De kerststronk is een stevig gewortelde traditie in de westerse wereld.

Er bestaan tientallen interpretaties van. Twee banketbakkers, Jean-Philippe Darcis uit Verviers en Herman Van Dender uit Brussel, serveren u elk een simpele en een complexere variant.

Uiteraard is de vorm van de kerststronk geïnspireerd op die van het echte hout dat destijds werd gebruikt om zich te warmen. In sommige streken werd traditioneel op kerstavond een groot houtblok in de open haard gelegd, soms wel zo dik als de stam van een boom. De voorkeur ging uit naar hard hout van bijvoorbeeld kerselaar of kastanjeboom, notelaar of eikenboom, omdat het langer brandde en as opleverde waaraan krachtige eigenschappen werden toegeschreven. Met het aansteken en brandend houden van het houtblok ging een uitgebreide ceremonie gepaard.

Aan die eeuwenlange traditie, die zou ontstaan zijn eind twaalfde eeuw, kwam een eind met de invoering van de centrale verwarming. De meeste van de grote schouwen zijn verdwenen en van het oorspronkelijke grote houtblok blijft alleen een klein stukje taart in stronkvorm over. Er bestaan ontelbare interpretaties van, al dan niet versierd met kaarsjes.

Naast het recept van een heel elementaire stronk, gemaakt met petits-beurres en crème au beurre, onthullen twee banketbakkers voor u elk twee recepten van kerstbuches : een simpel en een dat ietsje complexer is.

Jean-Philippe Darcis heeft een winkel met pralines en overheerlijke macarons in Brussel, maar toont zijn kunsten vooral in Verviers, een van de ‘zoetste’ steden van België. Deze voormalige lakenstad telt maar liefst drie dessertspecialiteiten : rijsttaart, Verviersbrood, een soort krentenbrood met amandelen, en de Vôtion, een kaloriebom gemaakt van taartbeslag, boter en kaneelsuiker.

Zijn collega Herman Van Dender wordt in België tot de top van het vak gerekend. Hij werd tweemaal (1993 en 1994) uitgeroepen tot beste patissier van het land en leidde in januari 2007 de Belgische delegatie naar een fraaie tweede plaats tijdens de wereldbeker banketbakken in Lyon. Zijn eigen drie deelnames aan deze wedstrijd in 1995, 1999 en 2003 werden achtereenvolgens beloond met goud, zilver en brons. Deze patissier van wereldformaat is ook een voortreffelijke chocolademaker. Japanners zijn gek op zijn pralines.

Jean-Philippe Darcis : En Crapaurue 121,

Verviers. 087 33 98 15. In Brussel : Korte Boterstraat 14. www.darcis.com

Herman Van Dender : Leuvensesteenweg 416, 1030 Brussel.

02 734 18 67. www.vandender.eu

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content