Lanceringen

Presidentiële heruitgave

Vijf favoriete meubels

“We komen uiteindelijk allemaal liever naar Parijs dan naar Keulen”, gaf een belangrijke Belgische meubelagent toe. De twee vakbeurzen Maison & Objet en MeubleParis toonden meer interessant nieuws dan hun Keulse tegenhanger twee weken eerder. Veel Frans werk, bijvoorbeeld. Het strafste nieuwe merk is Silvera Collection, de eigen lijn van het gelijknamige Parijse ‘designemporium’. De collectie werd volledig ontworpen door Patrick Norguet en bevat onder meer een bank, een bureau, prachtige stoeltjes en een kamerscherm.

Ook twee andere gloednieuwe Franse merken : Neology kreeg Christophe Pillet als creatief directeur en Tujague sprak eco-ontwerper Christophe Delcourt aan. Hij is enthousiast. “Ik geloof in lokalisatie : hier in Frankrijk, met Frans hout en in Franse fabrieken op een ecologische maar industriële manier meubels fabriceren is mogelijk. Zelfs tegen een redelijke prijs. Dat wil ik bewijzen met deze collecties.”

Ligne Roset, een van de belangrijkste Franse meubelbedrijven, had zoals gewoonlijk een enorme stand. En een bijna eindeloze reeks nieuwe producten. Waaronder de Pumpkin, de fauteuil die Pierre Paulin in 1971 ontwierp voor de privévertrekken van president Pompidou in het Elysée. Oorspronkelijk gemaakt in strenge beigetinten, nu ook verkrijgbaar in onder andere gespikkeld blauw en fuchsia. De Pumpkin, nooit eerder op de markt gebracht, is het enige ontwerp van Paulin dat niet in de catalogus zit van het Nederlandse bedrijf Artifort.

1. Sofa, een bank in een doos van Ronan en Erwan Bouroullec voor Kreo, jammer genoeg in zeer beperkte oplage.

2. Silvera Edition 01, een geslaagde debuutcollectie van het gelijknamige nieuwe Franse merk, met meubilair ontworpen door Patrick Norguet. De houten krukjes zijn prachtig.

3. Log, een nostalgische collectie stoelen en tafels van Patricia Urquiola voor Artelano, is uitgebreid met onder meer dit houten krukje in fiftiesstijl van designers als Perriand en Mategot.

4. De St. Martin, een strenge, maar onweer- staanbare bank in lichtbruin leder van Arik Lévy voor het Italiaanse Baleri Italia.

5. Roche Bobois, tot voor kort een eerder behoudsgezind merk, verrast met de radicale kast Nao-Mai, een ontwerp van de Fransman Stephane Lebrun. Een bijna onwaarschijnlijke assemblage van kantoorkastelementen, planken, bamboestokken, en glas.

samenstelling Leen Creve en Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content