PODIUM

ZIEKE

Over een paar maanden is bij het Turnhoutse jeugdteatergezelschap Het Gevolg, “De Ingebeelde Zieke” te zien in een regie van Ignace Cornelissen. In afwachting daarvan kan men bij het Atelier Théâtral van Louvain-la-Neuve terecht voor een historische rekonstruktie van deze komedie die in 1673 werd geschreven door Molière en komponist Marc-Antoine Charpentier. Het gaat dus om een grootscheepse, feeërieke spektakel-enscenering met 11 akteurs direkteur/regisseur Armand Delcampe speelt de titelrol 10 dansers, 12 koorzangers, 6 solisten en 25 muzikanten van het orkest Musica Polyphonica. Te beleven van 1 september t/m 4 oktober en van 12 t/m 31 december in het Théâtre Jean Vilar in Louvain-la-Neuve.

– tel. (010) 45.04.00.

ZWAARMOEDIGHEID

In september 1887 bestelde een Russische toneeldirekteur een avondvullend stuk bij Anton Pavlovitsj Tsjechov, een arts die tot dan een beetje bekend was als schrijver van kortverhalen. Tien dagen later voltooide de 27-jarige Tsjechov “Ivanov”. Tsjechovs officiële toneeldebuut in 1878 had hij al “Platonov” geschreven, maar dat manuskript zou in een geheime safe blijven liggen tot 1920 ging op 11 november in première in Sarakov. Vooral het sukses van de Moskouse première, negen dagen later, zou Tsjechov ertoe bewogen hebben om definitief voor het teater te kiezen.

Hoofdpersonage van “Ivanov” is Nikolai Ivanov, een landeigenaar die in de Russische provincie woont en lijdt aan kronische zwaarmoedigheid. Zijn landgoed zit diep in de schulden en zijn vrouw heeft tuberculose. Maar Ivanov weigert te luisteren naar het boekhoudkundig advies van zijn rentmeester en de heilzame raad van de dokter. Ivanov is de speelbal van zijn besluiteloosheid en verdoet zijn tijd met klagen, piekeren, drinken en burenbezoek.

In het voorjaar van 1991 was bij het Nationale Toneel in Den Haag een rauwe, hallucinante en onvergetelijke enscenering te zien van “Ivanov”, in een briljante regie van Luk Perceval. Vanaf deze week staat “Ivanov” op het programma bij dat andere grote Nederlandse repertoiregezelschap, Toneelgroep Amsterdam. “Ivanov” wordt er gespeeld in een gloednieuwe vertaling van Robert Steijn en in een regie van Jürgen Gosch, de Duitser die enkele maanden geleden zo diep ontgoochelde met zijn Chantal Akerman-produktie bij het Kaaitheater.

Bij Toneelgroep Amsterdam tekende Gosch in 1992 voor een prachtige enscenering van “Gyges en zijn Ring” van Friedrich Hebbel. Een groot deel van de akteurs uit die voorstelling, speelt nu ook weer. Naast Pierre Bokma in de titelrol, zijn dus topakteurs te zien als Joop Admiraal, Hans Kesting, Mark Rietman en Rik van Uffelen.

“Ivanov” gaat in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam op 31 augustus. Daar is de voorstelling ook nog te zien op 1, van 13 t/m 16 september, van 5 t/m 8 oktober en van 18 t/m 21 oktober. Er zijn reisvoorstellingen gepland in bijna alle grote Nederlandse steden. “Ivanov” is helaas slechts twee keer te zien in ons land, nl. op 22 en 23 september in deSingel in Antwerpen.

– tel. (00-31) 20/6242311 (Amsterdam) en (03) 248.38.00 (Antwerpen)

KUNST

Een man koopt een wit schilderij. Zijn vriend stelt daarbij enkele pregnante vragen. Zoals : is dit kunst ? En : wat is de zin en het nut van moderne kunst ?

Dat is het gegeven van “Kunst”, de komedie waarmee Yasmina Reza haar debuut maakte en waarvoor ze in Parijs twee Molières kreeg. De Vlaamse première van “Kunst” vindt plaats op 1 september bij het Raamtheater. Tom Van Bauwel regisseert Robert De la Haye, Carl Ridders en Hans Van Cauwenberghe. Saskia Louwaard bedacht het decor en de kostuums. Tot 30 september in het Raamtheater in de Lange Gasthuisstraat 26 in Antwerpen.

– tel. (03) 233.91.48/9.

EN OOK NOG

– “Crème au Beurre” : het amusante professionele schrijf- en regiedebuut van Katelijne Damen is op 31/8 (15 u.) en 1/9 (20 u.) te zien in het Gildenhuis H-Anna in Borgerhout-Noord, gelegen aan de Wijnegemstraat 27. Op 2/9 (20 u.) en 3/9 (15 u.) is deze voorstelling over de wankele vriendschap van twee vrouwen te zien in het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38 in Antwerpen. Info : (03) 235.04.90.

– “Wie is bang voor Virginia Woolf” : Dirk Tanghes knappe en loepzuivere enscenering van de klassieker van Edward Albee is op 31 augustus en 1 en 2 september te zien in de Bourlaschouwburg. Een aanrader ! Reserv. : (03) 231.07.50.

EDWARD VAN HEER

“Le Malade Imaginaire” : in een feeërieke spektakelversie bij Atelier Théâtral.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content