DICHTER BIJ DE NATUUR ? WAAROM NIET EENS SLAPEN IN EEN TIPI, AAN DE OEVERS VAN DE SEMOIS? EEN UNIEKE ERVARING VOOR AVONTUURLIJKE KAMPEERDERS.

Toen David Lavigne tien jaar geleden de gemeentelijke camping van Chiny-sur-Semois overnam, was de plek niet om aan te zien. Het enige bruikbare element was een houten chalet uit de periode vlak na de oorlog, geflankeerd door twee prachtige dennenbomen. Het leek wel een oude prentkaart. De nieuwe naam was dan ook vlug gevonden : Camping Le Canada. David nam zijn tijd om het hele terrein op te knappen en opnieuw aan te leggen in terrassen. Zodat hij zich niet meer moest schamen voor de kampeerders die speciaal voor de natuur en de rust naar deze vredige plek bij de Semois kwamen.

Vandaag biedt het kampeerterrein een zestigtal plaatsen. De eigenaar van dit ‘openluchthotel’ houdt het doelbewust kleinschalig, want hij wil genoeg tijd hebben om zijn klanten te vertroetelen. De meeste gasten komen elk weekend naar hun stacaravan, vaak omgeven door een schattig tuintje. Twintig plaatsen zijn voorbehouden voor toeristen op doorreis, en er zijn tien bungalows te huur voor bezoekers zonder eigen materiaal. Daarnaast biedt de camping sinds twee jaar ook drie tipi’s te huur aan. Wij trokken naar Le Canada om er een uit te testen.

BASISCOMFORT

De tent is verdeeld in twee kleine slaapkamers, van elkaar gescheiden door een houten wand. In de ene staat een tweepersoonsbed, in de andere een stapelbed. Het voorste deel van de tipi is voorzien van een tafel met vier stoelen, aangevuld met een kookhoek met koelkast, gasfornuis en water. Buiten is er een terras, met iets verder een barbecuestel. Het geheel steunt op een plankenvloer en is beschut door een roomkleurig tentdoek met ramen. “Echte tipi’s hebben geen enkel raam, alleen maar een kleine deuropening waardoor je gebukt naar binnen gaat”, zegt David Lavigne. “Ik heb gekozen voor een versie die een ruim publiek kan aanspreken.” De inrichting is eenvoudig, en dat is ook de bedoeling, verduidelijkt de eigenaar : “Het mag wat ruw en natuurlijk zijn, dat maakt juist de charme uit.” Alles bij elkaar is dit wellicht een goede formule voor gezinnen die aan hun eerste kampeerervaring toe zijn. Alleen al de vorm van de tent prikkelt de fantasie van de kinderen, die zich al gauw als kleine indiaantjes zullen voelen. En je moet geen haringen in de grond kloppen, geen luchtmatrassen opblazen of uit blikken kommen eten. Alle basiscomfort is hier aanwezig. Voor liefhebbers van optimaal comfort is de formule duidelijk minder geschikt, want je moet natuurlijk wel bestand zijn tegen het campingleven en alles wat daarbij hoort : het gebruik van gemeenschappelijk sanitair en toiletten, en er ook in het donker naartoe gaan, gewapend met je eigen wc-papier en een euromuntje voor de douche. Vergeet ook niet een warme deken mee te nemen, want de nachten kunnen koud zijn aan de oevers van de rivier. Maar als je in je tipi ligt, luisterend naar de geluiden van de natuur en de rustig klaterende rivier, zullen die bezwaren snel vergeten zijn.

In de Semois kun je naar hartenlust zwemmen. Waterliefhebbers kunnen ook een kajak of een kano huren, om zo deze streek op de grens van de Ardennen en de Gaume te verkennen. In de omgeving valt trouwens nog heel wat te beleven, van het intercultureel sprookjesfestival van Chiny, via de abdij van Orval en de kasteelruïnes van Herbeumont, tot het internationaal straattheaterfestival van Chassepierre (op 17 en 18 augustus). Tijd om je te vervelen zul je hier beslist niet hebben.

EEN TIPI KOST 70 EURO PER NACHT OF 120 EURO PER WEEKEND.

HÔTELLERIE DE PLEIN AIR LE CANADA, PONT SAINT-NICOLAS 1, 6810 CHINY-SUR SEMOIS, 0495 54 32 31, WWW.CAMPINGLECANADA.BE.

DOOR CATHERINE PLEECK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content