocino de cielo (letterlijk ‘hemels spek’, met eieren, suiker, amandelen en kaneel), of bitterzoete sinaasappelen geserveerd met een zoete tomatenconfituur. Bij al dat lekkers passen al de Montilla-Moriles-wijnen wonderwel.

Aanraders

Naast het oudheidkundig museum en het Palacio de Viana is ook het Alcázar de los Reyes Cristianos een bezoek meer dan waard. Niet zozeer voor het gebouw, waar slechts een paar mozaïeken en sarcofagen te zien zijn, maar voor de magnifieke terrastuinen waar het bij warm weer zalig verpozen is. Andere interessante gebouwen die voor het publiek openstaan : het Convento de la Merced (vroeger een klooster, nu de zetel van de plaatselijke regering) of de kleine parochiekerkjes met ramen in mudejarstijl. In het Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten) wordt onder andere werk van Goya tentoongesteld. Het bevindt zich in het vroegere hospitaal op de Plaza del Potro. En heel wat restaurants zijn ondergebracht in prachtige stadspaleizen.

Info

Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, 02 280 19 26/29, fax 02 280 21 47,

e-mail bruselas@tourspain.es, website www.spain.info.

Tekst Fiona Cameron I Foto’s Preben S. Kristensen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content