Keuken : 6,5 Decor : 7

Comfort : 5,5 Service : 5,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 6

Wij lieten een telefonische reservering achter op het antwoordapparaat, waarop men ons beloofde terug te bellen. Dat gebeurde niet en op goed geluk af stapten wij om 19 uur binnen in Café des Spores. In deze sfeervolle wijn- en smikkelbar draait het om knus samenzijn en staan hapjes op basis van paddenstoelen centraal. Het is een project van sommelier Philippe Emanuelli en paddenstoelenfreak Pierre Lefèvre.

Eerst was er, pal aan de overkant van de straat, in een nostalgisch betegelde beenhouwerij, Pierres handeltje : Champignac, La Maison du Champignon. De paddenstoelenwinkel heet tegenwoordig La Buvette en kan worden afgehuurd voor feesten of kooklessen voor gezelschappen vanaf 15 personen. Aan de overkant kwam, in een oude slijterij met centrale trap die leidt naar een open tussenverdieping, de wijn- en paddenstoelenbar Café des Spores. Tegenwoordig vermeldt het leien bord slechts een achttal wijnen die per fles (van 24 tot 52 euro) of per glas beschikbaar zijn. Wil je meer dan moet je zelf in de kelder snuisteren om te ontdekken wat nog voorradig is. Het hele jaar door is er aanvoer van paddenstoelen. Bij vorst is de keuze echter beperkt. De kok bereidt in de minikeuken achter de bar in stilte eenpansgerechten die aan tafel worden gedeeld. Met twee aan een wankel minitafeltje uit één pan eten is een intiem gebeuren dat de vriendschap bezegelt. In de kelder is er wel een tafel voor twaalf. Bediening en spijskaart zijn in het Frans.

“Wij accepteren geen kredietkaarten”, meldt het Franstalige meisje ons, voordat zij uitlegt wat de pot schaft. Tot de verbeelding sprekende totemgerechten zijn : cocotte met ei en truffel (20 euro met wintertruffel, 10 euro met zomertruffel), les blonds (grotchampignons) met kruidenboter en paneermeel van ham van onder de grill (9 euro), les lentins du chêne (shiitakes) gevuld met kalfsgehakt en op z’n Japans gelakt met mirin (rijstwijn) en soja (11 euro).

Onze keuze ging naar drie gerechtjes en een fles Les Garrigues, Domaine Clavel 2006 uit de Languedoc. Voor 26 euro is dit een van de goedkoopste flessen uit het geafficheerde aanbod. De wijn stelde teleur, wat niet mag in een wijnbar met beperkt aanbod.

In het midden van de tafel verscheen eerst een pannetje met gesmolten St.-Marcellinkaas, aardappel in veldkleed en veel lekkere morieljes (18 euro). Gevolgd door een ovenschotel met in suiker gebruind witloof en gele cantharellen, waarbij wij nog wat zout vroegen (14 euro). Als derde was er kip in cocotte met olijven, ratte-aardappelen en grijze cantharellen (18 euro).

Alles was rijk aan vetstof en wij misten groenten. Voor het nagerecht werd ons ijs met boleten voorgesteld. Wij hapten niet toe, omdat wij eventjes genoeg hadden van paddenstoelen !

CAFÉ DES SPORES

Alsembergsesteenweg 103-108, 1060 Sint-Gillis, 02 534 13 03.

www.cafedesspores.be

Maandag- en zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content