Praktisch
Ligging: op 675 km van Noorwegen, 450 km van IJsland en 580 km van Aberdeen in Schotland.
Klimaat: het weer op de Faeröer is absoluut onvoorspelbaar. Op enkele minuten tijd kan er een dichte mist opkomen of zit je in een regenbui. Waterdichte sportkleding is noodzakelijk. De winters zijn er mild, (gemiddeld 3,2° C), de zomers koel (gemiddeld 10,8° C). Om te zwemmen is het water te koud. De beste periode voor een bezoek is tussen mei en augustus. Het weer is in de winter soms zo slecht dat de vliegtuigen niet kunnen landen.
Verblijf: 9 hotels, jeugdherbergen, bed en breakfast. Je kan ook kleine huisjes huren. Wie echt van eenzaamheid houdt, kan zelfs bij de enige familie op het eiland Koltur terecht.
Wandelen: schitterende wandelpaden op alle eilanden, de meeste eeuwenoud en bewegwijzerd met steenhoopjes (al durven die weleens om te vallen). Neem een voedselvoorraad, een kompas, waterdichte kledij en een landkaart mee omwille van het weer.
Paardrijden: verschillende formules, van een achtdaagse begeleide ruitertocht tot een eendaagse sightseeing.
Info op de ruiterschool van Tórshavn: Tel. (00-298) 31.68.96, fax (00-298)31.97.06.
Vissen: voor sportvissers zijn de binnenlandse meren, de rivieren en de zee een paradijs. Lokale touroperators organiseren op diverse eilanden vistochtjes. Voor sommige meren is er een vergunning nodig. Op zondag mag er niet gevist worden.
Ornithologie: de Faeröer-eilanden zijn geliefd bij ornithologen. De nationale vogel is de beschermde tjaldur, de oestervanger, te herkennen aan zijn rode bek en zwart kruis op de buik.
Mountainbiken: fietsen op de bergpaden levert schitterende tochten op. Het is niet overal toegestaan. Sommige routes vragen veel ervaring. Hier en daar kan je mountainbikes huren. Fietsen kunnen mits toeslag meegenomen worden op de bus.
Eten en drinken: gedroogd lamsvlees en vis zijn dagelijkse kost. De grote specialiteit is gedroogd walvisvlees.
Munteenheid: Deense of Faeröer-kronen.
Vervoer: met de ferry vanuit Hanstholm in Denemarken (34 uur). De boten van de Smyril-lijn vertrekken ook vanuit het Noorse Bergen (24 uur), via Lerwick op de Shetlands (13 uur) of vanuit IJsland (15 uur). De vliegreis vanuit Glasgow en Aberdeen in Schotland en vanuit Kopenhagen, Århus en Billund in Denemarken duurt zo’n 2 uur, vanuit Reykjavik, IJsland of Stavanger, Noorwegen: 1 uur.
Zeer goed wegennet. Sommige eilanden zijn verbonden met een brug, in de meeste gevallen kan je per ferry van het ene gebied naar het andere. Wekelijks worden er voor de eilandbewoners verschillende helikoptervluchten georganiseerd naar de kleinste eilanden. Als toerist kan je ook mee. De meeste excursies vertrekken vanuit Tórshavn.
Info: vanuit België organiseren de touroperators Seagull en Bureau Scandinavia rondreizen op de Faeröer. Inlichtingen bij je reisagent.
De nationale toeristische federatie van de Faeröer-eilanden beschikt over een uitgebreide website: www.tourist.fo
e-mail: tourist@tourist.fo
P.O. Box 118, FO Tórshavn, Tel. (00-298) 31.60.55, fax (00-298) 31.08.58.
Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Maersk Aer.
Anna Luyten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier