NOSTALGISCHE VINGERS

Drie adepten die bommahobby’s, genre droogbloemen en borduurwerkjes, vanonder het stof halen en overgieten met hedendaagse saus.

Marijke Boesmans

Je zelfgeplukte veldboeketje droogpersen tussen een telefoonboek. Of je bruidsboeket ondersteboven laten uitdrogen. Rond droogbloemen hangt een zweem van nostalgie. Maar Marijke Boesmans bewijst dat ze de 21e eeuw doorstaan.

“Ik ben bewust bezig met ecologie en duurzaamheid. Droogbloemen kunnen een gedeeltelijke oplossing zijn voor de vervuilende bloemenindustrie. Het hele jaar liggen er verse bloemen in de winkel. Maar die komen uit energieslurpende, verwarmde serres of met een vliegtuig uit het Zuiden. We zijn vergeten dat bloemen een seizoenproduct zijn. Droogbloemen bieden een leuk alternatief. Zelf heb ik standaard een bosje gedroogde korenbloemen staan in huis. Onlangs kocht ik in de kringwinkel wat vellen uit een oud herbarium die ik aan mijn muur hing”, vertelt Boesmans.

Zelf zaait ze elk jaar een veld vol eenjarige zomerbloemen voor eigen gebruik. “Op die manier kan ik van mei tot oktober met eigen bloemen werken. Met mijn aanpak hoop ik mensen aan te zetten meer seizoengebonden bloemen en groen in huis halen. Een leuke tip is de Bloemenplukweide in Aartselaar. Maar ook Bloemenatelier 88 Bis in Hove. Toen ik daar voor het eerst binnenstapte, wist ik zeker dat ik bloemiste wilde worden.”

Als klein meisje maakte Marijke al boeketjes van zelfgeplukte bloemen. Vijf jaar geleden zette ze de eerste stap om er professioneel mee aan de slag te gaan. “Ik schreef me in voor een avondopleiding tot florist bij Syntra. Maar daar moest ik klassieke bloemstukken maken, genre een ‘hoorn des overvloeds’ met rozen en lelies. Helemaal niet mijn ding,” vertelt Boesmans. “Daarom begon ik mijn eigen bedrijf : Wildernis. Ik maakte boeketjes en verzorgde trouwfeesten, steeds met seizoengebonden en lokale bloemen. Intussen is Wildernis geleidelijk aan het overgaan in Huis Otto : een samenwerking die ik heb met fotograaf/kok Charlotte Boeyden. We organiseren feesten van de aankleding tot het menu. Maar ik geef ook bloemenworkshops en vanaf de zomer verkoop ik boeketjes.”

www.huisotto.be

Eva Verbruggen

Weven, haken, macraméknopen, borduren : de Antwerpse Eva Verbruggen is van alle markten thuis. Vorig jaar startte ze haar ‘Atelier van Eva V’, waar ze allerhande workshops geeft.

“Ik ben opgeleid als lerares, maar ik combineerde dat altijd met creatieve jobs. Zo had ik een paar jaar samen met een vriendin een eigen kindermerk. Ik heb ook een tijd gehaakte juwelen gemaakt voor kledingwinkels. Zolang ik me kan herinneren ben ik al bezig met knutselen en prutsen”, vertelt Eva. “De workshops zijn een perfecte combinatie voor mij. Ik ben bezig met mijn hobby, handwerken, en ik profiteer van didactische achtergrond. Iets uitleggen, kost me totaal geen moeite. Ik maak ook zelf dingen die ik verkoop. Maar ik vind het eigenlijk nóg leuker om mijn kennis te delen.”

Het achterhuis van haar woonst in Borgerhout knapte Eva helemaal op tot polyvalente ruimte waar ze haar workshops geeft. Momenteel op het programma staan macraméplantenhangers, geweven wollen wandtapijten, geborduurde quotes. “De meeste technieken heb ik al in de vingers. Macramé leerde ik bijvoorbeeld nog op de basisschool. Wat ik nog niet kan, leer ik mezelf aan, via handleidingen. Zo ben ik nu aan het experimenteren met borduren op foto’s en wandtapijtjes van macramé. Zodra ik het zelf helemaal onder de knie heb, giet ik het in een workshopformat.” De meeste cursisten hier zijn jonge vrouwen : twintigers en dertigers. “De herinnering die ik heb aan handwerken van de jaren zeventig kennen zij niet. Voor hen heeft het geen oubollige connotatie. Ze vinden het nieuw en hip”, pleit Eva die haar workshops ook een stevige dosis eenentwintigste eeuw meegeeft. Borduren doen ze niet met de klassieke kruissteek en de patronen van weleer gooit ze overboord. Liever een coole quote in fluokleuren. “Tegenwoordig vind je zoveel toffere kleuren en soort wol en garen dan vroeger. Bovendien komen de maaksels te hangen in hedendaagse interieurs”, aldus Eva. “Cursisten komen naar hier omdat ze zin hebben om iets met hun handen te maken. Er gaat een meditatief effect uit van handwerken.”

De workshops en de spullen van Eva : hetateliervanevav.tictail.com

Sarah Benning

Borduurwerkjes maken met zicht op de Middellandse Zee, dag in, dag uit. Het lijkt eerder het leven van een Italiaanse nonna, dan van de ambitieuze Amerikaanse Sarah Benning.

Sarah Benning is een artieste uit Baltimore die haar job maakte van hedendaags borduurwerken vorig jaar verhuisde naar Menorca waar haar man Engelse les geeft. Benning : “Nadat ik in 2013 was afgezwaaid als kunststudent, begon ik te borduren in mijn vrije tijd. Ik opende een Etsy-winkeltje, maar ik had totaal geen idee dat dit ooit mijn job zou worden. Ik startte met wat geborduurde wenskaartjes en mijn moeder was mijn eerste klant”, lacht Benning. De basis van borduurtechniek leerde ze tijdens het kunstonderwijs, maar achteraf ging ze er zelf mee aan de slag. “Ik werk niet helemaal volgens de klassieke regels. Zo teken ik rechtstreeks op het doek en ik gebruik ook vaak andere steken.”

Na de wenskaarten begon Benning grotere werken te maken in houten borduurringen. Haar Etsy-kraam werd stilaan lucratief. Haar geborduurde vintage interieurs, mineralen, kamerplanten en minimalistische zeezichten zijn een gigantisch succes. Haar webshop is zo goed als continu uitverkocht. Haar succes heeft ze deels te danken aan Instagram, verklapt Benning : “Zonder twijfel het meest effectieve marketingmiddel om mensen naar mijn shop te lokken. Ik laat mijn volgers achter de schermen piepen en geef ze updates over nieuwe designs. Maar ik probeer mezelf ook continu uit te dagen om artistiek te blijven groeien en telkens met iets nieuws te komen. Zonder me te veel te laten meeslepen door de supersnel wisselende trends.” Als oplossing voor haar lege winkelrekken, verkoopt Benning sinds kort borduurpatronen waarmee doe-het-zelvers aan de slag kunnen.

Haar werk is te koop via haar website www.sarahkbenning.com. Via haar Etsy-shop verkoopt ze borduurpatronen : www.sarahkbenning.etsy.com

Tekst Iris De Feijter & Foto’s Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content