De zomer is bij Knack Weekend steeds een goede reden voor een serie bijzondere nummers. De voorbije twee jaar deden we in de zomernummers telkens een ander Europees land aan. Tal van lezers lieten ons weten dat ze er een inspirerende gids aan hadden tijdens hun vakantie.

Goede tradities zetten we graag voort en dit jaar hebben we gekozen om te focussen op steden. Fervente citytrippers kunnen zich alvast schrap zetten : we hebben al de nieuwste weetjes en adressen van de meest tot de verbeelding sprekende citytripbestemmingen verzameld. We trekken naar Londen, Barcelona, Parijs, Berlijn, Istanbul en Amsterdam.

We openen echter met New York, een stad waar je veel commentaar op kunt hebben, maar die een zeer grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen. Zelfs doorgewinterde reizigers die al de halve wereld zagen, vinden het meestal nog bijzonder om naar New York te gaan.

In New York hebben we natuurlijk een goede gids. Journaliste Jacqueline Goossens woont er al dertig jaar, kent de stad op haar duimpje en schrijft in haar wekelijkse column in De Morgen Magazine gepassioneerd, maar altijd nuchter en kritisch over het echte leven in haar stad.

Op een koude maar zonnige dag in februari, nam Jacqueline mij mee naar Brooklyn, het stadsdeel aan de overkant van de befaamde Brooklyn Bridge. Het was een fantastische ontdekking. We hebben uren gestapt door heel verschillende wijken, allemaal met een boeiend verhaal. Wijken waar je een energieke buzz voelt en waar steeds meer New Yorkers naartoe trekken. Ik begreep het pleidooi van Jacqueline : toeristen blijven ten onrechte uit Brooklyn weg. Met haar reisverhaal “Het andere New York” (p. 20) hebt u een goede gids in handen om toch die brug eens over te steken.

Voor dit nummer portretteerden we ook Belgische New Yorkers, fans van de stad die er wonen en werken. Ze vertellen waarom ze voor New York kozen en wat deze stad met hen doet. Ze geven ook hun insidersadresjes weg in “Op de rollercoaster” (p. 31). De gereputeerde fotograaf Bart Michiels is trouwens ook zo’n Belgische New Yorker. Hij fotografeerde voor ons op treffende wijze Brooklyn en maakte de portretten van zijn landgenoten.

Met sociologe Sharon Zukin (“Hoe New York zijn ziel verloor”, p. 40) laten we een dissidente stem aan het woord. De professor aan het Brooklyn College en de City University van New York, woont al dertig jaar in hetzelfde appartement in de East Village. In haar onlangs verschenen boek, The Naked City, verzet ze zich tegen wat zij omschrijft als Manhattanization, waarbij buurten hun authenticiteit verliezen ten voordele van saaie straatketens.

Om de Knack Weekend-mix volledig te maken, gaan we ook langs bij Per Se, Manhattans beroemdste restaurant, gerund door topchef Thomas Keller (“Een Amerikaan met Franse manieren”, p. 56) en fotografeerden we het interieur van een New Yorks kunstenaarskoppel (“Thuisbasis voor speelvogels”, p. 46).

Voor de covers van deze zomernummers hebben we telkens een illustrator van ter plekke gekozen. Ons vormgevingsteam ging via allerlei sociale netwerken op zoek naar degene die het best en het knapst de essentie van zijn of haar stad kon uitdrukken in een beeld. De Amerikaan Maxwell Holyoke-Hirsch (zie ook Radar, p. 8) opent de reeks. Deze 26-jarige en New York based illustrator is niet de eerste de beste : hij publiceerde eerder al in GQ, The New Yorker en The New York Times. We zijn er dan ook trots op dat hij onze opdracht aanvaardde en voor ons de cover maakte.

De volgende weken vindt u op deze pagina telkens een intro van een andere pen, iemand van de redactie of erbuiten, maar in elk geval iemand met een bijzondere band met de stad.

Veel plezier met onze zomernummers !

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Reis met Knack Weekend en Jacqueline Goossens naar New York. Het programma vindt u op pagina 38.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content