Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Toen ik een collega vertelde dat ik op een mindful yogaweekend was geweest, zei ze : “Ben jij dan ook één van die zweefteven ?” Ik zou het nooit zo extreem omschreven hebben, maar ik wist wat ze bedoelde. Het weekend werd bevolkt door dames die zich waarschijnlijk ooit bezondigd hadden aan pilates, auralezen en misschien wel vuurlopen, en voor wie mindfulness en yoga ‘het laatste nieuwe ding’ zijn. Zelf heb ik inderdaad ook mijn deel van ‘zweverige’ bezigheden gehad. Van meditatie tot detoxweekends, dus daar had je het : ik ben een bonafide zweefteef. Maar ik ben niet alleen. Hoe je het nu ook draait of keert, een gezonde geest en een gezond lichaam blijken een algehele obsessie en we zijn er allemaal naar op zoek : evenwicht, kracht, rust in je hoofd en energie in je lijf.

In Nederland lanceerde programmamaker en columnist Tim den Besten enkele maanden geleden het woord quinoakutten. “Quinoakutten zijn mensen (het kunnen ook mannen zijn) die bij voorkeur in het openbaar luidruchtig over ‘superfoods’ praten. Het zijn dezelfde mensen die foto’s van hun komkommerwater online delen met de wereld, het liefst voorzien van de hashtag #healthy.” Den Besten wordt helemaal gek van hen. “Het zijn mensen die de laatste tijd ineens overal zijn. Ze vinden het belangrijk om de hele dag zaden en pitten te eten, maar ze vinden het nog belangrijker om er de hele dag over te praten, en er foto’s van te posten. Zelden kom je iemand tegen die al die dingen eet en daarover zwijgt. Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je ’s ochtends brood eet.”

Het zijn uitvergrotingen die hij neerzet, karikaturen van de drang naar gezond eten waar we allemaal een beetje door gegrepen zijn, maar ik weet wie hij bedoelt. En ben ik zelf niet op weg een van hen te worden ? Ik shop nog niet hardcore verantwoord en bio. In mijn winkelwagentje liggen nog een hamburger (van een heel gelukkig gestorven bio-lam), een instant noedelsoepje (ingepakt door evenwichtige arbeiders) en een pak fair trade rietsuiker (vergif, ik weet het, ik doe het elke morgen in mijn koffie). Maar ik ben er wel mee bezig. Eten we niet te veel vlees ? Hoeveel suiker zit er in frisdrank ? Ik ben op weg naar zweefteef-quinoakut-status.

Wie iemand in 2016 welgemeend een goede gezondheid wenst, is niet alleen lief, maar ook heel trendy. Gezond en helder blijven is wat we allemaal willen om op te kunnen tegen de routine, maar ook tegen de onverwachte hardheid van het dagelijkse leven. Laat dit nummer een soort van leidraad zijn in het labyrint van voedselvoorschriften (p. 12). Maak kennis met de nieuwe biowinkel (p. 18), met de mensen die met hart en ziel groenten en fruit kweken (pag. 48) en met een man die multimiljonair werd door anderen te leren mediteren (pag. 24). Eén enkele regel ? Wees goed voor jezelf en laat je af en toe eens gaan. Live a little. Zeg dat een zweefteef het gezegd heeft.

lene.kemps@knack.be

LENE KEMPS

Wie iemand voor 2016 een goede gezondheid wenst, is niet alleen lief, maar ook heel trendy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content