Ligging IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN CHIMAY

Sfeer RESOLUUT OUBOLLIG

Reistijd hALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

Prijzen CORRECT

Het is druk op een zomeravond in Chimay, en met reden. De terrassen in het gekasseide hart van de oude stad zijn goed gevuld, en de gastvrouw van Le Petit Chapitre weet van wanten. De voormalige antiquair in juwelen en bijzondere stoffen zette elf jaar geleden de stap naar een nieuwe roeping, nadat ze op de Place du Chapitre een alleraardigst huis had gekocht. Het heeft een lange geschiedenis achter de rug en was eerder bewoond door religieuzen. De tijd is er blijven stilstaan, of toch ongeveer. Want Brigitte Mack heeft er een groot deel van haar stock in ondergebracht en is niet te beroerd om er op gezette tijden het decor wat te veranderen.

De vijf kamers zijn allemaal verschillend en zeer persoonlijk ingericht. Het liefst hadden we de nacht doorgebracht in Les Oiseaux, omwille van de ruimte, de lichtgele achtergrond, de prenten van vogels en de heel bijzondere badkamer. Ook de Blauwe Kamer, met zijn badkamer in een brede nis, en de warme, gezellige Chambre Coton blijken bij aankomst niet vrij. Zodat ons niets anders restte dan de nieuwste kamer te betrekken, die ontstond toen de gastvrouw en haar vriend hun intrek namen in de voormalige suite.

Nu is die Opérakamer, die de roodfluwelen sfeer van een operaloge uitstraalt, behoorlijk klein uitgevallen en volgestouwd met prullaria allerhande. Van rode kerstbollen tot een aardige, kleine vrouwenbuste. Aan de muur hangen portretten van Maria Callas, Montserrat Caballé en Caruso, terwijl een andere bekleed is met een panorama van bos en water, gezien door een open raam : een heuse achtergrond zoals die vroeger door portretfotografen werd gebruikt. Een oude, metalen stoel overtrokken met rood fluweel vervolledigt het geheel. Het licht is er gedempt en er hangt een bijzondere sfeer, ware het niet dat een nieuwerwetse douchecel die onbegrijpelijk centraal werd gemonteerd, veel van het effect tenietdoet. Jammer toch, want de andere kamers zijn absolute hoogstandjes.

Ook de gastvrijheid van Brigitte Mack is legendarisch, en de eetzaal op de benedenverdieping, waar ’s morgens het ontbijt wordt geserveerd, is een juweeltje. Er komt witte kaas met vers fruit op tafel, gevolgd door broodjes en zelfgemaakte confituren, en kaas voor wie dat wenst. Wie tijdig verwittigt, kan rekenen op een toemaatje en kan door de prinses Elisabeth de Chimay persoonlijk rondgeleid worden in haar kasteel met het kleine baroktheater, dat zich op een steenworp van deze gezellige B&B bevindt.

Le Petit Chapitre telt vijf kamers die tegen 65 of 80 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Le Petit Chapitre, 5 Place du Chapitre, 6460 Chimay, 060 21 10 42 en 0477 76 70 60, users.skynet.be/bs938209/lepetitchapitre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content