PODIUM
JONGEREN
Op het jongste Internationaal Jeugdtheaterfestival in Lyon mocht ook de Vlaamse jeugdprogrammatrice Oda Van Neygen een toespraakje houden. Opvallend daarin was haar optimisme over de opkomst van een nieuwe generatie jeugdteatermakers. “Nu lijkt er, schijnbaar opgedoken uit het niets, maar in feite dank zij de inspanningen van het jeugdteaterfestival in ’s Hertogenbosch, een groep jonge regisseurs en akteurs aan het woord te komen, met een nieuw verhaal, met schokkend en tegelijk hartveroverend teater”, aldus Van Neygen.
Of die jonge toneelmakers de komende maanden aan bod komen bij Bronks, de Brusselse jeugteaterorganizatie waarvan Van Neygen de artistieke leiding heeft, moet worden afgewacht. Het is in elk geval wel zo dat het vierde Bronks Theaterfestival enkele nieuwe namen en vooral enkele premières prezenteert.
Het festival loopt van 15 tot en met 25 september en biedt een bonte mix van dag- en avondvoorstellingen, kleine tentoonstellingen, film en allerhande jongerenanimatie.
De officiële spits van het festival wordt afgebeten op vrijdag om 19 uur : tekenaar Benoît stelt zijn gloednieuw prentenboek “Oncle Gilbert” voor door er zelf een fragment uit voor te lezen. Daarna opent striptekenaar Eric Joris een tentoonstelling met een reusachtig stripverhaal dat hij het voorbije schooljaar maakte in samenwerking met kinderen van zes Brusselse lagere scholen.
Om 20 u.30 is er de première van “Freule Julie” van Strindberg door Het Bordes. Dat is een klein, ongesubsidieerd Brussels trio bestaande uit de amateurtoneelspelers Bernard Van Eeghem, Hilde Wils en Carine Peeters. “Freule Julie” is ook nog te zien op zaterdag 16/9 om 20 u.30. Het Bordes speelde eerder dit jaar “Amour Amer” en “Incident”, nog twee produkties met teksten van (o.a.) Strindberg. Ze worden opnieuw getoond op Bronks (“Incident” op 20 en 21/9 om 20 u.30 ; “Amour Amer” op 23/9 om 20 u.30 en op 24/9 om 19 uur). Alle voorstellingen van Het Bordes worden naar verluidt gekenmerkt door een grote eenvoud en intimiteit, en kunnen worden gesmaakt door jongeren vanaf 15. Het Bordes speelt altijd in het vlakbij de place Sainte-Cathérine gelegen Gemeenschapscentrum De Markten, één van de vier festivallokaties.
In het Paleis voor Schone Kunsten is op 15/9 (10 u.30) en 16/9 (14 uur) “Kwoak Kwoak” te zien, een frisse en lichtvoetige voorstelling waarin figurenteatermaker Marc Maillard fabels van Janosch vertelt voor kinderen van 4 tot 6.
Een aanrader voor de allerjongsten is wellicht “De Engel en Ik”, een koreografie die Wies Merckx maakte bij de Utrechtse produktiekern De Paardenkathedraal. Dit dansduet is geïnspireerd op de film “Teorema” van Pasolini en gaat over “levenslust”. Voor kinderen vanaf 6 en te zien in het Paleis voor Schone Kunsten op 17 september om 14 uur. Daarna gaat deze produktie op reis en is ze als schoolvoorstelling te zien in o.a. Geel, Genk en Turnhout.
– tel. (02) 219.99.21.
BRUGGE
Met een totaal van 51.203 toeschouwers voor de eigen avond- en schoolprogrammering en een publieksopkomst van ongeveer 33.000 bezoekers voor voorstellingen van andere organizatoren mocht het Cultureel Centrum van Brugge zich vorig seizoen verheugen in een algemene opkomst van zowat 85.000 toeschouwers. Daarmee hoort dit centrum volgens eigen zeggen bij de top-vijf van de Vlaamse kulturele centra. Een blik op de nieuwe seizoensbrochure leert dat men in Brugge niet uitsluitend mikt op het populaire of voor de hand liggende genre, zoals het platte John Lantings Theater van de Lach of het overjaarse klownsduo I Colombaioni.
Volgende week opent het Cultureel Centrum van Brugge zijn nieuwe teaterseizoen met een kwaliteitsproduktie van de bovenste plank, nl. “De Tramlijn die Verlangen Heet” door het Zuidelijk Toneel. Deze schitterende enscenering van een tekst van Tennessee Williams door Ivo van Hove is te zien op 19 en 20 september in de Stadsschouwburg van Brugge.
– tel. (050) 44.82.82 of 33.81.67.
TRIESTE LELIJKHEID
Misschien dat de Engelse komponist Henry Purcell zich al een paar keer heeft omgedraaid in zijn graf, maar in het jaar dat overal ter wereld met ambitieuze koncerten wordt herdacht dat de man driehonderd jaar geleden overleed, heeft de Nederlandse muziekmaker Dick Van der Harst een aantal Purcell-partituren bewerkt voor tien akkordeons. Die muziek die live wordt uitgevoerd o.l.v. Philip Thuriot vormt het uitgangspunt voor “La Tristeza Complice”, een muziekteatervoorstelling waarin het “schone” van de muziek in tegenstelling staat tot de trieste lelijkheid van spastische bewegingen. Alain Platel (van “Bonjour Madame”) regisseert tien dansers, een zangeres en enkele kinderen tegen een decor dat werd ontworpen door William Philips.
“La Tristeza Complice” gaat in première in deSingel in Antwerpen op 19 en 20 september. Daarna is deze groots opgezette produktie te zien in de Stadsschouwburg van Amsterdam (21/9), in het Cultureel Centrum van Hasselt (26/9), in de Stadsschouwburg van Eindhoven (27/9), in de Vooruit in Gent (28 en 29/9) en in de Stadsschouwburg van Kortrijk (20/10).
– tel. (09) 225.00.55.
EN OOK NOG
– “Freuds Laatste Droom” : Franz Marijnen regisseert een boeiende tragikomedie waarin de Hongaar Miklos Hubay met warme ironie over de ondergang van Europa schrijft. Première op 19/9 in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Het scènebeeld werd ontworpen door de eind vorige maand overleden scenograaf Santiago de Coral. Voorstellingen t.e.m. 1 oktober. tel. (02) 217.69.37.
– “Kwartet” : de Nederlandse regisseur Lidwien Roothaan regisseert Heiner Müllers sarkastische toneelbewerking van de libertijnse brievenroman “Les Liaisons Dangereuses”. Een kleinschalige KVS-produktie, gespeeld door Chris Thys en de zeventigjarige Senne Rouffaer. Te zien in Les Tréteaux (tegenover de KVS) van 15/9 t.e.m. 1/10. tel. (02) 217.69.37.
EDWARD VAN HEER
“De Engel en Ik” : een jeugdproduktie van Dansend Hart die te zien is in het kader van het Bronks-festival.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier