Open einde

Op zaterdag 18 november komen nabestaanden, hulpverleners en andere geïnteresseerden opnieuw samen voor de Dag van de Nabestaanden, een info- en ontmoetingsdag voor al wie te maken kreeg of krijgt met zelfdoding. Het is Werkgroep Verder die de dag organiseert, het aanspreekpunt in Vlaanderen voor nabestaanden. Psycholoog Nico De Fauw is voorzitter.

Wat is het belangrijkste doel van de jaarlijkse ‘Dag van de Nabestaanden’ ?

Nico De Fauw : Het taboe doorbreken. En omdat dat nog altijd hardnekkig blijft, willen we die dag aan nabestaanden vooral de kans geven om vrijuit over de zelfdoding van hun geliefde te spreken.

In de voormiddag komen acteur Pol Goossens en radiopersoonlijkheid Sara Van Boxstael getuigen, allebei nabestaanden. Ook minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin Inge Vervotte komt vragen beantwoorden. Bovendien geven we informatie over het specifieke rouwproces en hoe met dat proces om te gaan, nuttig ook voor hulpverleners, politieagenten of leraars. Tijdens de workshops in de namiddag kunnen nabestaanden onder meer aan therapeuten en hulpverleners duidelijk maken wat ze verwachten, waar ze nood aan hebben.

Dit is al de vijfde ‘Dag van de Nabestaanden’. Hoeveel deelnemers zijn er intussen ?

Vorig jaar hadden we een recordopkomst van 350 mensen. Bij de deelnemers vooral nabestaanden, onder wie niet alleen familie, maar ook klasgenoten, vrienden, collega’s. Dit jaar hebben we bovendien een specifiek programma uitgewerkt voor kinderen (vanaf 4 jaar) en jongeren : die worden vaak ‘vergeten’. En behalve hulpverleners, politie, leraars en therapeuten, komen elk jaar ook enkele beleidsmakers luisteren. Daar zijn we heel blij om. Die moeten helpen het taboe klein te krijgen.

‘Werkgroep Verder’ bestaat vijf jaar. Wat is jullie voornaamste doel ?

We fungeren almaar soepeler als gewricht tussen de geestelijke gezondheidszorg en de eigenlijke nabestaanden. Werkgroep Verder is het centrale contactpunt in Vlaanderen. Iedereen kan bij ons terecht voor informatie, advies, hulp bij projecten… Dat op onze jaarlijkse Dag van de Nabestaanden zoveel deelnemers afkomen en dat ons forum op www.zelfdoding.be zo druk bezocht wordt, zegt veel. Zelfdoding is een almaar groter pijnpunt in de samenleving. Ontkennen levert niets op. Ermee leren omgaan is meer dan hoognodig.

‘5de Dag van de Nabestaanden’, zaterdag 18 november, Elewijt-Center, Tervuursesteenweg 564, 1982 Zemst. Inschrijven vóór 6 november via www.werkgroepverder.be

Benefietconcert Voice Male ten voordele van ‘Werkgroep Verder’ op zondag 19 november, Concertzaal De Bijloke, Gent. Tickets (15 euro) via www.uitbureau.be

Info : www.werkgroepverder.be

Open-acupunctuur-dag

Millenniaoud, en toch voor de meesten nog altijd een obscure geneeswijze. Hoog tijd, vond de Belgian Acupunctors Federation, om op 11 november de deuren wijd open te zetten. Tijdens de eerste ‘open-acupunctuur-dag’ geven zowat àlle Belgische acupunctuurpraktijken gratis tekst en uitleg over Chinese geneeswijzen, en over acupunctuur in het bijzonder. Vooraf even laten weten via de website wanneer je waar langskomt, stelt de vereniging op prijs.

Open-acupunctuur-dag, 11 november. Programma en deelnemers op www.infoacupuncture.be

D iabetesbeurs

Naar aanleiding van de Werelddiabetesdag op dinsdag 14 november organiseert de richting gezondheidszorg van de Gentse Arteveldehogeschool op 7 en 8 november het negende diabetessymposium. Gelijktijdig loopt van 14 tot 18 uur voor het brede publiek een gratis diabetesbeurs : kook- en voedingtips, firma’s stellen specifieke producten en diensten voor, er zijn algemene infosessies, en doorlopend ook de mogelijkheid om je gezondheidsrisico op diabetes te laten bepalen.

Diabetesbeurs, 7 en 8 november, in het ICC-gebouw in het Gentse Citadelpark. Info (en inschrijvingen voor het symposium) op www.diabetessymposium.be

door Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content