Trevor uit Manchester is een narcistische fake en een totale wezel. Francis uit Dublin gebruikt zijn Iers accent om fatsoenlijke vrouwen (vooral Australische) te versieren en ze vervolgens te dumpen. Jonathan uit Manchester lijkt op Viggo Mortensen en kan uiterst charmant zijn, maar in de grond is hij de meest egoïstische hufter ter wereld. “Beweren dat het concept trouw hem volkomen vreemd is, is het understatement van de eeuw.”

Welkom in de wereld van het internetantidating, websites waarop gedupeerde vrouwen hun leugenachtige en in het rond neukende exen aan de virtuele schandpaal spijkeren. Ik staar naar Jonathans beeltenis, met in felroze letters cheat (bedrieger) over zijn borst. Waar is de romantiek van het eerste rendez-vous, vraag ik me af, die prille fase van een relatie waarin je vlinders in je buik en peterselie tussen je tanden hebt en je het ademloze gevoel koestert dat de kerel tegenover je, die met aandoenlijke onhandigheid de wijn in zijn glas walst, wel eens de langverwachte soulmate zou kunnen zijn. “Maar voor hetzelfde geld zit er een ziekelijke leugenaar, een professionele oplichter of een bloedzuigende sociopaat voor je.”

Aldus Tasha Joseph, voormalig publiciste uit Miami, stichtster van dontdatehimgirl.com en genadeloos nuchter. Het idee voor de site, gebaseerd op de FBI’s Most Wanted-lijst, groeide na een tafelgesprek onder vriendinnen over het hartzeer dat ze geleden hadden door de trouweloosheid van uiteenlopende schoften, donjuans en bedhoppende opportunisten. Meer dan duizend van hen staan nu met naam en toenaam en vaak ook adres en foto te pronk op de site. Gratis te consulteren, privé-detectives zijn eraan voor hun moeite. Voornamelijk Amerikanen, Canadezen, Australiërs en Britten, maar ook een handvol Europeanen en Afrikanen. Niemand die ik ken, voor zover ik kan oordelen, maar daar kan snel verandering in komen. Want dat er belangstelling is voor de site, valt niet te ontkennen. Vijf maanden na het opstarten telt hij dagelijks zo’n 580.000 hits, en dan hebben we het nog niet over gelijkaardige sites zoals manhater.com.

Hoe de beschuldigde mannen reageren ? Eerder flauwtjes. Sommigen beweren dat de antidatesites gewoon een forum zijn waar bittere gedumpte vrouwen hun gif spuien. Hell hath no fury like a woman scorned, zoals de Engelsen het zo fijntjes uitdrukken. Een paar echt kwaaie zogezegde vortzakken lanceerden een eigen website, class action dontdatehimgirl. com, om lotgenoten ertoe aan te zetten juridische stappen te ondernemen. Wat tot nu toe nog niemand deed… En rateb4udate.com, een site die mannen toelaat om tegen vrouwelijke exen tekeer te gaan, kwam nooit echt van de grond. De reden ligt voor de hand. Ms Joseph mag dan al beweren dat ze met haar site een sisterhood van gedeelde smart en een waarschuwing voor potentiële slachtoffers creëerde, waar het echt om gaat, is onversneden, lillende wraak. La bella vendetta, zoals dat bij de Corleone’s en de Soprano’s heet, families waar de venten een grote bek opzetten en la mama binnenskamers de touwtjes in handen heeft. Dat vrouwen meer talent voor wraak hebben dan mannen en er oneindig ingenieus in kunnen zijn, bleek ook al uit de First Wives Club, de Hollywoodfilm over drie rijpere vrouwen die door hun man voor een verser exemplaar opzijgeschoven werden. Gebaseerd op echte feiten. En met de echte Ivana Trump als zichzelf. Hoe drukte zij het ook alweer uit ? Don’t just get mad, get everything !

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content